Napunk

Mi is az a Hells Angels, amely miatt rendőrök tömege lepte el Somorját

Hollandiában betiltották a Hells Angelst. Fotó - Collectie Fotoburo de Boer
Hollandiában betiltották a Hells Angelst. Fotó – Collectie Fotoburo de Boer

Talán még sosem volt akkora rendőri készültség Somorján és környékén, mint az első júniusi hétvégén. A hatalmas rendőri jelenlétnek egy oka van: a Hells Angels motorosklub rendezvénye a csallóközi kisvárosban. De mi a Hells Angels MC? Bűnözők gyülekezete vagy kemény, de ártalmatlan motorosok csapata?

Lájkold, kövesd a Napunk.sk-t a közösségi médiában is, ahol extra tartalmakkal is jelentkezünk! Csatlakozz hozzánk a Facebookon, az Instagramon és a YouTube-on!

Somorját és környékét rendőrök tömege védi, az egész országból rendeltek ide „békefenntartókat”. Mintha tényleg a Vadnyugat költözött volna a Csallóközbe: a polgármester és a hatóságok veszélyt jeleznek, az utcák kiürülnek, a vendéglátóhelyek jó része zárva tart, a városba pedig marcona alakok érkeznek, bandába verődve.

A városlakókat meglepte, sokakat pedig bosszant a készültség, és ez a westernbe illő hangulat is. Az emberek jó részének ugyanis fogalma sincs, pontosan mi is az a Hells Angels, és miért is kellene tartani tőlük.

Akik pedig hallomásból ismerik a Hells Angelst, leginkább a klub szlovákiai fiókszervezetei, úgynevezett charterei tevékenységén keresztül, azok még kevésbé tartanak tőlük, hiszen a Pokol Angyalai itteni tagjainak tevékenysége köszönőviszonyban sincs azokkal a hírekkel, amelyek az eredetileg amerikai klub viselt dolgairól érkeznek a tengerentúlról.

A kép azonban ennél jóval árnyaltabb. A Hells Angels ugyanis tényleg kétarcú szervezet. Az egyik oldalon valóban világmárka: az egyetlen olyan motorosklub, amely 62 országban 475 charterrel van jelen, tagjainak száma pedig bőven meghaladja a háromezret. Popkulturális fogalom, számtalan film, könyv és cikk foglalkozik vele, rengeteget keres a klubhoz köthető „rajongói” termékek eladásából. Az amerikai, maszkulin, öntörvényű szabadságeszmény brandjének legsikeresebb exportőre, a szárnyas koponyát mindenhol ismerik a világon.

A másik oldalon viszont az amerikai és az európai hatóságok is szervezett bűnözői csoportként tartják számon a Hells Angelst, nem véletlenül. 75 éves története tele van más motorosklubokkal vívott háborúkkal, gyilkosságokkal, zsarolásokkal, prostitúcióval, fegyver- és drogkereskedelemmel, rablással és más erőszakos bűncselekményekkel.

A Hells Angels kitart amellett, hogy a klub nem több, mint motorőrültek társulása, akik imádják a motorozással járó szabadságot, ezt az életstílust és az ebből fakadó testvériséget. Elismerik, hogy a klub egyes tagjainak lehet bűnözői múltja, és követhettek el bűncselekményeket, ám azt mondják, ez az érintettek felelőssége, a klubnak pedig semmi köze hozzá.

Ezzel párhuzamosan azonban a klub legfontosabb alakjainak „legendáját” erősíti bűnözői múltjuk – s az általuk elkövetett bűncselekmények így más keretet kapnak. Kimondva-kimondatlanul is a szabadság, az öntörvényűség és a fékezhetetlenség szimbólumaivá válnak, melyek a „törvényen kívüli” motoros életmód filozófiájának alappillérei.

Ez a gondolkodásmód sokban emlékeztet az ultra- és huligánkultúrára az európai labdarúgó stadionokban, de sokkal nagyobb hagyománya, hitvilága van. „Ne állj félre se Istenért, se emberért, se törvényért” – szól a klub egyik mottója.

Dióhéjban a Hells Angelsről

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Rendőrség

Somorja

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak