Napunk

A kerítéssel kettévágott mátyusföldi termálfürdő egyelőre nem egyesül újra

A felsőszeli termálfürdő látképe 2020 körül. A távolabbi medence mellett fut a kerítés. Fotó - Nagyszombati Kerületi Önkormányzat / Facebook
A felsőszeli termálfürdő látképe 2020 körül. A távolabbi medence mellett fut a kerítés. Fotó – Nagyszombati Kerületi Önkormányzat / Facebook

A Deáki és Felsőszeli közötti termálfürdő már több mint 20 éve vált ketté. Egy vállalkozó újraegyesítené, de Felsőszeli túl értékesnek tartja a területet ahhoz, hogy eladja.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Dél-Szlovákia termálfürdői messze földön híresek, azonban a Felsőszeli és Deáki közötti termálfürdőnek van egy külön specialitása: az, hogy ez a fürdő valójában két fürdő, amit egy kerítés választ el egymástól.

Régen persze a Deáki fürdőként ismert termálfürdő egy létesítmény volt, amit a rendszerváltásig a Járási Idegenforgalmi Igazgatóság üzemeltetett. A területen még az ötvenes években kutattak olaj után, de a próbafúrások során olaj helyett termálvizet találtak. A fürdő építéséről a hatvanas években született döntés, a hetvenes években épült ki, és lett a környék közkedvelt üdülőhelye, ahová távolabbról is érkeztek vendégek, a cseh „termálturistáknak” is az egyik kedvelt célpontjuk lett, de holland és német törzsvendégei is voltak.

A rendszerváltás után megszűnt a Járási Idegenforgalmi Igazgatóság, a fürdő a két faluhoz került. A terület nagyjából kétharmada tartozott Deáki, egyharmada Felsőszeli kataszterébe. Az üzemeltetést eleinte a két falu által alapított közös vállalat, majd pedig a Deáki önkormányzat közhasznú cége végezte, Deáki pedig bérleti díjat fizetett Felsőszelinek.

Megyehatár a medencék között

Furcsa helyzet állt elő 1996-ban, amikor a közigazgatási reform nyomán a Galántai járásból kiválva létrejött a Vágsellyei járás. Felsőszeli az előbbihez, Deáki az utóbbihoz került, a fürdőt onnantól fogva nemcsak járáshatár, hanem megyehatár is kettészelte, hiszen a Vágsellyei járás Nyitra megye, míg a Galántai járás Nagyszombat megye része lett.

A fürdőt átszelő kerítés azonban nem ennek a következménye volt, hanem annak, hogy a két falu önkormányzata nem tudott megegyezni a közös üzemeltetésről. Az Új Szó 2002-es cikke szerint a felsőszeliek az addigi konstrukciót – mely szerint Deáki bérleti díjat fizetett nekik – kedvezőtlennek találták, és mivel kedvezőbb feltételekben nem tudtak megállapodni, megépítették a kerítést.

Ez egy egyszerű, betonelemekből álló kerítés volt, a két medence között azonban egy alacsony léckerítés választotta el a fürdő két részét. Mivel ez derékig sem ért,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Deáki

Felsőszeli

Galánta

Galántai járás

Turizmus

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak