Napunk

Hegerék listáján indul a Jablko, Dzurindának is üzentek

Eduard Heger és Lucia Ďuriš Nicholsonová. Fotó – Demokrati
Eduard Heger és Lucia Ďuriš Nicholsonová. Fotó – Demokrati

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

„Ahol akarat van, ott út is van,“ mondta Eduard Heger a Demokrati és a Jablko pártok összefogásáról. Ezzel pedig Mikuláš Dzurindára utalt, aki gyakran használja ezt a mottót.

A Demokrati párt a Spolu, a Zmena Zdolu és a Šanca pártok összefogásával jött létre. Május elején csatlakozott  hozzájuk a Dobrý deň, Slovensko párt, mely mögött Ján Šubík vállalkozó áll, aki korábban a Skok párt tagja volt.

Alacsony támogatottság

Lucia Ďuriš Nicholsonová pártja számára kulcsfontosságú a csatlakozás a Demokratihoz, mivel május végén még annak a lehetőségét is belengették, hogy ha nem szerzik meg a kellő támogatást, nem indulnak el a parlamenti választáson.

Csak abban az esetben indulnának egyedül a választáson, ha a felmérésekben 4 és 5 százalékos támogatottságot szereznének. Erre azonban eddig még nem került sor, a Jablko támogatottsági szintje ugyanis 1 százalék alatt áll. A Demokrati párt sem áll jól, ami a felméréseket illeti, a támogatottságuk a megalakulásuk óta 3 százalék körül van.

A nagy bejelentés

Ďuriš Nicholsonová elmondása szerint nagyobb elvárásokkal ültek le tárgyalni, azonban sikerült elfogadható kompromisszumot elérni, melynek értelmében a Demokrati jelöltlistáján az utolsó 5 helyet kapják a Jablko tagjai. A 150. helyen valószínűleg Lucia Ďuriš Nicholsonová lesz.

A párt neve nem változik meg. A Jablko pártnak megvan a saját programra, melynek három prioritásai közé a régiók reformja, a tehetséges emberek kivándorlásának megállítása, valamint a szociális témák tartozik. Noha a pártot a belügyminisztérium még nem jegyezte be, ez napokon belül megtörténhet. Nicholsonová nem zárja ki további, alacsony támogatottságú pártok csatlakozását sem.

Sem a KDH, sem pedig a Magyar Fórum nem kért belőlük

A KDH májusban utasította el Heger pártjának ajánlatát. Milan Majerský ezt azzal magyarázta, hogy a párt liberálisabb tagjaival van gondja, valamint azzal, hogy attól fél, hogy a más pártokkal való összeborulás egy olyan helyzetet eredményezhet, mint amelyet az OĽaNO-ban is látott.

A pártnak a Magyar Fórummal sem sikerült megegyeznie, amely párt azóta összeállt az ODS-szel és a DS-szel. Ezek a pártok már megállapodtak egy közös jelöltlistában, és további pártokkal már nem szeretnének tárgyalni. Pavel Macko az ODS-ből úgy nyilatkozott a Demokratiról, hogy nem szeretnének részt venni a káoszban. Simon Zsolt azonban nem zárja ki, hogy a jelöltlistára egy újabb személyt, például egy szakértőt is felvegyenek.

A Modrí és a Híd esete

Hegeréknek így már csak Mikuláš Dzurinda Modrí – európske Slovensko nevű pártja maradt, akikkel a pártelnök el tudja képzelni az együttműködést. Májusban még úgy nyilatkozott, hogy Dzurinda megkeresésére vár.

Az együttműködést azonban árnyalják azok a körülmények, melyek a Demokrati megalakulását övezték. A párt ugyanis eredetileg a Spolu képviselőjének, Miroslav Kollárnak és Mikuláš Dzurindának a projektje volt, az útjaik azonban kettéváltak, és míg Kollár a Heger körüli politikusokhoz csatlakozott, addig Dzurinda saját pártot alapított.

Eduard Heger a hétfői sajtótájékoztatón elmondta, hogy szerinte a konzervatív és liberális politikusoknak együtt kell működniük az ország érdekében. Nem kívánt nyilatkozni a tárgyalásokról a Modrí párttal.

Demokrati

Híd

KDH

Lucia Ďuriš Nicholsonová

Magyar Fórum

Mikuláš Dzurinda

Modrí

Választások 2023

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak