Napunk

Nem minden diák jut majd tankönyvhöz a jövő évben, a minisztérium felére csökkentette a támogatást

A leszakadó régiókban a szülők többsége nem tudja megvásárolni a munkafüzeteket. Fotó - Napunk
A leszakadó régiókban a szülők többsége nem tudja megvásárolni a munkafüzeteket. Fotó – Napunk

A korábbi összeg feléből szerezhetik be az iskolák a 2023/2024-es tanévre a tankönyveket és munkafüzeteket. Szeptemberben valószínűleg még nem lesz tarthatatlan hiány a tankönyvekből, de lesznek iskolák, ahol a pedagógusok fénymásolni, a szülők pedig fizetni fognak.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

2020-ig az oktatási minisztérium központilag gondoskodott a módszertani segédeszközökről, az iskolák leadták a hiányzó tankönyvek listáját, majd megkapták a tankönyveket. Jelenleg a diákok létszáma és az iskola típusa alapján számolják ki azt az összeget, amelyet munkafüzetekre és tankönyvekre költhetnek az oktatási intézmények. A meghatározott összegből csak a tárca által támogatott és jóváhagyott segédanyagokat vásárolhatják meg az iskolák. A nem támogatott tankönyvekért eddig is fizettek a szülők, például az egyre népszerűbb szlovák vagy angol könyvekért.

Néhány napja tette közzé az oktatási minisztérium az iskoláknak szánt összegeket. Az iskolaigazgatók mellett a tankönyvkiadók is megdöbbentek az összeg jelentős csökkentése láttán. Utóbbiak nyílt levélben fordultak az új tárcavezetőhöz.

„A tankönyvtámogatás az alapiskolák esetében mintegy 58 százalékos, a speciális alapiskolák esetében 37 százalékos, a középiskolák esetében közel 32 százalékos, a szakközépiskolák esetében pedig 32 százalékos csökkentése azt eredményezi, hogy az iskolákban hiányozni fognak az oktatásához szükséges alapvető eszközök, a tanulók és diákok közötti különbségek ismét növekedni fognak” – állítják a tankönyvkiadók. Arra is felhívták a figyelmet, hogy egy év alatt 40 százalékkal emelkedett a papír és a nyomtatás költsége. Daniel Bútora új oktatási minisztert arra kérték, értékelje át az iskoláknak szánt összeg nagyságát.

Bútora elismerte, hogy korábban nagyobb összeget kaptak az iskolák az állami költségvetésből, ám akkor is átcsoportosításnak köszönhetően sikerült magasan tartani a támogatást, például tavaly 11,5 millió eurót különítettek el. Idén viszont 5,5 millió euróból kell gazdálkodniuk az iskoláknak. Bútora hozzátette, ha találnak még forrásokat, jelezni fogja a tárca. „De ezt jelen pillanatban nem tudom garantálni” – mondta a miniszter.

Az idegen nyelvi tankönyveket a Helyreállítási Alapból fedezi a tárca, erre a célra 3,5 millió eurós keretet különítettek el, továbbá a korábban ki nem merített forrásokat is felhasználhatják az iskolák.

Prékop Mária, az oktatási minisztérium kisebbségi és inkluzív osztályának korábbi főosztályvezetője szerint Igor Matovič és Eduard Heger kormányaira jellemző, hogy az oktatásügy problémáit korrekciókkal próbálják megoldani, miközben a támogatások összegei alulméretezettek. Prékop bírálta a visszahívott kormány tankönyvpolitikáját is. A tankönyvpiac liberalizációjának negatív hatásai közül kiemelte a megnövekedett bürokráciát és a túlárazott könyvkínálatot, melyet végül a szülők fizetnek meg. Állítja, hogy a tankönyv-liberalizáció diszkriminálja a nemzetiségi iskolákat, és pozitív diszkriminációt sürgetett.

Az alsó tagozatos munkafüzetek ára 5 és 10 euró között mozognak. Fotó – Napunk

Sok szülőnek nem telik rá

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Magyar iskolák

Oktatás

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak