Napunk

Napunk newsfilter: Szlovákia az unió szégyenpadján

Fotó N – Tomáš Benedikovič
Fotó N – Tomáš Benedikovič

1. Jövőre EP-választás. De kinek? 2. Meglépi-e Orbán a huxitot? 3. A kahovkai gátrobbanás tanulsága: itt az ideje, hogy az oroszok hazamenjenek.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

https://open.spotify.com/episode/6OqmXJ82w9tpA3dGRTzjGQ

 

A híreket válogatta és kommentálta Sánta Szilárd

1. Jövőre EP-választás. De kinek?

Nemcsak a szeptemberi előrehozott parlamenti választások kimenetelét várhatjuk némi aggodalommal, hanem a 2024-es EP-választásét is.

Az uniós tagság kapcsán Szlovákiában is komoly aggályok vetődnek fel, de nem az országot irányító szakértői kormány részéről, hanem az állampolgárok elégedetlensége nő. Szlovákia lakosságának csupán 39 százaléka tartja jó dolognak az uniós tagságot, ez az arány pedig a legalacsonyabb az egész Európai Unióban. Az uniós átlag egyébként 61 százalék, derül ki a ma közzétett Eurobarométer felméréséből.

A Szlovákiában élők csaknem fele nem tudja eldönteni, hogy az uniós tagság jó vagy rossz, 15 százalékuk viszont rossz dolognak tartja.

Az unió támogatottsága a következő országokban mondható még alacsonynak: Görögország 40 százalék, Románia 43 százalék és Ausztria 44 százalék.

A felmérésből az is kiolvasható, hogy az európaiak 69 százaléka elégedett az Ukrajna támogatására tett lépésekkel. Hollandiában ez a mutató 90 százalék, a svédeknél 87 százalék. Szlovákia ebben a kérdésben is sereghajtó a maga 45 százalékával. Még az erősen oroszbarát retorikájú magyar kormány munkája ellenére is Magyarországon 64 százalék ez az adat. A felmérést 27 tagállamban márciusban végezték 26 376 fős mintán.

Még egy mutató van, ami miatt Szlovákia az uniós szégyenpadra került,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Európai Parlament

Európai Unió

Magyarország

Napunk newsfilter

Orbán Viktor

Orosz–ukrán háború

Szlovákia

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak