Napunk

Napunk newsfilter: Čaputovának akkor sem kell szégyenkeznie, ha úgy dönt, nem indul újra

Fotó N - Tomáš Benedikovič
Fotó N – Tomáš Benedikovič

1. Zuzana Čaputová azt fontolgatja, nem indul újra az államfőválasztáson. 2. Fico erősödött, a magyar képviselet esélytelennek látszik. 3. Orbán gyógyszere ismét elgurult.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

 

A híreket válogatta és kommentálta Hegedűs Norbert

1. Zuzana Čaputová azt fontolgatja, nem indul újra az államfőválasztáson

Zuzana Čaputová államfő komolyan gondolkodik azon, hogy nem indul újra a jövő évi államfőválasztáson. A Denník N információi szerint ennek lehetőségét már több közeli munkatársával közölte, és bár még semmi sem biztos, mert Čaputová az utolsó pillanatig mérlegelni fogja a lehetőségeit, nagyon is reális lehetőség, hogy nem indul újra.

A hír egy kicsit derült égből érkező villámcsapásként hatott, mivel Čaputová többnyire vezeti a megbízhatósági felméréseket, és egybehangzó vélemények szerint nagy esélye lenne arra, hogy újraválasszák. Az tény, hogy régóta halogatja a bejelentést, de ez érthető volt a folyamatos politikai cirkusz miatt. Többen, például Marián Leško kommentátor is, aki az államfő tanácsadója volt, úgy vélték, hogy minél később kerül sor a bejelentésre, annál biztosabb az újraindulás.

Az elnöki palota ezzel kapcsolatban csak annyit közölt, hogy az államfő a jövő hét elején ismerteti a döntését.

[ Szükségünk van a segítségedre: tegyük együtt jobbá a Napunkot! Töltsd ki olvasói kérdőívünket! ]

Nehéz év volt. Június 15-én volt négy éve, hogy Čaputová elfoglalta az államfői posztot, és ennek kapcsán a TASR hírügynökségnek azt mondta, hogy az elmúlt év volt számára a legnehezebb. „Háború Ukrajnában, energiakrízis, rekordmértékű infláció, ezek mind olyan helyzetek voltak, melyek minden polgárt érintettek és komoly döntéseket és reakciókat igényeltek. Ezt ráadásul egy folyamatos politikai krízis kísérte, mely a kormány széteséséhez és az előrehozott választások kiírásához vezetett” – mondta Čaputová.

Az államfő azonban a Facebook-oldalán pozitív eseményekről is megemlékezett, például hogy büszkén képviselte Szlovákiát a nemzetközi eseményeken, hogy az országnak jobb a híre külföldön, mint hinnénk, és hogy ellensúly lehetett az országban a gyűlöletpolitizálás ellen.

Folyamatos sárdobálás. Ugyan nem láthatunk az államfő fejébe, de automatikusan felmerül a kérdés, hogy mekkora szerepet játszhat Čaputová habozásában az, hogy négy éve folyamatos célpontja a primitív támadásoknak. Mert azt nyugodtan leszögezhetjük, hogy egyik politikusnak sem kell olyan volumenű sárdobálást kiállni, mint neki, akinek még a gyermekei is halálos fenyegetéseket kaptak, pedig az efféle barbárság még a mélytengeri vezetékek szintjét is csak alulról súroló szlovák politikai kultúrában is tabunak számít (kivéve talán a Mečiar-éra extrém esetét, mikor az államfő fiát konkrétan elrabolták).

És kényelmes lenne azt mondani, hogy ez csak a politikusok sara, de nem. Aki látta már a kommenteket bármilyen Čaputová-poszt alatt, az elámulhat azon, mit meg nem engednek maguknak egyesek. Sajnos elég szomorú képet fest ez a társadalomról is, melynek sok tagja azt hiszi, egy nővel szemben bármit megengedhet magának.

Respekt és tisztelet. Csakhogy itt jön a csavar: Zuzana Čaputová

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

AKO

Felmérés

Napunk newsfilter

Orbán Viktor

Zuzana Čaputová

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak