Napunk

Több hónapig tartó huzavona után végre elszállítják az összes hattyút az izsai mákföldről

Az izsai mákföldről begyűjtött hattyúkat Gyulamajor mellett engedték szabadon. Fotó - Napunk/Kacsinecz Krisztián
Az izsai mákföldről begyűjtött hattyúkat Gyulamajor mellett engedték szabadon. Fotó – Napunk/Kacsinecz Krisztián

Majdnem 60 hattyút szállítottak el ma az Izsa melletti mákföldről. Gyulamajor mellett, a mákültetvénytől körülbelül 15 kilométerre, a Pati-kanálison engedték szabadon a röpképes példányokat. Egy nagyon rossz állapotban lévő egyedet a természetvédők a marcelházi madármentő állomásra vittek.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Bogár János önkéntes természetvédő szerint a mák, illetve a pipacs okozta mérgezés néhány hét alatt fog kitisztulni a madarak szervezetéből, miután átálltak a normális étrendre, vagyis vízi és egyéb, nem toxikus növényekre.

A helyszínre kiszállt az állami természetvédelmi hatóság (Štátna ochrana prírody SR) besztercebányai központjának több munkatársa is, de ők nem vettek részt a madarak elszállításában. Hosszan beszélgettek Pém Bálinttal, a mákföld tulajdonosával, felmérték a kialakult helyzetet, majd távoztak.

A hattyúkat kedden Jozef Lengyel zoológus, az állami természetvédelmi hatóság munkatársa, valamint Bogár János, a madármentő állomás önkéntes működtetője és az apósa fogták be és szállították el az Izsa melletti mákföldről.

A madarakat az önkéntes természetvédő saját autójával és utánfutójával szállította el Gyulamajorra, háromszor-négyszer is kellett térnie. Azokért, amelyek ma a kanálison úszkáltak, vagy sikerült odamenekülniük, a napokban visszatérnek, és őket is elviszik. Mintegy 15 egyedről van szó.

Miért kellett eddig várni?

Radovan Michalka, a Dunai Ártéri Erdők Tájvédelmi Körzet igazgatóságának vezetője is a helyszínen volt. Elmondása szerint sokáig vártak, hátha elrepülnek a hattyúk fészket rakni, ahogy más, szántóföldön tanyázó kolóniák esetében ez tavasszal megszokott, de erre végül nem került sor. Hozzátette: korábban több legyengült egyedet is átszállítottak a marcelházi madármentő állomásra, most pedig az állami természetvédelmi hatóság úgy döntött, hogy az összes egyedet elviszik a helyszínről. A mák küszöbön lévő aratása ugyanis további veszélyfaktor a hattyúkra nézve.

Arra a kérdésre, miért vártak mostanáig a madarak elszállításával, hiszen már több tucatnyi egyed elpusztult, és több hektárnyi területen okoztak kárt a termelőnek, Michalka azt válaszolta: ez az első dokumentált eset Szlovákiában, ilyesmivel eddig még egyikük sem találkozott. „Legközelebb már felkészültebben tudunk reagálni” – fűzte hozzá.

Az állami természetvédelem részéről hónapokig egyedül Jozef Lengyel természetőr foglalkozott a hattyúkkal. Fotó – Napunk/Kacsinecz Krisztián

A Napunk kérdésére Michalka megerősítette, hogy nincs elég emberük, így Jozef Lengyel az egyedüli, a Dunai Ártéri Erdők Tájvédelmi Körzet által alkalmazott természetőr a térségben, aki egymaga egy elég nagy, a Komáromi és az Érsekújvári járást is magába foglaló régióért felel. Lengyel gyakorlatilag egyedül oldotta ezt a problémát Bogár János önkéntes természetvédővel együttműködve.

A kár mértéke nem nőtt

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Állatvédelem

Izsai hattyúk

Környezetvédelem

Mezőgazdaság

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak