Napunk

Lehet egy sorozat egyszerre kommersz és a művészileg izgalmas? A Pressburg alkotói erre tesznek kísérletet

Molnár Xénia, Molnár Csaba rendező és Csuja Imre a Pressburg forgatásán. Fotó - Napunk/Kacsinecz Krisztián
Molnár Xénia, Molnár Csaba rendező és Csuja Imre a Pressburg forgatásán. Fotó – Napunk/Kacsinecz Krisztián

A végéhez közelít az első szlovákiai magyar sorozat, a Pressburg forgatása. Az utolsó forgatási napok egyikén a stáb Gúta mellé költözött, hogy felvegyék azokat a jeleneteket, amelyek a forgatókönyv szerint egy kis csallóközi faluban, Csicsón játszódnak. A Napunk is ott volt az egyik kulcsfontosságú jelenet forgatásán.

Pozsony és környéke a Napunk fókuszában. Keresd Pozsony címkével megjelölt cikkeinket! Ezeket a dél-szlovákiai sztorikat csak nálunk találod meg.

A Gúta melletti tanyát nem egyszerű megtalálni, az ide vezető úton egyszer még a kísérőm, Juhász Laci is eltévedt. A stáb ezen a napon három színésszel dolgozik együtt, akik a történet szerint egy családot alkotnak: Molnár Xéniával, Csuja Imrével és Matusek Attilával. Rajtuk kívül még Forgács Attila, a sorozat egyik producere is kamera elé áll: ő egy kevésbé szimpatikus karaktert, a végrehajtót alakítja majd. Persze jó kérdés, mit keres ő ebben az idilli, tanyasi környezetben. Legyen elég annyi, hogy fontos katalizátora lesz a történéseknek.

A sorozat két főszereplője egyébként Attila, egy nemzeti érzelmű, vidéki magyar fiú, és a többnyelvű, multikulturálisan gondolkodó pozsonyi lány, Zita. Előbbit a Komáromi Jókai Színház fiatal színész-rendezője, Matusek Attila, utóbbit Anna Jakab Rakovská eperjesi színésznő alakítja, akit a szlovákiai közönség eddig már jó pár sorozatban és filmben láthatott. Annával nem találkoztunk, de ha minden igaz, neki is lesznek „csicsói” jelenetei.

Túllépni a kliséken

A forgatási helyszínre érve elsőként Molnár Csabába és a feleségébe, Lucia Molnár Satinskába botlok, aki kedvesen meg is kínál a direktor szülinapi tortájából. Rögtön tudom, hogy a lehető legjobbkor érkeztem.

Azért is, mert Csaba nem szívesen nyilatkozik munka közben, de most ünnepi hangulatban találom, szóval erre is hajlandó. Elsőként arról faggatom, mennyire tudta felhasználni a Horná dolná című szlovák vígjátéksorozat rendezése során szerzett tapasztalatait, és miben más a mostani forgatás.

„Az évek során megtanultam egy rakás praktikus dolgot, amik ma már banálisnak tűnnek, például hogy egy autónak az adott jelenetben mindig ugyanott kell állnia, vagy hogy egy kecskét nem tudsz felvenni a napon állva, bármennyire is szeretnéd, mert az állat mindig átmegy a hüssre” – mondja Csaba, aki tíz évadon keresztül rendezte a Markíza sikersorozatát (azt, amelyik magyar változatában, A mi kis falunkban Csuja Imre alakítja a polgármestert).

A Pressburg azonban stílusában és szellemiségében is teljesen más lesz. Az alkotók tudatosan törekedtek arra, hogy túllépjenek a hazai sorozatokra jellemző, bevett kliséken, és a lehetőségeikhez mérten próbáljanak meg valami újszerűt, az eddigiektől eltérőt létrehozni. „A legnehezebb az egyensúlyt megtalálni a kommersz és a művészileg is izgalmas vonal között. Persze ez a projekt már önmagában is különleges, hiszen ez lesz az első igazán szlovákiai magyar, többnyelvű sorozat” – emlékeztet a direktor.

Molnár Csaba rendező egy monitoron figyeli a kamerák által közvetített élő képet, az aktuális jelenet felvételét. Fotó – Napunk/Kacsinecz Krisztián

És van még egy nagyon fontos különbség: Csaba ezúttal a producere is a sorozatnak, vagyis beleszólása van olyan dolgokba is, amelyekbe korábban nem volt. Eldönthette például, hogy hová kerüljenek a hangsúlyok a költségvetésben, vagy hogy milyen tempóban dolgozzon a stáb.

„Megtehetem, hogy egy adott jelenetre több időt fordítok, ha szeretném azt jobban kidolgozni. Persze az igényesebb munkához szükséges plusz pénzforrásokat társproducerként részben nekem kell előteremtenem. Az is az én rendezői-produceri döntésem volt, hogy szlovákiai magyar fiatalokkal dolgozzunk együtt. Említhetném például a fő operatőrt, Angyal Gábort, aki most végez az egyetemen” – részletezi a nagyobb szabadság előnyeit a direktor.

Be tudják fejezni?

Ha már szóba kerül az anyagi háttér, muszáj rákérdeznem, mi a helyzet most a támogatásokkal.

Csaba ugyanis május 10-én közzétett egy bejegyzést a privát Facebook-oldalán, melyben azt írta: „A Kisebbségi Kulturális Alap idén a kétnyelvű, kisebbségekről szóló szlovákiai magyar sorozatunknak 0 eurós támogatást ítélt meg. Jelenleg fennáll a veszélye, hogy nem tudjuk befejezni a projektet.”

Kérdésemre most kifejtette, hogy 2021-ben a kuratórium a lehető legmagasabb támogatási összeget, 200 000 eurót javasolt a projektre, amiből 125 ezret kaptak meg. Idén újra pályáztak a KKA-nál. Viszont ezúttal valami okból semmilyen támogatást nem kaptak, hogy pontosan miért, arról csak találgatni tud. Hangsúlyozta, hogy kisebb összeggel is beérték volna.

Csaba ugyanakkor nem akarja rossz színben feltüntetni az intézményt, hiszen amíg nem létezett Kisebbségi Kulturális Alap, az ilyen projektek legfeljebb párezer eurós támogatásért pályázhattak, most pedig akár kétszázezer euró is igényelhető. Egyszerűen csak nem érti a kialakult helyzetet.

„Idén már nem tudunk hová pályázni, ezért most azokhoz a magánszemélyekhez és intézményekhez kell fordulnunk segítségért, akik fontosnak tartják a szlovákiai magyar kultúra fennmaradását, és egyfajta mecénásként segítenének nekünk befejezni a sorozatot. Megpróbálunk faragni a költségvetésen, amennyit lehet, a korábbi tervektől eltérően a sorozatnak nem lesz például saját zenéje, ami eléggé elkeserít” – teszi hozzá.

A Pressburg forgatását mindenképpen befejezik, hiszen már csak néhány forgatási nap van hátra. A korábban prezentált tervekkel szemben azonban idén már biztosan nem kerül adásba, csak 2024-ben. Ennek is van előnye: így legalább nem kell elkapkodni az utómunkálatokat, a rendezőnek lesz ideje mindent részletesen átbeszélni a vágóval.

Már a szlovák stábtagok is beszélnek magyarul

A premier időpontja még nincs lefixálva, erről még a producerek tárgyalnak a TV-vel. Ezt már Ivanics Julitól tudom meg, aki a gyártásért felel. A Pressburgot a Szlovák Rádió és Televízió (RTVS) készül műsorra tűzni.

Julit arról is faggatom, mekkora stáb dolgozik a forgatásokon.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Kisebbségek

Kultúra

Pozsony

Sorozat

Szlovákiai magyar

Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak