Napunk

Napunk newsfilter: Mit keresett Robert Fico egy körözött szélsőjobbos Telegram-műsorában?

Robert Fico. Shooty karikatúrája
Robert Fico. Shooty karikatúrája

1. Fico kutyába is lemegy, ha a választási siker a tét. 2. Szakértői kormány – szakmai program. 3. Ravasz Ábel kockázatos lépése.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

 

[ Szükségünk van a segítségedre: tegyük együtt jobbá a Napunkot! Töltsd ki olvasói kérdőívünket! ]

A híreket válogatta és kommentálta Beke Zsolt

1. Fico kutyába is lemegy, ha a választási siker a tét

Robert Fico vasárnap este szerepelt egy vitaműsorban. Ez a pénteken kezdődött választási kampányban egyáltalán nem lenne kirívó. Azonban a Smer főnöke annak a Daniel Bombicnak a műsorában volt látható, aki ellen a szlovákiai bíróságok több letartóztatási parancsot is kiadtak, és aki most Londonban egy nyomkövetővel a lábán éli erősen korlátozott életét.

De ki az a Daniel Bombic? A szlovák extrémizmus egyik médiasztárja, aki magát simán csak „fehér nacionalistaként” határozza meg. Kiemelkedően teljesít a Telegramon, több mint 55 ezer követője van. Összeesküvés-elméletekkel ügyeskedik, Covid-tagadó, Soros-ellenes, a cionisták „leleplezője”, az orosz invázió támogatója, akinek a spájzában – úgy híreszteli – már ott kutat a CIA.

A konspirátort azonban több ok miatt is körözi a szlovák rendőrség, például szélsőséges nézetek terjesztése, kiberzaklatás, mások személyes adatainak nyilvánosságra hozása miatt. Lehetséges büntetésének felső határa 9 év 8 hónap.

És miért megy oda Robert Fico? Sőt, Ficót megelőzően miért szerepelt az extrémista műsorában már a Smer korábbi belügyminisztere, Robert Kaliňák is?

De más közös elem is felfedezhető: a Smer és Bombic is a szeptemberi parlamenti választás meghamisításáról beszél, ráadásul Fico Ľuboš Blaha Smer-bohóccal együtt azt a hoaxot is átvette az influenszertől, mely szerint Ján Kuciak meggyilkolása mögött nem Marián Kočner, hanem a különleges ügyész, Daniel Lipšic áll.

A felsorolt esetekből adódik is Fico szereplésének célja. Ennek megfelelően most is sorosozott egy jót (bár itt kicsit lemaradt, mert már a sorosfiázás a menő), beszélt a gyógyszercégek üzleteiről, a menekültek és egyes civil szervezetek káros hatásáról. És nagyjából 55 ezer embert ért el csak Telegramon.

Természetesen ahogy Bombic sem beszélt a nyomkövetőjéről és a letett 15 ezer fontos óvadékról a rajongóinak, úgy Fico sem hozta szóba azt, hogy nem szeretne olyan párttal kormányt alkotni, aki ki szeretne lépni a NATO-ból.

[ Szükségünk van a segítségedre: tegyük együtt jobbá a Napunkot! Töltsd ki olvasói kérdőívünket! ]

Mintha Robert Fico és a Smer olyan képet szeretne kialakítani magáról, amin a politikai paletta minden színe jelen van. Ezek közül aztán épp a helyzet megkövetelte aktuálisat mutathatja fel.

Orbán Viktornak a rendszerváltás után elég sok időbe telt, mire teljesítette ezt a feladatot, ráadásul nem is tudja olyan rugalmasan váltogatni a színeket. Fico pár perc alatt képes teljes fordulatot venni,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Napunk newsfilter

Ódor-kabinet

Ravasz Ábel

Robert Fico

SaS

Smer

Szélsőjobboldal

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak