Napunk

A lakosság fele attól tart, hogy elcsalják a választásokat. A Szövetség szavazói könnyen bedőlnek az álhíreknek

Tüntetés a védelmi megállapodás ellen. Foto N - Tomáš Benedikovič
Tüntetés a védelmi megállapodás ellen. Foto N – Tomáš Benedikovič

Az Európai Unió rovarfehérjék hozzáadását rendelte el az élelmiszerekhez, véli a lakosság harmada. Mindez az Ipsos felméréséből derül ki.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Az Ipsos legutóbbi felmérésének eredményei szerint a szlovákiai lakosok nemcsak a politikusok által terjesztett összeesküvés-elméleteket hiszik el, hanem azokat a dezinformációkat is, amelyek a közösségi médiában és az alternatív oldalakon terjednek.

A felmérést Szlovákiában és Csehországban végezték el a CEDMO (Central European Digital Media Observatory) számára, ahol a közéletben megjelent néhány állításról kérdezték az embereket.

A választásokat el fogják csalni

Az első ilyen kérdés a választások elcsalásától való félelemre vonatkozott. Míg Szlovákiában a megkérdezettek 53%-a gondolta úgy, hogy a választásokat elcsalják, addig Csehországban ez az arány 47%. Meg kell viszont jegyezni, hogy Szlovákiában egy ideje ezzel ijesztgetnek egyes politikusok.

A Republika párt ezt az általuk valósnak hitt fenyegetést annyira komolyan veszi, hogy a parlamentben egy törvényjavaslatot nyújtott be, mely a településeknek előírja a választási bizottságok jegyzőkönyveinek közzétételét. A javaslatukat a parlament el is fogadta.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

EU

Felmérés

Összeesküvés-elmélet

Republika

Robert Fico

USA

Választások 2023

Zuzana Čaputová

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak