Napunk

Magyarországon évekig kémkedett, végül Szlovákia utasította ki az orosz kémet, aki 2021-ben Pozsonyban részegen balesetet okozott

A pozsonyi orosz nagykövetség épülete. Fotó N - Vladimír Šimíček
A pozsonyi orosz nagykövetség épülete. Fotó N – Vladimír Šimíček

Anton Gorijev Magyarországon szélsőbaloldali és szélsőjobboldali szervezetekkel is kapcsolatokat épített ki, majd Szlovákiába helyezték. A kém történetét a Vsquare oknyomozó portál tárta fel.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

[ Szükségünk van a segítségedre: tegyük együtt jobbá a Napunkot!
Töltsd ki olvasói kérdőívünket! ]

2021 júniusában Pozsonyban a malomvölgyi Kaufland parkolójában baleset történt: egy diplomata jelzésű autó összevissza kanyarogva és a járdára is felhajtva elütött egy középkorú asszonyt, aki súlyos sérülésekkel került kórházba. Az autó sofőrje, aki alkohol hatása alatt állt, az orosz nagykövetségen diplomataként dolgozó Anton Gorijev volt.

Gorijev később az egyike volt azon 35 orosz diplomatának, akiket 2022 tavaszán Szlovákia kémkedés miatt kiutasított – több EU- és NATO-tagország tett így, miután Oroszország megtámadta Ukrajnát.

A Vsqaure oknyomozó portál feltárta, hogy Gorijev diplomáciai fedésben a GRU-nak, azaz az orosz katonai hírszerzésnek dolgozott. A 2000-es évek elején csatlakozott a szervezethez, eleinte a Közel-Keleten szolgált, később a karrierje 2007-ben látszólag fordulatot vett: a Makrogazdasági Kutatóintézetnél, majd az Oktatási és Tudományos Minisztériumban dolgozott. A lap forrásai szerint ez azonban inkább egyfajta felkészítés volt arra, hogy később külföldön diplomáciai fedésben dolgozhasson hírszerzőként.

2012 májusától Gorijev hivatalosan is az orosz külügyminisztériumnak dolgozott. Magyarországra 2012 márciusa és 2013 januárja között érkezhetett. Egy volt magyar kémelhárító tiszt azt mondta a lapnak, hogy a magyar katonai és polgári kémelhárítás is tudott róla, hogy Gorijev a GRU-nak dolgozik.

Kapcsolatépítés hadisírok mellett

A GRU egyik tipikus feladata a második világháborús szovjet hadisírok karbantartása, ami Gorijev kötelességei közé tartozott. Ez a munka sok vidéki utazással jár és kiváló lehetőséget biztosít a GRU tisztjei számára az operatív támogató munkára: például arra, hogy megfelelő helyet találjanak egy „dead drop” számára (kb. holt levélszekrény, ahol a kémek pénzt vagy információt hagyhatnak vagy fogadhatnak személyes találkozás nélkül), vagy olyan helyszínt kutassanak fel, ahol biztonságosan találkozhatnak.

A hadisírok látogatása lehetőséget adott Gorijevnek, hogy kapcsolatokat építsen ki oroszbarát magyar szervezetekkel, amik között szélsőbaloldaliak és szélsőjobboldaliak is vannak. A Krím 2014-es annektálása után ezek a szervezet összefogtak és januárban a Magyar Békekör nevű szervezet vezetésével tartottak egy Oroszországot támogató, ukránellenes „béketanácskozást”, amin többek között a Magyarok Világszövetsége is képviseltette magát. Az eseményen konzulként valószínűleg Gorijev is ott volt. A Békekör támogatta Orbán Viktor külpolitikáját, bár a kormány nem képviseltette magát a konferencián.

Gorijevet ekkoriban előléptették: konzulból a nagykövetség másodtitkára és a konzuli osztály vezetője lett. 2015 áprilisában Magyarországra látogatott az Éjjeli Farkasok nevű putyinista motorosbanda, az orosz nagykövetség segítette és támogatta őket. A banda megkoszorúzott egy budapesti szovjet katonai emlékművet, az eseményen Gorijev is jelen volt.

2016 áprilisában Gorijev a szerb határ melletti Ásotthalomra látogatott. A falu polgármestere Toroczkai László volt, az eredetileg szélsőjobboldali és oroszbarát, ekkoriban néppártosodó Jobbik akkori alelnöke, aki jelenleg a szélsőjobboldali Mi Hazánk pártot vezeti. A faluban egy Gagarin-emlékművet állítottak fel, ennek felavatásán vett részt Gorijev. Az esemény szakértők szerint jó példa arra, hogy az orosz diplomácia hogyan épít kapcsolatokat a szélsőjobboldallal Kelet-Közép-Európában – bár Toroczkai tagadta, hogy ismerné Gorijevet, azt mondta, egy általános meghívót küldtek az orosz nagykövetségnek, és Gorijev jött el.

Gorijev valószínűleg szerepet játszott abban is, hogy a 2016-ban amerikai segítséggel Budapest mellett elfogott orosz fegyverkereskedőket Magyarország végül nem az USA-nak, hanem Oroszországnak adta ki.

A szlovák–magyar határ mindkét oldalán dolgozhatott

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Kémkedés

Magyarország

Orosz–ukrán háború

Oroszország

Szlovákia

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak