Napunk

Bugár Béla: Ha most nem jut be a parlamentbe valamelyik magyar párt, akkor már soha

Fotó N - Tomáš Benedikovič
Fotó N – Tomáš Benedikovič

A Híd egykori elnöke azt is elmondta a Denník N-nek, személyes hibájának tartja, hogy a Híd nem hagyta ott a kormányt a Kuciak-gyilkosság után.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

[ Szükségünk van a segítségedre: tegyük együtt jobbá a Napunkot!
Töltsd ki olvasói kérdőívünket! ]

A Denník N vendége volt Bugár Béla, aki nemrég visszatért a politikába, igaz, csak tanácsadóként. Bugár az interjúban párhuzamot vont a jelen és 1998 között, szerinte most bizonyos tekintetben rosszabb a helyzet, mert akkor az emberek még hittek a politikusokban és az állami intézményekben.

Mint mondta, amikor a Híd a Smerrel volt koalícióban, képes volt moderálni Ficóékat. A ma az EU-t és NATO-t bíráló Fico akkor azt mondta, Szlovákiának az EU magországai között a helye, nem migránsozott, és a Kuciak-gyilkosság után is Bugár nyomására fogta vissza a sorosozást, ami ma minden nyilvános felszólalásának a része. Bugár szerint ha a Smernek a Republika lesz a koalíciós partnere, nem lesz ki moderálja Ficóékat.

Bugár a visszatérését azzal indokolta, hogy egyre nagyobbak a feszültségek, és neki tapasztalata van azok csökkentésében, szerinte a kampányban való részvétele ehhez járul hozzá.

Lehet Szlovákia „rendes” miniszterelnöke is magyar

Szlovákiának magyar nemzetiségű miniszterelnöke van, amivel kevés kivételtől eltekintve senkinek nincs problémája, 2002-ben viszont Bugár nem lehetett házelnök, pedig a poszt járt volna a második legerősebb koalíciós partnernek.

Bugár erről azt mondta, nem arról volt szó, hogy az egyik legfőbb közjogi méltóság posztját ne magyar nemzetiségű politikus töltse be, hanem arról, hogy ezt a posztot a KDH „nagyon akarta”, és ezért cserébe sikerült elérni a Selye János Egyetem megalapításának támogatását. Egyébként szerinte lehetett volna házelnök, de a mai napig működő egyetem összehozása nagyobb eredmény.

Fotó N – Tomáš Benedikovič

Azt nagyon pozitívan értékeli, hogy senki nem foglalkozik Ódor nemzetiségével, szerinte Schlosár és a hasonló ĽSNS-es „kölykök” szóra sem érdemesek.

Azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy ne csak átmenetileg legyen magyar nemzetiségű miniszterelnöke Szlovákiának, szerinte páran méltatlankodnának, ha a „rendes” miniszterelnök is magyar nemzetiségű lenne, de onnantól fogva, hogy eredményeket mutatna fel, már nem számítana a nemzetisége.

Közösen Dzurindával

Bugár elmondta, Dzurindával is fog kampányolni, a viszonyuk normális, olyan politikusnak tartja, akivel érdemes barátkozni. A korábbi konfliktusaikról azt mondta, a politikusok is változnak idővel.

Azt visszautasította, hogy a Híd és a Modrí alkotta választási párt hasonló lenne, mint a szintén több pártból álló OĽaNO, amit korábban Bugár is bírált emiatt. „Nekem Matovič nem tud semmit tanítani, csak azt, hogy vele nem lehet (együttműködni)” – fogalmazott, hozzátéve, hogy következő kormánynak nem lehet tagja az OĽaNO, mert szét fogja verni azt.

Az egy nagy probléma Bugár szerint, hogy három magyar párt is indul a választáson. „Állítom, hogy ha most nem jut be a parlamentbe legalább valamelyik magyar párt, akkor már soha” – fogalmazott. Mint mondta, a szlovák pártoknak is megvan „a maguk magyarja”, vagy igyekeznek magyar platformot kialakítani, azaz rájöttek, hogy megéri megszólítani a magyar szavazókat is. Ezeknek a szlovák pártoknak egyelőre nincsenek jó, látható és érthető kisebbségi programjaik, de ez csak idő kérdése Bugár szerint.

El tudjuk érni az öt százalékot

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Berényi József

Bugár Béla

Gyimesi György

Híd

Mikuláš Dzurinda

MKP

Modrí

Robert Fico

Szövetség

Választások 2023

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak