Napunk

Napunk newsfilter: Slotának még mindig vannak barátai

Ján Slota. Fotó - TASR
Ján Slota. Fotó – TASR

1. Slota ismét megúszta felfüggesztettel. 2. Hivatalosan is elstartolt a kampány 3. Žilinka súlyosbítaná Dědeček ítéletét.

Lájkold, kövesd a Napunk.sk-t a közösségi médiában is, ahol extra tartalmakkal is jelentkezünk! Csatlakozz hozzánk a Facebookon, az Instagramon és a YouTube-on!

 

A híreket válogatta és kommentálta Hegedűs Norbert

1. Slota ismét megúszta felfüggesztettel

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Ján Slota, Zsolna korábbi polgármestere a héten ismét bíróság elé állt. Az SNS egykori főnöke szerdán meglehetősen lerongyolódott állapotban állt a bíróság elé egy korrupciós ügyben.

Tudjuk, hogy ennél sokkal komolyabb ügyekben megúszta már a felelősségre vonást, de hát Al Capónét is adócsalás miatt fogták el. Így néhány javíthatatlan optimista talán még reménykedett abban, hogy a szlovák politika e dinoszaurusza is megtapasztalja egyszer az életben, milyen, ha felelnie kell a tetteiért.

Csakhogy ez Szlovákia, nem Amerika. A nagy halak itt mindig mindent megúsznak.

Egy ember, akit nem lehet börtönbe küldeni. A „király”, aki még „Ficót is megkopasztotta”, ahogy Ján Počiatek egykori smeres miniszter jellemezte Slotát, már többször is megúszott feltételes büntetéssel a mostaninál komolyabb ügyeket is. 2016-ban ittast vezetésért, 2017-ben ittas vezetésért és a sértettek lefizetési kísérletéért, 2018-ban pedig fiatalkorú lányok szexuális zaklatásának vádjáért is csak feltételes büntetést kapott.

Arról pedig ne is beszéljünk, hogy az ún. „faliújságtender” ügyében, amiért Marián Janušek és Igor Štefanov volt SNS-es miniszterek börtönbe kerültek, Slota neve fel sem merült.

Bűnös, de nem korrupcióban. A Specializált Büntetőbíróság bírájának, Michal Trubannak az ítélete szerint Ján Slota bűnös, amiért befolyásolta a bíróság függetlenségét. Ezért két év börtönbüntetést kapott, négy évre felfüggesztve. Az ítélet nem jogerős, Slota nem volt jelent az ítélethirdetésen.

A vád az volt, hogy Slota kenőpénzt fogadott el két esetben, összesen 15 ezer euró értékben. Ezt a pénzt a vád szerint Pavol Polka zsolnai bírónak továbbította (akit azóta korrupcióért jogerősen elítéltek). Ő ezért cserébe enyhítette volna a büntetését annak a Vladimír Machaj nevű vállalkozónak, aki halálos autóbalesetet okozott.

Az ügyész összesen tíz év börtönbüntetést kért Slotára, de Truban bíró

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Bíróság

Maroš Žilinka

Napunk newsfilter

Választások 2023

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak