Napunk

Napunk newsfilter: Európa Moldovában mutatott erőt, Ódor a támogatásáról biztosította Zelenszkijt

Az európai országok vezetőinek közös fotója Moldovában. Fotó - TASR/AP
Az európai országok vezetőinek közös fotója Moldovában. Fotó – TASR/AP

1. Komoly üzenetet küldött Oroszországnak az EU és Moldova. 2. A Facebookon már leginkább csak az idősebbek és az alacsonyabb végzettségűek konspirálnak. 3. Forró lesz az idei nyár? Lehet, de a következőhöz képest enyhének fog tűnni.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

 

A híreket válogatta és kommentálta Renczes Ágoston

1. Komoly üzenetet küldött Oroszországnak az EU és Moldova

A mai napot Moldovában állami ünneppé nyilvánították. Az ok: nagyszabású csúcstalálkozó zajlott ma a moldáv fővárostól, a Kisinyovtól nem messze fekvő Mimi kastélyban.

A csúcstalálkozóra az összes európai ország vezetője meghívást kapott Belaruszt és Oroszországot kivéve, és a meghívottak mind meg is jelentek a nemrég újraválasztott török elnököt, Erdoğant leszámítva, aki az utolsó pillanatban lemondta a részvételt. Az eseményen részt vettek az Európai Tanács, az Európai Bizottság és az Európai Parlament elnökei is. A formátum neve Európai Politikai Közösség.

Az esemény sztárvendége Zelenszkij ukrán elnök volt, de a csúcstalálkozó helyszíne is szimbolikus. Moldova Európa legszegényebb országa, amit Oroszország a saját befolyási övezetének tekint – azonban az ország vezetése, Maia Sandu elnökkel az élen, erősen EU- és Nyugat-párti.

A csúcstalálkozó mindössze pár kilométerre zajlott Transznyisztriától, az oroszok által támogatott szakadár régiótól, ami még 1990-ben kiáltotta ki egyoldalúan a függetlenségét Moldovától. A Dnyeszter folyó és az ukrán határ közé ékelődő 400 kilométer hosszú, keskeny földsáv hivatalosan ma is Moldova része, azonban de facto külön országként működik, olyan, mint egy kis máig fennmaradt Szovjetunió. Transznyisztriában békefenntartás címszó alatt állomásozik is körülbelül 1500 orosz katona.

A szimbolikus helyszínen szimbolikus kijelentesek hangzottak el. Zelenszkij elmondta, hogy Ukrajna készen áll a NATO-csatlakozásra, és várja a befogadást – ami nem lehetséges, amíg az ország területén konfliktus van -, Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke pedig kijelentette, hogy Moldova uniós csatlakozási tárgyalásait még idén meg kell kezdeni.

A mai csúcs az Európai Politikai Közösség második találkozója volt, az elsőre tavaly ősszel került sor Prágában. Az Emmanuel Macron francia elnök által kezdeményezett formátum egy, az Európai Unión túlmutató európai egységet demonstrál, és a találkozó informális beszélgetésekre is lehetőséget nyújt az egyes országok vezetői között.

A találkozón Ódor Lajos biztosította az ukrán elnököt,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

EU

Facebook

Klímaváltozás

Média

Moldova

Napunk newsfilter

Ódor Lajos

Volodimir Zelenszkij

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak