Napunk

Így döntötte be az izsai szeméttelep Heger ügyvivő kormányát

Az izsai szeméttelep, aminek Samuel Vlčan volt mezőgazdasági miniszter a társtulajdonosa. Fotó N – Tomáš Benedikovič
Az izsai szeméttelep, aminek Samuel Vlčan volt mezőgazdasági miniszter a társtulajdonosa. Fotó N – Tomáš Benedikovič

Feltártuk, mi zajlott a háttérben addig, amíg Eduard Heger belátta, nem fogja elvezetni a kormányt az előrehozott választásig. A szeméttelepet, ami szétbomlasztotta a kormányát, Samuel Vlčan szeretné kibővíteni és közelebb vinni a Bokrosi szikes természetvédelmi területhez, ami egész Európában ritkaságnak számít. A szeméttelep eddig összesen 28 ezer euró büntetést fizetett.

Már csak pár óra maradt! Kapcsolódj be közösségi finanszírozási akciónkba, hogy a Napunk 2024-ben is a szlovákiai magyarok hangja lehessen! Minden adományt köszönünk.

[ Szükségünk van a segítségedre: tegyük együtt jobbá a Napunkot!
Töltsd ki olvasói kérdőívünket! ]

A Komárom melletti izsai szeméttelep közelében, a Bokrosi szikes természetvédelmi területen sóvirágok nőnek, amik nagy ritkaságnak számítanak. A tízhektáros sós földdarab a Duna-menti alföld egyik természeti gyöngyszeme, és Európában is különlegességnek számít, mert az ilyen sós mocsarak a tengerparti területekre jellemzőek, nem pedig a szárazföldre. Mivel egyre kevesebb van belőlük, a védelmüktől függ, hogy megmaradnak-e.

Pár tíz méterrel odébb az ember „Dél-Szlovákia legmagasabb csúcsa” mellett találja magát – így szokták hívni a helyiek a szeméttelepet, ami egy hónapja kapott nagy médiafigyelmet, amikor hozzájárult Eduard Heger ügyvivő kormányának végleges bukásához és a hivatalnokkormány színre lépéséhez.

Heger pozícióját a szeméttelepet üzemeltető Reko Recycling nevű cég számára megítélt 1,4 millió eurós támogatás botránya rázta meg. A cég társtulajdonosa Samuel Vlčan volt mezőgazdasági miniszter.

„Vlčan betyár dombjához” Robert Fico, a Smer vezére is ellátogatott Pozsonyból, hogy onnan tartson sajtótájékoztatót a szeméttel a háttérben. Fico volt az, aki először bírálta, hogy a Ján Budaj vezette környezetvédelmi minisztérium támogatást ítélt meg Vlčan miniszter cégének. Mindketten az OĽaNO jelöltjei voltak.

Robert Fico Richard Takáč smeres képviselővel és Zuzana Matejičkovával, a párt egyik tagjával. Fotó – Smer / Facebook

Vlčan otthagyta a politikát és vitte magával a támogatást is. Heger és Budaj azért küzdenek, hogy a politikában maradjanak az előrehozott választás után is a Demokrati nevű pártjukkal, aminek alacsony – valamivel három százalék feletti – a támogatottsága.

Feltérképeztük, mi történt a háttérben addig, amíg Heger május hetedikén megkérte az államfőt, vonja vissza a kormány vezetésére vonatkozó megbízását. Azt is megtudtuk, milyen bírságokat kapott a szemétlerakó, hogyan működik, és hogyan viszonyul a szomszédos Bokrosi szikes védelméhez.

Budaj nem akarta Vlčan távozását, kész volt hazugságvizsgálónak alávetni magát

Amikor Fico a kamerák előtt elkezdett beszélni a milliós támogatásról, Heger és Budaj már két hete próbálták megoldani Vlčannal a támogatás ügyét. Mindhárman azt állítják, addig nem is sejtették, hogy a cégnek még decemberben megítélte az uniós támogatást a Budaj tárcája alá tartozó Szlovák Környezetvédelmi Ügynökség.

Állítólag akkor kezdtek el foglalkozni vele, amikor Budaj április 20-án az odpady-portal.sk oldalon olvasott a Vlčan cégének megítélt támogatásról. Mivel a szavai szerint a támogatást nem tartotta törvényellenesnek, inkább reputációs kockázatnak, levélben azonnal felszólította Vlčant, hogy mondjon le a dotációról.

Az izsai szeméttelep, ami hozzájárult Eduard Heger kormányának bukásához. Fotó N – Tomáš Benedikovič

Vlčan ezt elutasította, ami Hegernek és Budajnak nem tetszett. Vlčan nem szándékozott lemondani a pénzről, a szavai szerint nem hibázott, de tájékoztatta Hegeréket, hogy kész távozni a mezőgazdasági miniszter posztjáról. Ezt azonban Heger és Budaj nem akarták. Főleg attól tartottak, hogy az államfő a kormány további karcsúsítása miatt a hivatalnokkormány kinevezése mellett dönt, hiszen Heger volt megbízva a pénzügy- és egészségügyi minisztériumok vezetésével is. A támogatás ügyéről Hegerék tájékoztatták az államfőt.

Heger győzködte Vlčant, hogy ne távozzon, Budaj kész volt hazugságvizsgálatnak alávetni magát. Azt ígérte, a teszt bebizonyítja, hogy Vlčan semmit nem intézett el nála. A hazugságvizsgáló emlegetésével korábban Igor Matovič és Robert Kaliňák is felhívták magára a figyelmet.

Teltek a napok és Heger, Budaj, de Vlčan sem beszéltek nyilvánosan a támogatásról. A problémát az államfő sem említette. Heger és Budaj abban bíztak, ha az ügy politikai hullámokat vet, elég lesz bejelenteniük, hogyan vizsgálják ki maguk az ügyet. Kormányzati átvilágítást kezdeményeztek, ami a mai napig nem fejeződött be.

Gyors zuhanás

Csakhogy amint Fico május elején előállt Vlčan cégének bírálatával, az ügy körül felgyorsultak az események. A támogatással elkezdett foglalkozni a sajtó, Vlčan nyilvános nyomás alá került, bírálta a Sme rodina és a Za ľudí is. Lemondott a miniszteri posztról és vitte a cégének megítélt 1,4 millió eurós támogatást.

Rastislav Káčer külügyminiszter, a Demokrati tagja Heger „szörnyű ostobaságáról” írt, miután az Vlčan visszalépését követően a köztévében egy rendkívüli adásban arról beszélt, sehova nem megy, és a hivatalnokkormány nem jelentene megoldást.

Amikor pár óra múlva Káčer bejelentette, hogy ő is a kormányból való kilépés mellett döntött, már világos volt, hogy az események a hivatalnokkormány irányába haladnak.

A Heger kormányát felbomlasztó szeméttelepet a Reko Recycling vállalat szeretné kibővíteni és közelebb vinni a különleges Bokrosi szikeshez, amit a hivatalok egyelőre nem fogadnak lelkesedéssel. A cég abban a pillanatban bejelentette ezt a tervét, amikor év végén megkötötte a szerződést a milliós támogatás folyósításáról. Hogy sikerül-e keresztülvinni, az a következő hetekben derül ki.

A ritkaságnak számító Bokrosi szikes kerítése, mögötte a szeméttelep. Fotó N – Tomáš Benedikovič

Vlčan csodálkozik az utálaton 

Budaj most azt mondja, Vlčan távozása a miniszteri posztról nem volt fer ajánlat tekintettel az ügyvivő kormányra. „Le kellett volna mondania a támogatásról, amit titokban, a hátunk mögött kért.” Budaj megerősítette a hazugságvizsgálattal kapcsolatos szándékait is, ezzel akarta cáfolni, amit sokan mondtak: hogy megegyezett Vlčannal a támogatásról. Pedig nem volt nagyobb konfliktus a kormányban, mint amekkora közte és Vlčan között volt, mondja.

Heger több mint egy hétig nem beszélt arról, utólag hogyan értékeli a lépéseit a Vlčan cégének adott támogatással kapcsolatban, és hogy csinált-e volna valamit másként. Kedden a parlamentben azt mondta a Denník N-nek, szerinte már nincs értelme visszatérni az ügyhöz.

Vlčan egy hónap elteltével is visszautasítja, hogy hibázott volna, és szerinte nem érdemelte ki a rázúduló utálatot. Azt állítja, nem volt mód lemondani a támogatásról, mert az egy hitelhez volt kötve, és megsértette volna a hitelszerződésben foglaltakat. Mint mondja, hajlandó volt lemondani a miniszteri posztról, hogy elkerülje a gyanút, hogy befolyásolná a támogatás kivizsgálását, de ezt Hegerék nem akarták.

A támogatás megítélése után azonnal elkezdték intézni a szeméttelep bővítését

Az uniós támogatás elnyerése után beindultak a történések a cégnél. Két nappal azután, hogy december 20-án aláírták a szerződést Budajnál, a környezetvédelmi minisztérium, konkrétan a környezeti hatásvizsgálat részlege asztalán ott volt a cég kérelme, hogy szeretné a szilárd kommunális hulladék tárolására szolgáló úgynevezett negyedik kazettát a szeméttelep területén áthelyezni egy másik parcellára és megemelni a kapacitását nagyjából a harmadával, 145 ezer köbméterről 206 ezer köbméterre.

Ezt a nem egészen két hektárt elfoglaló kazettát úgy kell elképzelni, mint egy hatalmas medencét, amit speciálisan úgy alakítanak ki, hogy a benne felhalmozott és dombot képező szemét ne károsítsa a talajt és a talajvizet.

A lila vonal határolja a Bokrosi szikest. A zöld terület azt a parcellát jelöli, ahová a cég a negyedik kazettát tervezi. Fotó – Izsa község kataszteri térképe

Jelenleg már két kazetta megtelt és rekultiválják őket, a harmadikba töltik a hulladékot. A telepre naponta 50-60 szemeteskocsi hordja a szemetet. Az ottjártunkkor komáromi szemeteskocsik hozták a kommunális hulladékot.

Aggodalmak a ritka szikesért

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Eduard Heger

Ján Budaj

Környezetvédelem

Samuel Vlčan

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak