Napunk

Az újságírás visszavág – fizessen a Google és a Facebook

Illusztrációs felvétel – TASR/AP
Illusztrációs felvétel – TASR/AP

Két évvel azután, hogy Ausztrália News Media Bargaining Code-ja arra kényszerítette a Big Tech platformokat, hogy fizessenek a kiadóknak az általuk közölt hírekért, más országok is lépéseket tesznek a törvény saját verziója felé. Miután hatalmas nyereséget tesznek zsebre a mások által írt újságcikkekért, a Google-nak és a Facebooknak fel kell hagynia a harccal, és el kell kezdenie ezeknek a számláknak a törlesztését.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A szerző a Columbia Egyetem tanára

Két évvel ezelőtt az ausztrál parlament elfogadta a News Media Bargaining Code-ot, amely arra kényszerítette a Metát (Facebook) és az Alphabetet (Google), hogy kompenzáljanak a médiát a platformjaikon megosztott hírtartalmakért. A törvény figyelemreméltó sikert aratott, az ausztrál sajtóorgánumok ma már évente több mint 200 millió ausztrál dollárt (133 millió amerikai dollárt) kapnak a Big Tech cégektől.

A helyi, csökkenő példányszámú lapok és az egyre fogyatkozó újságírói állások finanszírozása, valamint a magas színvonalú hírek előállításának fenntartásához elengedhetetlenül szükséges innovatív politikák miatt az ausztrál médiatörvény jelentős figyelmet kapott. A Google és a Facebook hatalmas mennyiségű hirdetési bevételt szippantott el a régi médiáktól, és a törvényhozók világszerte egyre inkább felismerik, hogy a fő technológiai platformok felelőssége a közérdekű újságírás támogatása.

Más országok – köztük Brazília, Indonézia, Kanada, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok – csekély felhajtás mellett kezdeményezték az ausztrál jogszabályok saját változatát. Amint azt Pierrick Judeaux, az új Nemzetközi Közérdekű Médiaalap portfólióigazgatója nemrégiben megjegyezte, a médiakódex Ausztrália „puha hatalmának” részévé vált. Az elmúlt két évben ausztrál tisztviselők bejárták a világot, hogy népszerűsítsék azt, figyelmeztetve társaikat, hogy a Google és a Facebook keményen lobbiznak, sokat költenek és piszkosul fognak játszani, hogy megakadályozzák az ilyen törvényjavaslatok terjedését.

A Google különös mértékben fokozta erőfeszítéseit, hogy blokkolja ezeket a törvényeket. Sok országban a kisebb, csak online elérhető lapok attól tartanak, hogy a médiatörvény elsősorban a nagy, hagyományos kiadóknak kedvez. Ezt a szkepticizmust kihasználva, illetve ellenlábasai megosztására törekedve a Google magánügyleteket kötött a kanadai kiadók egy kiválasztott csoportjával, és hivatalos tárgyalásokat kezdeményezett a dél-afrikai kiadókkal. Ahhoz, hogy pénzügyi támogatást kapjanak a világcégtől, a kiadóknak ígéretet kell tenniük arra, hogy az új törvények elfogadása esetén tartózkodnak további kompenzáció igénylésétől.

A Google azonban továbbment,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Facebook

Független újságírás

Google

Média

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak