Napunk

Próbál egységet mutatni a Szövetség, de a valós helyzet sokkal bonyolultabb a párton belül

A Szövetség Országos Tanácsának ülése Pozsonyban. Fotó - a Szövetség FB-oldala
A Szövetség Országos Tanácsának ülése Pozsonyban. Fotó – a Szövetség FB-oldala

Van-e értelme elhagyni a Szövetséget, s van-e értelme a maradásnak – ez a kérdés feszíti most a Híd-platform tagjait, akik nemrég szembesültek azzal, hogy a platform egykori vezetősége a Szövetség elhagyása mellett döntött.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A platform szakadása sokkal árnyaltabb annál, mint ahogy azt az MKP-platform és Forró Krisztián pártelnök, valamint a párthoz közel álló sajtó igyekszik beállítani – nem arról van szó, hogy a „jó hidasok” maradnak, a „rossz hidasok” pedig mennek.

Habár Forró Krisztián pártelnök már a hidasok kilépése után sorolta, ki mindenki marad a platformból a Szövetségben, a Napunk úgy tudja, a helyzet jelenleg egyáltalán nem ilyen egyértelmű. Vannak olyan hidas politikusok, akiket Forró a maradók közé sorolt, de ők maguk még bizonytalanok és hezitálnak, menjenek vagy maradjanak-e, illetve induljanak-e a Szövetség listáján.

Más perspektíva

A Napunk az elmúlt napokban több maradó hidas politikussal is folytatott háttérbeszélgetéseket. Forrásaink elsősorban a helyzet képlékenysége és bizonytalansága miatt nem akarták vállalni a nevüket. Ám az általuk elmondottakból két dolog is kirajzolódik: az egyik, hogy a Híd-platform kohéziója messze nem volt olyan erős, mint az MKP-platformé vagy az eredeti Hídé.

A másik, hogy bár a Híd-platform maradó tagjai sem értenek egyet Gyimesi György felvételével a Szövetség listájára, és azzal sem, ahogy az MKP-platform vezetősége a dominancia érdekében felrúgja a belső szabályokat, egyszerűen nem bíznak abban, hogy a távozás megoldaná a helyzetet.

A távozó hidasok új pártjuk bemutatkozó sajtótájékoztatóján. Fotó – Napunk

A fő törésvonal a szakadó Híd-platformban az országos és a régiós szint közt húzódott. Leginkább a régiós politikusok nem akarják veszni hagyni a munkát, amit beletettek abba, hogy közös sikereket érjen el együtt a három platform. Ez elsősorban a helyi ellentétek elsimításáról szólt, ami nagyon sok helyen nem volt egyszerű feladat.

„A megyei kampányban végigjártuk a falvakat, és együtt léptünk fel. Az emberek látták, hogy nem veszekszünk egymással, együtt akarunk dolgozni. Meg is látszott a választás eredményén” – mondja egyik forrásunk, aki szerint ennek köszönhető, hogy a megyei választások után a Szövetségnek is 5 százalék feletti eredményt mértek a közvélemény-kutatók.

A maradó régiós hidasok többsége forrásaink szerint abban bízik, hogy ezekre a helyi együttműködésekre a Szövetség országos vezetésének folyamatos vitái ellenére is lehetett építeni, hiszen a helyi Szövetség-szervezetek betartották a megállapodásokat.

A bizonytalanság azonban ennek dacára is érzékelhető. Már csak azért is, mert sokan attól tartottak, hogy ha folytatódnak a platformok közti viták országos szinten, az a kampányban leszűrődhet a régiós szintekre is – és egyáltalán nem lesz olyan hatékony a választók megszólítása, mint a megyei választásokon, hiszen taktikázásba fullad.

Bár a listás helyek elosztása a Szövetségben adott, a hidasok például attól féltek, hogy a kampány során kiszorítják őket: összeáll például négy MKP-s jelölt, együtt kampányolnak, és az adott településen vagy régióban egyszerűen lekarikázhatják a partvonalon hagyott jelölttársaikat a másik két platformból.

Ez ellen a gőzhengertaktika ellen három módon lehet harcolni. Az egyik mód, hogy a másik két platform jelöltjei foggal-körömmel ragaszkodnak az együttműködéshez, nem járnak külön utakon, és elfogadják a jelenlegi helyzetet. A másik, hogy átugranak a Híd-platform távozó vezetőinek új projektjébe, és versenyhelyzetben próbálnak helytállni, de így érzékelhető hátrányból indulnak. A harmadik mód pedig az, hogy egyszerűen nem indulnak a választásokon.

S itt jön a képbe a Híd 2023 projekt, melyet a Híd-platform vezetői a tetszhalott MKDSZ-ből alakítottak át. Úgy tudjuk, hogy Rigóék

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Andruskó Imre

Berényi József

Forró Krisztián

Gyimesi György

Híd

Igor Matovič

Magyar Szövetség

MKP

OĽaNO

Összefogás

Pataky Károly

Rigó Konrád

Sólymos László

Választások 2023

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak