Napunk

Ravasz Ábel: El akarom érni, hogy a szlovák liberálisok komolyabban vegyék a kisebbségpolitikát

Ravasz Ábel. Fotó - Vladimír Šimíček
Ravasz Ábel. Fotó – Vladimír Šimíček

A Híd korábbi politikusa nem ért egyet Richard Sulíkkal sem a migráció, sem az iskolai ingyenebédek ügyében, de abban bízik, azért fognak tudni együttműködni.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

[ Szükségünk van a segítségedre: tegyük együtt jobbá a Napunkot!
Töltsd ki olvasói kérdőívünket! ]

Az SaS választási listájának 31. helyéről vág neki az előrehozott választásnak Ravasz Ábel, a Híd korábbi alelnöke, korábbi romaügyi kormánybiztos, a Bél Mátyás Intézet elnöke. Ravasz, aki 2021 júniusában lépett ki a Híd vezetőségéből, azt állítja, ha a Szövetség nem esik szét, nem indul az SaS jelöltjeként, most viszont abban bízik, akár egyedüli magyarként képviselheti a kisebbségeket a következő parlamentben.

Interjúnkban szóba került,

  • hogyan nem lett államtitkár Ódor Lajos kormányában;
  • miért az SaS listáján indul;
  • ellen-Gyimesi akar-e lenni a parlamentben;
  • miért nem tért vissza a Hídba, és mit gondol a Szövetség szakadásáról.

Önt mutatták be utoljára az SaS jelöltjei közül. Miért nem a többiekkel együtt mutatkozott be?

Azért, mert akkor még nem volt megegyezés köztünk. Az elmúlt hetekben hosszú tárgyalásaim voltak a szakértői kormánnyal azzal kapcsolatban, hogy esetleg a régiófejlesztési minisztérium államtitkáraként folytassam. Végül ez nem valósult meg, de a régiófejlesztési minisztérium tanácsadójaként dolgozom. Egy államtitkári pozíció összeegyeztethetetlen lett volna a jelöltséggel. Erre az időszakra ezért leállítottam bárminemű tárgyalásokat, az SaS viszont tartotta ezt a pozíciót, és végül sikerült megegyeznünk.

Miért nem lett államtitkár?

Másra esett a választás, és én tanácsadóként kaptam helyet a rendszerben. Régiófejlesztéssel foglalkozom Balík miniszter mellett.

Aki figyeli az ön politikai tevékenységét, tudhatja, hogy inkább baloldali értékekhez állt közelebb. Ennek a fényében meglepő, hogy az SaS listáján indul. Komfortosan fogja érezni magát az SaS-ben?

Az SaS politikáját és politikusait nagyon jól ismerem, több mindenkivel dolgoztam együtt szorosabban is az elmúlt években, például Gröhling miniszterrel és a csapatával, őket tanácsadóként is segítettem. Vannak dolgok, amik összefűznek, vannak, amik okozhatnak súrlódásokat. Ami összefűz minket, az a liberalizmus. Mindig is liberálisnak tartottam magam, adott esetben balliberálisnak, azzal, hogy nagyon fontosak számomra a személyi szabadságok, az emberi jogok, a kisebbségi jogok. Ez szerintem mindig is ott volt az SaS politikájában, minden megingás ellenére ezeket az értékeket az SaS soha nem fogja megkérdőjelezni.

Az viszont szerintem mindkét félnek világos, hogy gazdaságpolitikai kérdésekben jóval baloldalibb vagyok, mint az SaS. Nem ez a fő fókuszom, úgyhogy remélem, ez nem fog különösebb gondot okozni. Jó példa erre a kötelező óvodáztatás kérdése. Annak idején sokat győzködtem az SaS-t, hogy támogassák. Végül Gröhling képviselő nem támogatta, mert volt épp abban a törvényben egy marihuánával kapcsolatos kitétel, amivel nem értett egyet. A kötelező óvodáztatásról viszont meggyőztem őket, pedig az nem egy tipikus SaS-es intézkedés. A mostani sajtótájékoztatónkon pedig Richard Sulík ezt emelte ki, mint egy sikertörténetet. Ez azt jelenti számomra, meg tudunk egyezni a fontos kérdésekben.

Korábban beszélt róla, hogy több párttal is kapcsolatban állt az elmúlt időszakban. A PS-nek is van egy magyar platformja, velük nem tárgyalt az együttműködésről?

Tárgyaltam a PS-szel és több másik párttal is, de végül az SaS tudott letenni egy olyan javaslatot, amely elfogadható volt mindkét fél számára. Ez pedig arról szólt, hogy a pártban van tér a kisebbségi politika, a roma integráció, a régiófejlesztés képviseletére, és van is rá igényük. Elnöki szintű témát csináltak belőle. Lehetőséget adnak arra, hogy a párt programját ezen a téren én fogalmazzam meg. Azt gondolom, az SaS-en belül van lehetőség arra, hogy kellő mennyiségű preferenciaszavazattal bejuthassak a parlamentbe.

Hogyan indult ez az együttműködés? Richard Sulík kereste meg, hogy szüksége lenne egy kisebbségi politikusra?

Így volt, egy közvetítőn keresztül, de az SaS részéről érkezett a megkeresés. Többkörös tárgyalások voltak, amit több hétre megszakítottam a szakértői kormány miatt. Utána viszonylag gyorsan tető alá hoztuk az egyezséget. Nem volt nehéz tárgyalás, mind a két fél pontosan tudta, mit akar, és ez elég jól passzolt egymáshoz.

Fotó – Vladimír Šimíček

Ez a 31. hely egy 5-6 százalék körül mozgó párt listáján nem tűnik túl attraktívnak. Jó lehetőségnek tartja ezt?

Egy 5-6 százalékon álló párt esetében a 20. ugyanolyan rossz, mint a 30. vagy a 40. Ezek karikázós helyek. A karikázásra viszont van esély. Egy olyan pártnál, amely 5–8 százalékon áll a mérésekben, a preferenciaszavazatok szempontjából ez egy kedvező pozíció. 4-6 ezer karikával be lehet kerülni a parlamentbe, ha valaki ügyes. A magyar pártok jelenlegi széttöredezettsége mellett megszólíthat embereket az a tény, hogy viszonylag alacsony számú karikával bejuttathatnak a parlamentbe.

Az a tény, hogy szétesett a Szövetség, fontos szerepet játszott abban, hogy elindulok.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Kisebbségek

Ravasz Ábel

Richard Sulík

SaS

Szövetség

Választások 2023

Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak