Napunk

Tisztázatlan közbeszerszezések a gömöri kamerarendszerek ügyében

A bazini Specializált Büntetőbíróság tárgyalóterme. Fotó - Ibos Emese / Napunk
A bazini Specializált Büntetőbíróság tárgyalóterme. Fotó – Ibos Emese / Napunk

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

Három tanú meghallgatásával folytatódott a gömöri kamerabeszerzések ügyének tárgyalása a bazini Specializált Büntetőbíróságon. Az ügyész a közbeszerzési eljárás kiértékelésére felállított bizottság tagjait idézte be.

A közbeszerzési eljárás felhívására beérkezett ajánlatokat egy négytagú bizottságnak kellett volna elbírálnia, közülük azonban három tag azt állítja, egyetlen ajánlatot sem látott. A kiértékelésről, a 148 ezer eurós megbízásról szóló jegyzőkönyvet utólag írták alá.

A közbeszerzési eljárásokkal kapcsolatban Nagy Attilát, a pályázaton győztes rimaszombati Patrol & Guard cég társtulajdonosát is beidézte a bíróság.  Ő egyébként tárgyalás nélkül elfogadta az ellene még tavaly kiadott büntetőparancsot, beismerve ezzel bűnösségét a közbeszerzési eljárások manipulálását, a költségvetési csalást és az Európai Unió megkárosítását illetően.

A több éve húzódó ügy lényege, hogy az Agrárkifizető Ügynökségnél (PPA) rendkívül kedvező feltételek mellett pályázhattak az önkormányzatok digitális kamerarendszer kiépítésére. A fejlesztés teljes költségét gyakorlatilag az uniós forrásokból fedezték.

Több gömöri önkormányzat is élt ezzel a lehetőséggel.  Balogfala, Darnya, Détér, Dobóca, Hanva, Lénártfalva, Serke, Simonyi és Tajti kisközségeket viszont az köti össze, hogy 2015-ben mind sikeresen pályáztak a beruházásra, valamennyien a Peter Karsay vezette TEAM AGRO céget bízták meg a közbeszerzési eljárás lebonyolításával, és minden községben a rimaszombati Patrol & Guard építhette ki a biztonsági rendszert.

Az ügyész 12 személy ellen tett vádemelési javaslatot tavaly novemberben, s két személy kivételével bűnösnek vallották magukat az érintettek. Nyolc volt és azóta mandátumát vesztett polgármester, illetve két cégtulajdonos.

Ártatlanságát Rákosi János, Lénártfala polgármestere és Ladislav Házik, a Patrol & Guard társtulajdonosa akarja bebizonyítani.

Semmire nem emlékszik

A közbeszerzési eljárások kiértékelésére minden pályázó község felállított egy bizottságot. A hatályos törvények értelmében a bizottság tagjainak jelenlétében kellett volna felnyitni a kamerarendszerek kiépítésére benyújtott pályázatokat, nekik kellett volna megvizsgálni az ajánlatokat és eldönteni, hogy a megbízás megvalósítására pályázó cégek teljesítik-e a felhívás kritériumait, illetve több pályázó esetén a legkedvezőbb árajánlatot kellett volna kiválasztaniuk.

Az, hogy a borítékok felnyitásánál és az ajánlatok elbírálásánál nem a bevett gyakorlat alapján jártak el, már a június 6-ai tárgyaláson kiderült.

Lénartfalva négytagú bizottsága a polgármester, az önkormányzat két alkalmazottja és Peter Karsay négyeséből állt fel. Rákosi János három hete azt állította, hogy a TEAM AGRO nem értesítette a borítékok kibontásának időpontjáról az ajánlatok kiértékelésére felállított bizottság tagjait. Polgármesterként elektronikus postán keresztül kapta meg az ajánlatok kiértékeléséről szóló jegyzőkönyvet. A bizottság nem értékelhette az ajánlatokat, mert nem ismerték azokat, de azért sem, mert a jegyzőkönyv szerint az értékelés már megtörtént.

Madarász István, a bizottság másik tagja nehézkesen fejezte ki magát a meghallgatáson. Több mint 20 éve gondnokként áll alkalmazásban az önkormányzatnál. „Rákosi János, a főnököm egy nap azt mondta, tagja leszek a közbeszerzési eljárás kiértékelésére felállított bizottságnak. A Patrol & Guard cég nyerte meg a versenyt, mert teljesítette a feltételeket. Ez minden, amit az ügyről tudok” – mondta Madarász.

A speciális ügyész kérdéseire, hogy hogyan választotta ki Lénártfalva a közbeszerzést lebonyolító céget, hogy ismeri-e annak képviselőit, járt-e valamikor a cég irodájában, hogyan állították fel a bizottságot, melynek ő is tagja volt, milyen feltételeknek kellett megfelelniük a pályázóknak, egyeztetett-e a bizottság az ajánlatokról, sorra nemmel vagy „nem emlékszemmel” válaszolt.

Arra a kérdésre,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Bíróság

Gömör

Korrupció

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak