Napunk

Napunk newsfilter: Szlovákia – az ország, amelyről Orbán Viktor is csak álmodik

Orbán Viktor és Robert Fico 2016-ban. Fotó – TASR
Orbán Viktor és Robert Fico 2016-ban. Fotó – TASR

1. A szlovákiai lakosság felének agyát már átmosta az oroszpárti propaganda. 2. Matovič régi és új barátai. 3. Keresőcsapat indult Suhajda Szilárdért.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

 

A híreket válogatta és kommentálta Hegedűs Norbert

1. A szlovákiai lakosság felének agyát már átmosta a propaganda

Egy tragikus és megvezetett nép képe rajzolódik ki szinte minden újabb felmérés után, amely Szlovákia lakosságáról közöl új információkat. Egy olyan népé, mely szemmel láthatóan nem tudja, hol a helye a világban, frusztrált, ellenséget lát mindenben, és ahelyett, hogy kinyújtaná a kezét a többiek felé, inkább kényelmes hazugságokba menekül a valóság elől.

Orbán ilyen népről álmodik. A szlovákiai lakosság több mint fele gondolja úgy, hogy a Nyugat vagy maga Ukrajna a felelős az orosz agresszióért – derül ki a Globsec legújabb felméréséből. 34 százalék szerint a háborúért a Nyugat a felelős, amely provokálta Oroszországot, 17 százalék szerint maga Ukrajna, és mindössze 40 százalék gondolja azt, hogy a felelős Oroszország. Ha létezik ebben az országban sikertörténet, akkor az az orosz propagandáé – kevés országot sikerült annyira átitatni a dezinformációkkal, mint Szlovákiát.

A felmérés megerősített egy régóta sejtett tényt is, miszerint Szlovákia a régióban is vezet, ha oroszpárti véleményekről van szó. Még Magyarországon is, ahol Orbán Viktor régóta egyértelműen oroszbarát politikát folytat, a megkérdezettek 54 százaléka gondolja, hogy Oroszország felelős a háborúért, és „mindössze” 35 százalék hibáztatja a nyugatot és az ukránokat. A cseh és lengyel számoktól pedig messze elmaradunk.

A közösségi háló a trolloké. A Denník N cikke, mely a Globsec felmérését elemzi, két fő okban jelöli meg az oroszpárti támogatás növekedését. Az egyik okot abban látják, hogy Szlovákiában, Csehországgal szemben, befolyásos politikusok is átveszik a Kreml-párti propagandát, és a közösségi hálón terjesztik azt.

A Denník N áprilisban készült felmérése már korábban megmutatta, hogy a szlovákiai Facebookot Tomáš Špaček, Robert Fico, Milan Uhrík és Milan Mazurek uralják, akik mindannyian erősen dolgoznak azon, hogy elkenjék Oroszország felelősségét, valamint az USA-t és a Nyugatot támadják. Ezzel az elmélettel csak az a probléma, hogy nem magyarázza meg, miért teljesített rosszabbul Szlovákia, mint Magyarország, ahol ugyanez a szerecsenmosdatás kormányzati szinten zajlik.

Itt jön képbe a másik ok, ami

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Dezinformáció

Globsec

Grendel Gábor

Hegymászás

Igor Matovič

Napunk newsfilter

OĽaNO

Orosz–ukrán háború

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak