Napunk

Ezekkel a karszalagokkal menőzhetsz szeptemberben. Itt a 2023-as fesztiválkalauz!

Fotó N - Vladimír Šimíček
Fotó N – Vladimír Šimíček

Az elmúlt napokban még búslakodva bámultuk az ablakon legördülő esőcseppeken visszatükröződő szürkeséget, de nem eshet örökké! Itt az ideje, hogy átrágjuk magunkat az idei fesztiválkínálaton, és kiválasszuk a környék legkirályabb rendezvényeit.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

[ Szükségünk van a segítségedre: tegyük együtt jobbá a Napunkot!
Töltsd ki olvasói kérdőívünket! ]

Metronome Prague

Június 22–24., Prága

Aurora, Editors, Jamiroquai, M83, Tove Lo, Zaz – ígéretes a line-up a prágai Metronome fesztiválon, ahol a húzónevek mellett a „kisebb” előadókat is gondosan válogatták össze a szervezők. A szlovákiai Tolstoys sosem okoz csalódást, én személy szerint Aiko előadását sem hagynám ki. A pop/rock fesztiválnak a Stromovka park mellett található Výstaviště ad otthont, a helyszín tömegközlekedéssel is könnyen megközelíthető.

Ha túl hangos a fesztivál, elég felpattanni egy villamosra, és rövid időn belül a Vencel téren találjuk magunkat, ahonnan kényelmesen fel lehet fedezni a gyönyörű cseh fővárost. Kedvezményes bérletek még kaphatóak, de akár napijegyet is lehet váltani a fesztiválra. Számításba véve, hogy a helyszín Prága, és egy-egy napijegy áráért akár több koncerten is részt vehetünk, nem is olyan vészes az árazás, sőt. Bővebb infó a fesztivál honlapján, illetve a Facebookon.

VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó

Június 22–25., Nagymaros

Színház, utcazene, koncertek, de még milyenek. A jubileumi, tizedik VéNégy Fesztivál headlinere a holland származású Sharon KOVACS (nevelőapja magyar, innen az ismerősen csengő név), aki Amy Winehouse-t, Nina Simone-t és Etta Jamest idézi. A „klasszikus” magyar fesztivál fellépők mellett a V4-es országok is képviselik magukat a festői Dunakanyarban.

Június 22-én lép színpadra a cseh Kill The Dandies!, akiktől pszichedéliát, a ’70-es évek diszkózenéjét, valamint posztpunkot várhatunk, míg Lengyelországot Ina West képviseli. Ő transz-, absztrakt és dance-popot játszik a modern lengyel folk és a jazz elemeivel keverve. Június 24-én a nagymarosi közönség is megismerheti a szlovákiai Lash & Gray duót, amely lágy jazzt és soult játszva szelídíti meg a lelkeket.

Az igényes line-up mellett a fesztivál másik fontos alappillére a színház. A számtalan előadó között idén megtalálható egyebek mellett a Kassai Állami Színház, amelynek táncszínházi társulata Milada Horáková című darabját adja elő Ondrej Šoth rendezésében. A több műfajt ötvöző előadás középpontjában a ma nemzeti hősként tisztelt Milada Horáková története áll, akit igazságtalanul elítéltek és kivégeztek az ’50-es évek kommunista Csehszlovákiájában. Bővebb infó a fesztivál honlapján vagy a Facebookon.

Heineken Balaton Sound

Június 28 – július 1., Zamárdi

Napok óta cikkeznek a hírportálok Európa egyik legnagyobb elektronikus zenei fesztiváljának újításairól. Az előadókat egy tíz méter magas és hatvan méter széles nagyszínpad várja, amelyhez egy 500 négyzetméteres LED-fal is tartozik. Tagadhatatlan, hogy a látványterv elég meggyőző. A nagyszínpadot többek között Armin van Buuren, Tiesto, Dimitri Vegas & Like Mike hódítja majd meg.

A VIP-bérletesek az igazi kaszinó-élményt is megtapasztalhatják, sőt, egyenesen a dzsungel közepén érezhetik magukat. A VIP-jegyekért persze horribilis összegeket kérnek el a szervezők, és a „sima” jegyek tekintetében sem az olcsóbb fesztiválok közé tartozik a Sound, de hozzá kell tenni azt is, hogy az idén a Balaton Sound keretein belül valósul meg a B my Lake fesztivál is, mégpedig úgy, hogy a B my Lake saját előadókat hoz Zamárdiba. Bővebb infó a fesztivál honlapján vagy a Facebookon.

NFGreen fesztivál

Július 6–8., Tallósi tó

Idén sem marad el az ország nyugati végének leglélekmelengetőbb minifesztiválja, amelyet az NFG klub már negyedik alkalommal szervez meg. A legfontosabb infó a 2023-as NFGreennel kapcsolatban a helyszínváltozás, a fesztivál ugyanis a megszokott nagybodaki vadászház területéről a Tallósi tó mellé költözik. A helyszínen kívül viszont minden változatlan, a minifesztivál a természetközeliség jegyében idén is szemét- és húsmentes lesz (már most csorog a nyálunk a batátára), a kerékpárral érkezők pedig féláron válthatnak jegyet. Annak, aki még nem járt az NFGreenen, a tavalyi aftermovie majd meghozza a kedvét!

Amellett, hogy a fesztiválozók gondtalanul élvezhetik a természet közelségét, napközben érdekes és kreatív programokkal foglalhatják le magukat. Idén is lesznek kerekasztal-beszélgetések, felolvasószínház, workshopok, na meg ott a víz! A DJ szettek mellett minden este szól majd a zene, nem is akármilyen mennyiségben. Lesz csallóközi country (Cornfield kids), somorjai zúzás (Babadara), de visszatérő vendég a színpadon a Gomoly, és ott lesz Lulik vagy a nyárasdi asszonykórus, és hol van még a sor vége!

A háromnapos bérlet mellé ingyenes sátorozási lehetőséget biztosítanak a szervezők, bővebb infóért látogassatok el az NFGreen Facebook-eseményére.

Pohoda

Július 6–8., Trencsén

Ha inkább a nagyobb fesztiválokat kedveled, július elején kiváló választás a Pohoda, ahol szinte szó szerint minden van. Jön a brit Central Cee, Jamie XX, Caroline Polachek, Ben Howard, a Wet Leg, Suzanne Vega, és ez csak egy szerény felsorolás a line up-ból. Ha valahol, hát a Pohodán biztos, hogy mindenki megtalálja a helyét.

Gyerekeknek, könyvmolyoknak, a közélet iránt érdeklődőknek is bőven jut hely a trencséni reptéren, a fesztivál-hátizsák kötelező eleme viszont minimum egy hektoliter naptej és egy fejfedő, mert igaz, hogy a Pohodán mindenből rengeteg van, de árnyékból a legkevesebb! Bővebb infó a fesztivál honlapján.

Gombaszög

Július 11–16., Gombaszög

Talán nincs is olyan ember széles e vidéken, aki ne járt volna már Gombaszögön, vagy ne hallott volna a szlovákiai magyar fiatalok legmasszívabb nyári fesztiváljáról. Szinte mintha csak tegnap lett volna, hogy a fesztivál fennállásának 90. évfordulóját ünnepeltük, máris eltelt öt év. Az újabb mérföldkő tiszteletére mindenki, aki 1990 előtt született, ingyenesen látogathat el a völgybe, ahol az ütős zenei felhozatal mellett idén egészen biztosan kiélezett lesz a közéleti program is.

Beton.Hofi, Rúzsa Magdi, Azahriah, OSSIAN! Ezt az évadot nem fogjuk egyhamar elfelejteni. A környezettudatosság újabb magaslatokba tör, a Greenstic Europe közreműködésével idén kizárólag környezetbarát, lebomló éttermi csomagolásban szolgálják ki a fesztivál látogatóit. A színes program és a zúzós koncertek után pedig sehol sem lehet olyan kellemesen megpihenni, mint a hűsítő patak mentén, a gombaszögi völgyben, ami évről évre szépül és épül újjá. Bővebb infó a Facebookon vagy a fesztivál honlapján. Hangolódjatok!

Művészetek Völgye

Július 21–30., Kapolcs, Vigántpetend, Taliándörögd

A 32. Művészetek Völgye alatt a zenei színpadokon szinte a teljes magyarországi könnyűzenei paletta megfordul. Három év után visszatér Kapolcsra a Quimby, Presser Gáborral és Karácsony Jánossal együtt fellép a Csík zenekar. Izgalmas, „Völgy Special” show-val készül a 20 éves Punnany Massif, és itt ünnepli 10. születésnapját a Bagossy Brothers Company.

Az új helyre költöző Harcsa Veronika udvarban a házigazda különféle formációi mellett az Analog Balaton, a Modern Art Orcheastra és a Karaván Família is fellép. Izgalmas zenei csemegét ígér a szlovák származású, de az Egyesült Államokban is aktív jazzénekes és zeneszerző, Ester Wiesnerová koncertje.

A vigántpetendi Cirque du Tókert tíz napra zsonglőrök, artisták, táncosok, operaénekesek és különleges koncertek otthonává válik. A különféle újcirkuszi társulatok mellett itt lép fel Zorán, Dés László, Kern András és az idén 30 éves Danubia szimfonikus zenekar is.

A Hagyományok Háza FolkUdvar programkínálatában több felvidéki előadó is szerepel. Agócs Gergely népzenész, népzenekutató a magyar pásztorok gyógyító tevékenységéről fog előadni, a vágsellyei születésű Écsi Gyöngyi a gyerekeket egy játékos-zenés műsorral, a felnőtt fesztiválozókat esti mesével várja. A hetényi Csavar Színház A nagyidai cigányok interaktív, játékos feldolgozását hozza el a kapolcsi FolkUdvarba.

A Petőfi Udvarban fellép az egyik legismertebb felvidéki zenekar, a Jóvilágvan, a Völgy egyik legnépszerűbb helyszínén, a Momentán Udvarban pedig a házigazdák Durica Katarina somorjai íróval, újságíróval fognak beszélgetni a maffia női áldozatairól. A taliándörögdi lőtéren csallóközi polgári táncokat és énekeket tanulhatunk, egy helytörténeti naplementetúrán pedig arra is választ kaphatunk, csehszlovák falu volt-e Vigántpetend.

Már elérhető az idei programfüzet, a fesztivál honlapján pedig dátum, helyszín és fellépő alapján is böngészhetünk a tengernyi program között.

fORMA fEST

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Fesztivál

Kultúra

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak