Napunk

Napunk newsfilter: Gyimesi és Forró felült a migránsvonatra

2018-as magyarországi kampány. Fotó - TASR/AP
2018-as magyarországi kampány. Fotó – TASR/AP

1. Félelem és rettegés a kampányban. 2. Ódorék megmártóztak a parlamenti folklórban. 3. Čaputová megvédte a civil szervezeteket.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

 

[ Szükségünk van a segítségedre: tegyük együtt jobbá a Napunkot!
Töltsd ki olvasói kérdőívünket! ]

A híreket válogatta és kommentálta Sánta Szilárd

1. Félelem és rettegés a kampányban

Parlamenti választás előtt a pártok megpróbálják megtalálni a saját „nagy” témájukat. Azt, amire fölépítik a kampányt, amit masszívan hirdetnek, és a választók fejében az adott témával együtt jelenik meg a párt neve, logója, vezetői és képviselőjelöltjei.

Magyar virtus a lakodalmakban vagy más bulikban az éjszakai vonatozás, egymásba kapaszkodva kapatosan üvöltik: „(…) a szerelemvonatból nincs kiszállás”. A Szövetség politikusai nem a szerelemvonatra, hanem egy másik vonatra, a migránsvonatra szálltak fel.

Forró Krisztián pártelnök a komáromi vasúti hídnál felvett videóban hívja fel az „illegális migráció” legújabb, Nyitra megyében érzékelt veszélyeire a figyelmet. A párt új igazolása, Gyimesi György egy „karcosabb” posztban kéri számon a belügyminiszteren a „migránsválság” megoldását.

A közösségi médiába feltöltött videóban Forró Krisztián a fejét rázva nyomatékosítja, hogy a régióban élő lakosok nem érzik magukat biztonságban, mert csapatokban kelnek át a határon az illegális bevándorlók. Nota bene: ők arról a Magyarországról jönnek, ahol a „migránskérdést” az Orbán-kormány az ellenőrzése alatt tartja. Majd Forró felszólítja a kormányt és a belügyminisztert, hogy tegyenek meg mindent a határok védelméért.

Bár Forró és Gyimesi egy migráns nótát fúj, a radikális szerepet nem a pártelnökre, hanem a Dél-Szlovákiát teleplakátolt egykor volt „fecskére” osztották, aki ma az óriásplakátokon „A Gyimesi”-ként jelenik meg. „Újra itt a jó idő, és vele együtt a migránskérdés is. A ki tudja honnan, ki tudja hová haladó migránshorda a jó idő elérkeztével újra felkerekedett” – kezdi lágy bariton hangon, mint a természetfilmek narrátorai. Itt is állatokról lehet szó, mert a volt parlamenti képviselő a hordák (sic!) élőhelyének megváltozásáról értekezik.

Gyimesi így folytatja a bevándorlókról: „Itt vannak hazánkban, a határainkon, földjeinken, mezőinken, útjaink mentén látjuk őket. Csak jönnek és jönnek. Csoportba verődve fiatal, egészséges férfiak. Nők és gyermekek nélkül. Félelmet keltve az emberekben.” El is érkeztünk a lényeghez, a félelemkeltéshez. Az élőlényekbe kódolt természetes félelemérzetet próbálják kihasználni a kampányoló politikusok.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Forró Krisztián

Gyimesi György

Napunk newsfilter

Ódor-kabinet

Szövetség

Választások 2023

Zuzana Čaputová

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak