Napunk

Sátor Lajos villája körül felpezsdült az élet, pedig a maffiózó polgármester többi vagyonával együtt már az is az államé

A kapu mögött az alsóhatári Sátor-villa. Fotó - Cséfalvay Á. András
A kapu mögött az alsóhatári Sátor-villa. Fotó – Cséfalvay Á. András

A gyilkosságok megrendeléséért jogerősen elítélt Dora Ferenc korábbi alsóhatári polgármester vagyonát elkobozta az állam, ám Alsóhatáron mégis furcsa dolgok zajlanak a Dora telkén épült egykori Sátor-villa környékén.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Masszív fémkerítést húztak fel az elmúlt hónapokban azon a telken a galántai járásbeli Alsóhatár szélén, ahol a fák közé rejtve, a vizslató tekintetektől biztos fedezékben, csak földutakon megközelíthető területen Sátor Lajosnak, a hírhedt dunaszerdahelyi maffiavezérnek a félbehagyott titkos villája áll. Az illegálisan felhúzott épület évtizedekig üres volt – a kapuját akkor zúzták be a rendőrség rohamjárművével, amikor 2002 nyarán Sátorra és bandájára lecsapott a rendőrségi kommandó a faluban. Azóta nem volt kapu a villa előtt – mostanáig.

A helyszínt ráadásul állítólag kamerával őrzik – ez derül ki legalábbis a kapura ragasztott feliratból. Azt nem lehet látni, mi történik odabent, de a Napunk úgy tudja, a villa egyik melléképületét felújították, és aktívan használják. A helyiek aggódva figyelik, hogy ismét mozgás van a rossz hírű maffiavilla környékén.

Nincs hivatalos bizonyíték arra, hogy az egykori Sátor-palota területén végeztek volna ki áldozatokat, helyi legendák viszont szólnak arról Alsóhatáron, hogy azért betonozták olyan vastagra a pince falait, hogy kintről ne lehessen hallani, ha valakit lepuffantanak odalent.

Azért is furcsa ez a helyzet, mert a Dora Ferenc polgármester ellen tavaly júliusban kihirdetett jogerős ítélet után mindenki úgy gondolta, nyugodtabb idők várnak Alsóhatárra. Dora 25 évre a rács mögé került, és a bíróság vagyona elkobzásáról is döntött. Ehhez a vagyonhoz tartoznak azok a parcellák is, amelyeken a Sátor-villa áll.

A Napunk tavaly ősszel járt legutóbb a helyszínen, akkor még semmi kézzelfogható nyoma nem volt sem annak, hogy a Dora-féle telkek már az állam tulajdonát képeznék, sem annak, hogy valaki birtokába akarja venni az évek óta elhagyatott Sátor-villát. Idén tavasszal viszont felpezsdült az élet az évtizedekig üresen álló telken.

Utánajártunk, mi történt az elmúlt hónapokban Dora Ferenc vagyonával, mi mindennel rendelkezett a többrendbeli gyilkosság miatt elítélt polgármester, és hogyan lehetséges, hogy valakik csak úgy elfoglaljanak egy olyan telket, amelyet egy bűnszervezet tagjától kobozott el az állam.

Fotó – Cséfalvay Á. András

Út az ítéletig

Idősebb Dora Ferenc alsóhatári polgármester, aki nagyon jó kapcsolatokat ápolt Gál Gáborral, a 2018–2020 közötti időszak hidas igazságügyi miniszterével, 2019-ben került előzetes letartóztatásba a Valentin fedőnevű akció keretében. A fiával, ifj. Dora Ferenccel és Alföldi Lászlóval együtt ötrendbeli gyilkossággal, szervezett bűnözői csoport működtetésével és gazdasági csalással vádolták őket.

A polgármester 2022 márciusában még visszatért Alsóhatárra, amikor kijutott az előzetesből – innen vitték a júliusi jogerős ítélet után egyenesen a legszigorúbban őrzött fegyházba Illavára, ahol azóta 25 éves szabadságvesztését tölti. Dorát három gyilkosság megrendeléséért, gazdasági csalásért és bűnszövetkezetben való részvételért ítélték el.

A szabadságvesztés mellett az ítélet a vagyonelkobzást is tartalmazta. Ez azt jelenti, hogy az ítélet jogerőssé válásának pillanatában id. Dora Ferenc teljes vagyona átszállt az államra. Az ítélet gyakorlati végrehajtása ugyanakkor nem ennyire egyszerű.

Dora Ferenc a bíróságon 2020-ban. Fotó – TASR

Kicsoda Dora Ferenc és mi köze Sátor Lajoshoz

Dora Ferenc

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Bíróság

Galánta

Maffiagyilkosságok

Sátor Lajos

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak