Napunk

Csökken a Szövetség támogatottsága a szakadás után, ám nem drámaian

Fotó - a Szövetség FB-oldala
Fotó – a Szövetség FB-oldala

A Focus felmérése szerint öt párt preferenciái mozognak a parlamenti küszöb környékén, az SNS is felkapaszkodott a bejutásra esélyesek közé.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A Focus felmérése, melyet a Markíza televízió Na telo című politikai vitaműsorában hoztak nyilvánosságra, különösebben nagy változásokat nem mutatott a pártok támogatottságában, ám ez volt az első felmérés, mely azután készült, hogy a Szövetséget elhagyták a Híd-platform vezetői, és a Híd 2023 elnevezésű pártjukkal csatlakoztak Mikuláš Dzurinda jobboldali politikai projektjéhez, a Modríhoz.

A felmérés szerint az első három helyen nincs nagyobb változás: a Smer 18 százalékon, a Hlas 17,3 százalékon áll – Robert Ficóék és Peter Pellegriniék is erősödtek egy kicsit, utóbbiak hosszú idő óta először. A harmadik helyen álló Progresszív Szlovákia ugyanakkor kicsit csökkent, 12,5 százalékot szerezne a felmérés szerint, melyet a Focus május 23-a és 31-e között készített 1012 válaszadó megkérdezésével.

A Republika az éllovasok nyomában van 9,7 százalékos támogatottsággal. Az 5 százalékos parlamenti küszöb körül azonban hatalmas a tolongás. A parlamentbe jelen állás szerint még a Sme rodina, a KDH, az OĽaNO és az SaS kerülne be, utóbbi kettő azonos, 5,3 százalékos eredményt ért el. A leglátványosabb erősödést az Andrej Danko vezette SNS mutatta be, 4,7 százalékukkal azonban még lemaradnának a parlamenti szereplésről - bár az IPSOS korábbi felmérésén még nem mutatkozott meg, hogy a Tomáš Tarabáékkal való szövetségük hozott valamit az SNS konyhájára, a Focus felmérésében látható növekvés már ennek lehet köszönhető.

S bajban vannak a jobboldali pártok is, melyeknek már csak június 9-ig van lehetőségük tárgyalni az összefogásról. A Demokrati, mely egyetlen párttal sem tudott megegyezni, folyamatosan csökken, már csak 3,2 százalékon állnak - a csökkenő trendet már a sokadik felmérés mutatja. Eduard Hegerék azt állították, hogy jobban tudnak majd koncentrálni a kampányra azzal, hogy már nem nehezednek rájuk a kormányzás feladatai, ám ez az eredményeken nem látszik. A jobboldali szavazókat láthatóan elbizonytalanítja a szövetség-keringő, hiszen például a KDH - mely elutasította a Demokratit - szintén csak 5,5 százalékon áll, és az előző Focus-felméréshez képest csökkent a támogatottsága.

S nem állnak jól a magyar szavazatokra pályázó pártok sem. A Szövetség 4 százalékon áll - a Focus felmérése volt az első, melynek teljes adatgyűjtése már a Híd-platform szakadása után zajlott. A közvélemény-kutatás eredménye azért is érdekes, mert a Híd-platform vezetőinek távozása és Gyimesi György érkezése utáni Szövetség

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Felmérés

Híd

Magyar Fórum

Magyar Szövetség

Választások 2023

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak