Napunk

Napunk newsfilter: A közösség az, amit a Szövetség annak gondol

Forró Krisztián. Fotó – Szövetség / Facebook
Forró Krisztián. Fotó – Szövetség / Facebook

1. A megvezetett ország. 2. Az ember, aki csak azzal foglalkozik, ami a közösségünk számára fontos. 3. Erdoğan – Európa újabb megoldhatatlan problémája.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

https://open.spotify.com/episode/0m4gmzDf1CQX3SBE2FTUPe

 

A híreket válogatta és kommentálta Beke Zsolt

1. A megvezetett ország

Egy konteókkal kapcsolatos kutatása eredményeit tette közzé az Ipsos. Azt kérdezték például az emberektől, hogy szerintük az EU elrendelte-e, hogy rovaralapú proteint keverjenek az élelmiszerbe. Hogy félnek-e attól, hogy meghamisítják a választások eredményeit. Vagy hogy a szakértői kormány összeállítása során Zuzana Čaputová köztársasági elnök egyeztetett-e az amerikai nagykövetséggel.

Olyan összeesküvés-elméletekre kérdeztek tehát rá az ügynökség képviselői, amelyeket vagy politikusok terjesztenek, vagy pedig az alternatív hírforrások gyöngyszemei. A közös bennük egyfajta ellenségkép keresése, s így az alternatív igazság nevében a gyűlölet és a bizalmatlanság fenntartása.

Parlamenti választás előtt utóbbi pedig a szavazótábor egyben tartásának és toborzásának kitűnő eszköze.

A választási eredmények meghamisításának veszélyét a válaszadók 53 százaléka gondolja többé (19%) vagy kevésbé (34%) valósnak. Az utóbbi időben több párt is ezzel riogatja az embereket, a Republika választási kampányának egyik fontos eleme is ez lett, ahogy a Smer és Fico sem mond le ennek a hazugságnak a bevetéséről.

A magas arányt természetesen magyarázza az országban uralkodó általános bizalmatlanság, aminek magjait a Fico-kormányok vetették el és növesztették nagyra, de az OĽaNO-s időszak is bőven öntötte rá műtrágyát.

Az EU azon rendeletében, hogy az élelmiszerekhez rovaralapú proteint kell keverni, az emberek 36 százaléka hisz. Ennek megint csak nincs valóságalapja, ellenben az EU-ellenes hangulatkeltők megfelelően megágyaznak neki.

Nem véletlen az a mintázat sem, ami a pártok követőinek viselkedését mutatja a szóban forgó kérdésekben.

Megint bebizonyosodott, hogy leginkább a szélsőjobb, konkrétan a Republika és a Szlovák Nemzeti Párt kedveli a dezinformációs szcéna útvesztőit – ami nem is meglepő a militáns hangvétel, az ellenségkép fenntartásának igényét tekintve.

A harmadik helyre csúszik be – most már egy számára megszokott társaságba – a Smer, aminek szélsőségei nyilvánvalóak, ahogy a konteók pragmatikus használata is jellemzi Robert Ficóékat.

A negyedik helyen pedig nem más áll, mint a Szövetség szavazói.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Dezinformáció

Európai Unió

Forró Krisztián

Geopolitika

Magyar Szövetség

Napunk newsfilter

NATO

Összeesküvés-elmélet

Recep Tayyip Erdogan

Törökország

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak