Napunk

Mátyusföldi mágia: az Alsószeli Jurtanapok a legnagyobb természetességgel lebeg minden közéleti megosztottság felett

A Cimbaliband koncertje a 2017-es Jurtanapokon. Fotó - Alsószeli Jurtanapok / Facebook
A Cimbaliband koncertje a 2017-es Jurtanapokon. Fotó – Alsószeli Jurtanapok / Facebook

Nem magától értetődő, de a galántai járásbeli Alsószeliben mégis az: a falu nemzeti romantikus alapállásból szervez egy kivételesen szabad és befogadó fesztivált, közben közösségépítésből is példát mutat.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Már a mindennapjainkat is átszövi a politikai, a világnézeti megosztottság, ami rátelepszik a kultúrára is. Vannak fesztiválok, mint Gombaszög, amit hol liberálisnak címeznek, hol az eltusványosodáról beszélnek, és vannak olyanok is, mint Martos, aminél vállaltan az újjobboldali értelemben vett konzervativizmus a vezérmotívum.

És van az Alsószeli Jurtanapok, amely hagyományőrző és nemzeti romantikus alapállásból emelkedik a legnagyobb természetességgel minden közéleti-ideológiai megosztottság fölé olyannyira, hogy ez a bevezető és a cím is jóformán értelmetlen, hiszen az Alsószeli Jurtanapokat nem vagy csak nagyon nagy rosszindulattal lehet ebben a koordinátarendszerben értelmezni. A Jurtanapok egészen máshol helyezkedik el: az önzetlen tenni akarás és közösségépítés koordinátarendszerében.

Örömzenélés a vadászház udvarán. Fotó – Alsószeli Jurtanapok / Facebook

Barátok hobbijából fesztivál

A fesztivál egy a magyar őstörténet iránt érdeklődő helyi baráti társaság hobbijából nőtte ki magát. Mint Francisti László, a Zele törzs feje, a Jurtanapok egyik szervezője meséli, a baráti társaság a kétezres évek elején megjárta Mongóliát, megtanultak jurtát állítani, íjászkodtak. 2004-ben a falunapon felállítottak egy jurtát, aminek akkora sikere lett, hogy elhatározták: csinálnak egy külön eseményt a jurta köré. Ebből lett a Jurtanapok, ami mára talán a legnagyobb ingyenes fesztivál Dél-Szlovákiában.

Tűzugrás, íjászat, hagyományőrző felvonulás, kézműves vásár, helyben sütött ételek, fafaragás, kézműves foglalkozások. Kisállat-kiállítás, íjászati és hagyományőrző harci bemutató, táncház, helyi és környékbeli kultúrcsoportok fellépése, kevésbé ismert és élvonalbeli, kultikus zenekarok. Gyerekprogramok, ringató az egyik jurtában, kiállítás vagy beszélgetés a másikban, gyógymasszázs a harmadikban. Ez mind van a Jurtanapokon. Ami nincs: műanyag vackok a vásárban és gagyi popsztárok.

A legendás lepény, amelyért akár egy órát is hajlandóak sorban állni az emberek. Fotó – Alsószeli Jurtanapok / Facebook

És még valami nincs. Az őstörténeti-hagyományőrző vonal a ránk is kiható magyarországi közéletben a kultúrharc terepe. Az egyik oldal

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Alsószeli

Berényi József

Fesztivál

Galánta

Kultúra

Mátyusföld

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak