Napunk

Tarolt a MEG+intszéplesz, Szvorák Zsuzsa életműdíjat kapott – véget ért az 58. Jókai Napok

A komáromi Marianum színjátszó köre ismét elhozta a fődíjat. Fotó - Pálinkás Eszter
A komáromi Marianum színjátszó köre ismét elhozta a fődíjat. Fotó – Pálinkás Eszter

A komáromi MEG+intszéplesz Diákszínpad nyerte az 58. Jókai Napok amatőr színházi fesztivál fődíját A nagy koronarablás című előadással, emellett négy további díjat is bezsebeltek a marianumosok. Életműdíjban részesült Szvorák Zsuzsa, a füleki Apropó Kisszínpad állandó rendezője.

[ Szükségünk van a segítségedre: tegyük együtt jobbá a Napunkot!
Töltsd ki olvasói kérdőívünket! ]

A szombat esti díjkiosztón Hizsnyan Géza színházi szakember a zsűri nevében minden társulatnak megköszönte a részvételt, és azt, hogy őrült, értékvesztett világunkban arra vállalkoznak, hogy szellemi értékeket adjanak át a közönségnek. Magát a rendezvénysorozatot olyan szigetnek nevezte, „ami támaszt nyújt a lelkünknek, vigaszt, reményt egy reményvesztett korban”.

Megjegyezte, nem hallgathatja el, mennyire elszomorítónak tartja, hogy keresztbe szerveztek két olyan fontos szlovákiai magyar kulturális programot, mint a komáromi Jókai Napok és a rimaszombati Tompa Mihály vers- és prózamondó verseny. Több olyan diák is van, aki mindkét helyen fellépett, és az ide-oda utazás rendkívül megnehezítette a helyzetüket. Hizsnyan azt mondta, nagyon reméli, hogy soha többé nem kerül sor ilyen malőrre.

Az elmúlt 30 év legjobb előadása

Nem okozott túl nagy meglepetést, hogy idén is a Marianum Egyházi Gimnázium színjátszó csoportja vitte el a pálmát, hiszen a komáromi erődtúrával egybekötött, „történelmi szemtelenkedésükről” a zsűri már a kiértékelésen dicshimnuszokat zengett.

Hizsnyan Géza egyenesen úgy fogalmazott: az előadás megtekintése után azonnal késztetést érzett, hogy elhelyezze A nagy koronarablást a szlovákiai magyar színjátszás történetében, mint viszonyítási pontot. Szerinte ezen a szinten már nincs értelme amatőr- vagy diákszínjátszásról beszélni. Tógáék produkciója egyszerűen csak színház volt a javából – és ennél pozitívabb értékelést talán nem is kaphat egy darab.

A nagy koronarablás című előadás, középen Csörgey Evelyn, aki elnyerte a legjobb női alakítás díját. Fotó – Pálinkás Eszter

A szombat esti díjátadón elhangzott az is, hogy a fesztivál történetében az elmúlt harminc év legjobb előadását sikerült megalkotniuk a marianumosoknak.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

58. Jókai Napok

Komárom

Kultúra

Színház

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak