Napunk

Napunk newsfilter: Talán megérjük a napot, amikor Matovič csak akkora probléma lesz, mint egy múló fejfájás

Igor Matovič. Fotó - TASR
Igor Matovič. Fotó – TASR

1. A parlamenti többség már nem kér Matovič cirkuszából. 2. Magyar katonák sérültek meg Koszovóban. 3. Dróntámadás érte Moszkvát.

Lájkold, kövesd a Napunk.sk-t a közösségi médiában is, ahol extra tartalmakkal is jelentkezünk! Csatlakozz hozzánk a Facebookon, az Instagramon és a YouTube-on!

 

A híreket válogatta és kommentálta Hegedűs Norbert

1. A parlament nagyobbik része már nem kér Matovič cirkuszából

A jelenlegi szlovák törvényhozás rendkívül ritka józan pillanatainak egyike volt, amikor a múlt hét folyamán az SaS indítványozására szinte a semmiből leállították a parlament májusi ülését, megakadályozva ezzel, hogy szavazásra kerüljenek az egyre vadabb javaslatok.

A Heger-kormány bukásával ugyanis a parlament hirtelen 150, magát ellenzékinek tartó képviselő játszótere lett, akik mind választási kampányra készülnek, így egymást érték a vadabbnál vadabb, a költségvetést egyre jobban megterhelő javaslatok. Ettől mentette meg az országot az SaS frakcióvezetője, aki mint az egyetlen józan felnőtt egy elszabadult házibuliban, inkább lekapcsolta a lámpákat és hazaküldött mindenkit.

Igor nem szereti, ha elveszik a játékszerét. Ezzel a kedélyek le is nyugodhattak volna – legalábbis júniusig, a következő parlamenti ülésig – csakhogy volt egy képviselő, aki rosszul tűrte, hogy idő előtt elvették tőle a játékszerét, és mint egy rossz gyerek, elkezdte visítozva földhöz csapkodni magát.

Így aztán Igor Matovič és az OĽaNO frakciója bejelentette egy rendkívüli parlamenti ülés összehívását, amit azonban sem tegnap, sem ma nem sikerült megnyitniuk, mivel nem akadt hozzá elég képviselő. Négy szavazást tartottak, egyik se volt sikeres, ötödik pedig nem lesz – így Szlovákia júniusig szusszanhat egyet.

Persze Matovič nem lenne Matovič, ha nem kezdte volna azonnal az SaS-t, a PS-t és a Demokratit hibáztatni a saját kudarcáért, ízlésesen azt állítva, hogy még Mečiar sem engedett magának olyan húzásokat, amit ezek.

A valóság persze ennél bonyolultabb: a Denník N külön cikkben elemzi, hogy az OĽaNO által először benyújtott program tele volt amatőr hibákkal, ezt követően pedig csak a saját javaslataikat akarták tárgyalni, amihez meg miért fűződne érdeke a többi pártnak.

Mindenki hülye, csak én vagyok helikopter. A nagy hangzavarban persze nehezebb gondolkodni is, csakhogy az Egyszerű Ember már sokadszorra játssza el ezt a játékot, így elég egyszerű átlátni a szitán.

Matovičcsal nincs értelme vitatkozni, aki belemegy a sárdobálásba, az már veszített. A kérdés inkább az, hogy – ha ezek a törvényjavaslatok olyan fontosak – akkor miért várt eddig az OĽaNO a benyújtásukkal? Miért nem fogadták el őket, amikor alkotmányozó többségük volt a parlamentben, vagy amikor ők voltak a legerősebb kormánypárt? Vagy akár Hegerék kiválása után, de velük együttműködve? Miért nem lehetett akkor kezdeni valamit a 363-as paragrafussal?

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Igor Matovič

Koszovó

Napunk newsfilter

OĽaNO

Orosz–ukrán háború

Parlament

Szerbia

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak