Napunk

Napunk newsfilter: Fico Watergate-botránya vihar a biliben

Fotó N - Tomáš Benedikovič
Fotó N – Tomáš Benedikovič

1. Fico esete a bolhából csinált elefánttal. 2. Újabb front nyílik Orbán Brüsszel elleni háborújában. 3. Macron önálló Európát vizionál.

Lájkold, kövesd a Napunk.sk-t a közösségi médiában is, ahol extra tartalmakkal is jelentkezünk! Csatlakozz hozzánk a Facebookon, az Instagramon és a YouTube-on!

 

A híreket válogatta és kommentálta Finta Márk

1. Fico esete a bolhából csinált elefánttal

Azt nem tudni, mikor jön el a pillanat, hogy Robert Fico mondjuk Ódor Lajos nyakkendőjének színéből arra következtet majd egy sajtótájékoztatón, hogy kitört a liberális zombiapokalipszis, de az biztos, hogy már közel járunk hozzá.

Fico ugyanis már szügyig gázol a kampánymocsárban, és egy sima, hibrid háborús szemináriumról állítja azt hű elvtársával, Tomáš Tarabával, hogy kitört a szlovák Watergate-botrány. Erre a fantazmagóriára olyannyira rácsavarodott, hogy rendkívüli parlamenti ülést is össze szeretne hívni, hogy megvitassák az „ügyet”, melyet ő csak a demokrácia és az ellenzék elleni szervezett bűnözésnek nevez.

De mi az ügy? Történt ugyanis, hogy egy 21 tagú szlovákiai delegáció áprilisban elment egy kétnapos szemináriumra Brüsszelbe, melyet az Európai Bizottság szlovák képviselete szervezett. A szeminárium a Sophia-projekt része volt, mely a hibrid fenyegetésekkel foglalkozik.

A delegációt néhány minisztériumi hivatalnok, titkosszolgálati képviselő, a Nemzetbiztonsági Hivatal munkatársai és civil szervezetek küldöttei alkották. Fico szerint ezek az emberek azt követelték az EU-tól és a NATO-tól, hogy lépjenek közbe, mert ha az ellenzék nyeri a választásokat, Szlovákia kilép a NATO-ból. S hogy be kell avatkozniuk a szlovákiai választásba, mert csúnya világ lesz.

Fico ezt úgy értékelte, hogy Zuzana Čaputová emberei kimentek Brüsszelbe, hogy EU-s akciócsoportokat hívjanak Szlovákiába, melyek majd jól ellehetetlenítik a választást. S ha netán nem a Smer győzne, akkor az majd ékes bizonyítéka lesz annak, hogy valakik (Soros, liberális világelit vagy a fene tudja, ki) nem restek aláásni a demokráciát az országban.

Jereváni rádió. Fico még írásos bizonyítékokkal is előállt. Ezekből – nagyjából két oldalnyi összefoglalóból – azonban mindössze annyi derült ki, hogy a delegáció tagjai közül valaki hibrid fenyegetésnek nevezte az ellenzéket az instabil szlovákiai politikai környezetben – ami nem csoda, tekintve, hogy a Smer, az ĽSNS vagy a Republika milyen elementáris erővel böfögi vissza a Kreml propagandáját.

Na meg annyi, hogy egy másik résztvevő állítólag felvetette, hogy Ficóék győzelme esetén valóban kérdésessé válhat Szlovákia NATO-tagsága. Ez tényleg kicsit erős kijelentés, még akkor is, ha egy olyan szakértőtől, Daniel Milótól érkezett, aki nagyon részletesen ismeri a szlovákiai dezinformációs teret. Ám egyáltalán nem szokatlan egy ilyen mondat: az ilyen szemináriumokon, de konferenciákon is gyakran hangzanak el szélsőséges forgatókönyveket elemző felvetések – hiszen a szemináriumok arra valók, hogy ezeket is megvitassák.

A legviccesebb Fico-túlzás az volt, mikor

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Emmanuel Macron

Európai Unió

Napunk newsfilter

Orbán Viktor

Robert Fico

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak