Napunk

Gyimesi miatt az MKP még Orbánékkal is vitába szállt. Utánajártunk, mi történt a Szövetség és Budapest között a pártszakadás napjaiban

A május 19-i budapesti KMKF-ülésen is szóba került a Szövetség helyzete. Fotó - Berényi József FB-oldala
A május 19-i budapesti KMKF-ülésen is szóba került a Szövetség helyzete. Fotó – Berényi József FB-oldala

Ritkán fordul elő, hogy az MKP szembemegy a magyar kormány véleményével, most viszont egy fontos kérdésben ez történt. Berényi József nemrég nyilvánosan megerősítette, hogy fideszes politikusok le akarták őket beszélni arról, hogy Gyimesi Györgyöt felvegyék a Szövetség listájára. Utánajártunk a részleteknek.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

[ Szükségünk van a segítségedre: tegyük együtt jobbá a Napunkot!
Töltsd ki olvasói kérdőívünket! ]

A Napunk március elején írt először arról, hogy a magyar kormány irányából olyan jelzések érkeztek, nem tartják jó ötletnek Gyimesi György felvételét a Szövetség listájára. Információink szerint a magyar nagykövet is jelezte a Szövetség politikusai felé, hogy nem értenek egyet Gyimesi érkezésével – ezt akkor Balogh Csaba nagykövet hivatalosan cáfolta. Forró Krisztián pártelnök már talányosabban fogalmazott. „Ezzel kapcsolatban országon belül és országon kívül is különböznek a vélemények” – mondta a Napunk kérdésére további konkrétumok nélkül.

Gyimesi György akkor arról beszélt, nem tud ilyen nyomásról a magyar kormány részéről, és ő nincs kapcsolatban magyarországi politikusokkal.

Később, már a Sólymos László vezette csoport kilépése után viszont az MKP részéről is megerősítést nyert, hogy a Fidesz és az MKP között véleménykülönbség volt Gyimesi ügyében. Berényi József szerint Budapesten a párt sikeressége miatt aggódtak, Rigó Konrád szerint az MKP-sok „józan eszére” kívántak hatni. Azt viszont többen megerősítették a Napunknak, hogy több találkozó volt a témában a Szövetség és a Fidesz politikusai között, amelyeken a Szövetség belső viszonyairól tárgyaltak, és Gyimesi György személye kapcsán is felmerültek kérdőjelek.

Semjénnél is jártak

Berényi József május 25-én a Postojnak adott interjújában megerősítette a korábbi információkat, miszerint a Fidesz jelezte, inkább ne vegyék fel Gyimesit, ha a Híd kilép. „Azt gondolták, a teljes Híd-platform távozik, és ez veszélyeztetné a Szövetség bejutását a parlamentbe, ami nem történt meg. Alábecsülték emellett Gyimesi esetleges indulását az OĽaNO listáján” – mondta Berényi.

A Napunk úgy tudja, Sólymos Lászlóék kilépése előtt több egyeztetés is lezajlott fideszes politikusok és a Szövetség vezetői között, amelyeken a pártban kialakult feszültségre kerestek megoldást. Több forrásból megerősített információink szerint az egyik ilyen találkozó Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes részvételével zajlott.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Berényi József

Budapest

Fidesz

Forró Krisztián

Gyimesi György

Híd

Magyar kormány

MKP

Mózes Szabolcs

Rigó Konrád

Semjén Zsolt

Szövetség

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak