Napunk

Napunk newsfilter: Kotlebáék felmondták az illiberális leckét, és utolsó erejükből még rúgtak egyet a magyarokba

Karikatúra - Shooty
Karikatúra – Shooty

1. A Smer és a fasiszták ugyanazt mondják, csak utóbbiak magyaroznak is. 2. A magyar könyvpiacot felfalta a kisgömböc. 3. Berényi all-int mondott.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

https://open.spotify.com/episode/3MykXaw1SwcWNZIYsXb6lw

 

A híreket válogatta és kommentálta Finta Márk

1. A Smer és a fasiszták ugyanazt mondják, csak utóbbiak magyaroznak is

Mikor Rastislav Schlosár, a fasiszta ĽSNS képviselője ma beszélni kezdett a parlamentben, Ódor Lajos felállt és kiment a teremből. Ez két okból is érthető: egyrészt a fasiszta fröcsögést meghallgatni nagyjából annyira tesz jót az egészségnek, mint drótkefével fület tisztítani.

Másrészt pedig Ódor egészen pontosan tudta, mit fog mondani Schlosár, és egyáltalán nem volt kedve meghallgatni ugyanazt a rossz dumát sokadszorra is.

Mantra. Schlosár ugyanis nem csinált semmi mást, csak felsorolta ugyanazt, amit kedden Ľuboš Blaha, a Smer megmondóembere mondott – akit aztán a miniszterelnök egyébként porrá égetett a válaszában.

A fasiszta képviselő lefutotta a kötelező köröket: Čaputová-kormány, Soros, liberálisok, civil szervezetek – aki egy kicsit is figyelte az ellenzék tevékenységét az elmúlt időszakban, maga is meg tudna írni egy ilyen beszédet, ha egymás mellé teszi az összes panelt.

Kotleba hűséges embere azonban most egy kicsit tovább ment. A beszéde végén – mintha csak cseresznyét tenne a habostorta tetejére – megemlítette, hogy az már milyen dolog, hogy Ódor magyar nemzetiségű szlovák állampolgárként tölti be a három legfőbb közjogi tisztség egyikét. Mert hogy Szlovákiában a többségnek kell uralkodnia a kisebbség felett – és a képviselő szerint egyenesen a demokratikus elvekkel megy szembe, hogy egy magyar a miniszterelnök.

A szlovákiai magyar pártok természetesen felháborodtak, teljesen jogosan – bár a Szövetségnek nem sikerült leírnia Ódor Lajos nevét a közleményében, de ezen emelkedjünk felül. Néhány dolgot azonban érdemes végiggondolni, mielőtt továbblépünk ezen a magyarellenes fröcsögésen.

Ugyanaz a nóta. Az első dolog, amelyet érdemes végiggondolni, hogy ezt a kijelentést egy olyan képviselő tette, aki nagy valószínűséggel már nem kerül be a parlamentbe szeptember 30-án. Az ĽSNS már régóta mélyen a küszöb alatt szerepel, nem véletlenül: azt a fasiszta, nyugatellenes, liberálisozó, oroszbarát, ukrángyűlölő és olykor magyargyűlölő ideológiát, melyet képvisel, azt más parlamenti párt már autentikusabban képviseli. Például a Republika, mely 10 százalékos támogatottság körül mozog.

De ilyen párt a Smer is. Melynek korábbi, agresszív magyarellenességét nem kell magyarázni, de érdekes adalék, hogy bizony a most a magyar kormány által körberajongott Robert Ficónak is volt Schlosáréhoz hasonló kijelentése. Fico 2013-ban épp Berényi József Nagyszombat megyei kampányába szólt bele, mondván, Nagyszombat szlovák város, nehogy egy magyar megyeelnök nyerjen, hiszen Szlovákiában vagyunk, vagy mi a szösz.

Amit tegnap és ma a Smer és a fasiszták műveltek a parlamentben, egyetlen dolgot bizonyít: hogy gondolkodásuk és politikai agendájuk ugyanarról a tőről fakad – csak az egyik fél már maszkírozza, és néha ráharap a nyelvére, ha túl sok csúszna ki a kicsi száján.

Két reakció. A másik dolog, amit érdemes végiggondolni: az egyetlen képviselő, aki felszólalt Schlosár ostobaságai ellen, és

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Irodalom

ĽSNS

Magyar Szövetség

Napunk newsfilter

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak