Napunk

Újabb fordulat az izsai hattyúk ügyében: a pipacs mentheti meg a függővé vált „mákkolóniát”

Hattyú a mák- és pipacsdzsungelben. Fotó - Napunk/Kacsinecz Krisztián
Hattyú a mák- és pipacsdzsungelben. Fotó – Napunk/Kacsinecz Krisztián

Úgy tűnik, az Izsa és Pat közötti mákföldön tanyázó hattyúk nagyobb része átállt a kevésbé toxikus pipacsra, vagyis a vadmákra, ami bizakodásra ad okot. Ezt Jozef Lengyel zoológus, az állami természetvédelmi hivatal munkatársa erősítette meg a Napunknak.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Lengyellel, aki 2010 óta természetőrként is tevékenykedik, szombaton kora este látogattunk ki újra a mákföldre, és azt tapasztaltuk, hogy a hattyúk élénkebbek, mint egy héttel ezelőtt voltak, többen a levegőbe is emelkedtek, amikor valami megzavarta őket, és átrepültek a kanális túloldalára.

Ez azzal lehet összefüggésben, hogy a hattyúk már nem annyira az étkezési mákot, hanem inkább a könnyebben hozzáférhető pipacsot legelik. A virágpompába borult étkezési mák egy hét alatt is sokat nőtt, mostanra már helyenként eléri a másfél méteres magasságot, így a „mákdzsungelben” nehézkesen mozognak a nagy testű madarak.

Találtunk néhány kábultabb példányt is, ezek viselkedését a természetőr figyelemmel fogja kísérni, és ha romlana az állapotuk, a marcelházi madármentő állomásra szállítja őket.

Egyúttal elszállított több tetemet is, amelyiken pedig gyűrűt talált, azt nyilvántartásba vette. A már bomlásnak indult hattyútetemeket a helyszínen hagyta, hogy a természet tegye a dolgát. Összesen hat elhullott madarat számolt össze.

A természetőr hullazsákba csomagol egy elhullott hattyút. Fotó – Napunk/Kacsinecz Krisztián

Megállapította, hogy egy hét alatt nem nőtt jelentős mértékben az elhullott hattyúk száma, ami szintén bizakodásra ad okot. Felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy a mák között még bárhol előfordulhatnak bomlásnak indult tetemek, ezért nem javasolja, hogy az ide látogatók bemerészkedjenek mélyen a sorok közé. Ottjártunkkor többen fotózkodtak a virágzó máktenger sűrűjében, kisgyerekekkel is.

Mi lesz a hattyúkkal?

Lengyel úgy véli, a madarak nagyjából augusztusig

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Állatvédelem

Izsai hattyúk

Környezetvédelem

Mezőgazdaság

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak