Napunk

A legjobb barátnők voltak, amíg a pénz szét nem választotta őket. Milyen érzés csóróbb barátnőnek lenni

Illusztrációs kép - Flickr.com/Joris Louwes
Illusztrációs kép – Flickr.com/Joris Louwes

A jövedelmi különbségek a régi barátságokat is beárnyékolhatják.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

[ Szükségünk van a segítségedre: tegyük együtt jobbá a Napunkot!
Töltsd ki olvasói kérdőívünket! ]

Együtt nőttek fel, szinte már az óvodától kezdve barátok voltak, megosztották egymással a titkaikat, beszámoltak egymásnak az első szerelemről is, tinédzserként együtt lázadtak, az egyetem alatt szobatársak voltak a kollégiumban és az első albérletben. Elválaszthatatlanok voltak.

A harmincas éveiken túl már nem találkoznak. Néha felhívják egymást, szülinapokon, karácsonykor, vagy ha valakinek szerencsétlenség történik a családjában. Van közöttük valamilyen fal, amiről lehet, hogy beszéltek már, lehet hogy diszkréten nem vesznek róla tudomást, de attól még ott van. Ez pedig a pénz miatt van.

Uzi Levi izraeli pszichológus és főiskolai tanár, aki a társadalmi összehasonlítás problémájával foglalkozik, azt mondja, hogy az eltérő anyagi helyzet vagy a különbség, amit például az emberek a szórakozásra, nyaralásra, autókra, státuszszimbólumokra, például karórákra, márkás táskákra, de ugyanúgy az egészséges, nem éppen olcsó étkezésre költhetnek, feszültséget okoznak a baráti kapcsolatokban. És még a régi barátságokban is.

„Több országból származó felmérések mutatják, hogy az emberek felnőttkorban olyan társadalmi vagy baráti kapcsolatokat keresnek, ahol többek között az anyagi helyzetük is azonos. Ez azért is van így, mert ezáltal elkerülik a kényes helyzeteket és azt a kellemetlen érzést, hogy nincs elég pénzük vagy éppen ellenkezőleg, túl sok van” – magyarázza Levi.

„A pénz, és az, ahogyan azt társadalomként érzékeljük, határozottan képes megbolygatni a partneri és a baráti kapcsolatok dinamikáját is” – teszi hozzá. Szerinte erre 30 éves kor körül kerül sor, amikor a legtöbb ember befejezte a tanulmányait, néhány éve dolgozik, és egy adott összegből gazdálkodik.

Nem volt pénzem elmenni az esküvőjére

Miriam és Lenka már óvodás koruk óta barátnők voltak, sőt, már az anyukáik is barátkoztak. A családjaik rendszeresen találkoztak, jártak együtt strandra, moziba, vigyáztak egymás gyerekeire. „A legjobb barátnők voltunk” – mondja Lenka.

Soha sem jutott volna eszébe, hogy nem menne el Miriam esküvőjére, hiszen már gyerekkorukban megfogadták, hogy egymás koszorúslányai lesznek. Csakhogy az egyetem után Miriam egy teljesen más közegbe került, mint Lenka. Belépett egy multihoz, és a karrierje felfelé ívelt. Lenkából pedig egy gimnáziumi tanár lett, annak megfelelő fizetéssel.

„Amikor az esküvő előtt felhívott Miriam egyik új barátnője, hogy közösen vesznek ajándékot, és megkérdezte, hogy be tudnék-e szállni háromszáz euróval, tátva maradt a szám.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Emberi kapcsolatok

Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak