Napunk

Tragédiákkal indult az idei strandszezon. A biztonságos strandolás aranyszabálya: ne hősködjünk, inkább előzzük meg a bajt

TASR illusztrációs felvétel
TASR illusztrációs felvétel

Évente több tucat fulladásos baleset történik Szlovákiában. Sorra vettük a legfontosabb tudnivalókat, amelyekkel megelőzhető lehet a baj.

Lájkold, kövesd a Napunk.sk-t a közösségi médiában is, ahol extra tartalmakkal is jelentkezünk! Csatlakozz hozzánk a Facebookon, az Instagramon és a YouTube-on!

A napokban két sajnálatos fulladásos baleset is történt Dél-Szlovákiában. Múlt héten a Duna régi ágának vizébe fulladt bele egy tinédzser, vasárnap pedig egy barátaival fürdőző, 13 éves fiú tűnt el a nagyudvarnoki tóban. Mind a rendőrség, mind a tűzoltóság búvárokat rendelt a helyszínre, akik a gyermek holttestét órákig tartó keresés után, hétfőn délelőtt találták csak meg.

Mivel korántsem egyedi esetektől van szó, összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat arról, hogyan előzhetők meg az ilyen tragikus kimenetelű balesetek. Lényegében nincs is másra szükség, mint egy kis odafigyelésre és józan belátásra. Bár egyre inkább tűnik úgy, hogy a mai világból ez a két dolog hiányzik leginkább.

[ Szükségünk van a segítségedre: tegyük együtt jobbá a Napunkot! Töltsd ki olvasói kérdőívünket! ]

Mik a fulladásos és egyéb vízhez kötődő balesetek leggyakoribb okai?

Az esetek nagyjából felében az, hogy a fürdőző alkohol vagy más tudatmódosító szer hatása alatt megy a vízbe.

Második helyen a fizikai teljesítőképesség helytelen felmérése, vagyis az idő előtti kifáradás, kimerülés szerepel. Ha nem profi sportolóként akarunk hosszabb távot leúszni, nem árt előbb elsajátítani a görcsoldási technikákat, illetve megtanulni a lebegést.

Tragédiába torkollhat az is, ha felhevült testtel hideg vízbe ugrunk. A hirtelen jött hideg életveszélyes szívritmuszavart és keringésleállást is okozhat. A hideg ráadásul a gégében is görcsös állapotot idézhet elő, amely a légzés leállását is okozhatja.

A vízbe ugrás a víz alatti akadályok, a rosszul felmért vízmélység vagy a szerencsétlen vízbe érkezés miatt is végzetes lehet. Az életveszélyes traumás sérülések többsége a nyaki gerincszakaszt, illetve a fejet érinti.

Hogyan előzzük meg a bajt?

Fürödjünk kijelölt helyen, nyitvatartási időben. A belépős strandokon, még ha természetes vízről is van szó, rendszerint van vízimentő-szolgálat vagy úszómester. Kerüljük az iszapos, vízinövényekkel benőtt, hínáros vizeket, illetve a hajózási útvonalak, zsilipek, gátak, vízlépcsők, hídpillérek környékét.

Általános szabály, hogy a folyók

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Baleset

Nyár

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak