Napunk

Napunk newsfilter: Szlovákia – az ország, amelyről Orbán Viktor is csak álmodik

Orbán Viktor és Robert Fico 2016-ban. Fotó – TASR
Orbán Viktor és Robert Fico 2016-ban. Fotó – TASR

1. A szlovákiai lakosság felének agyát már átmosta az oroszpárti propaganda. 2. Matovič régi és új barátai. 3. Keresőcsapat indult Suhajda Szilárdért.

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

 

A híreket válogatta és kommentálta Hegedűs Norbert

1. A szlovákiai lakosság felének agyát már átmosta a propaganda

Egy tragikus és megvezetett nép képe rajzolódik ki szinte minden újabb felmérés után, amely Szlovákia lakosságáról közöl új információkat. Egy olyan népé, mely szemmel láthatóan nem tudja, hol a helye a világban, frusztrált, ellenséget lát mindenben, és ahelyett, hogy kinyújtaná a kezét a többiek felé, inkább kényelmes hazugságokba menekül a valóság elől.

Orbán ilyen népről álmodik. A szlovákiai lakosság több mint fele gondolja úgy, hogy a Nyugat vagy maga Ukrajna a felelős az orosz agresszióért – derül ki a Globsec legújabb felméréséből. 34 százalék szerint a háborúért a Nyugat a felelős, amely provokálta Oroszországot, 17 százalék szerint maga Ukrajna, és mindössze 40 százalék gondolja azt, hogy a felelős Oroszország. Ha létezik ebben az országban sikertörténet, akkor az az orosz propagandáé – kevés országot sikerült annyira átitatni a dezinformációkkal, mint Szlovákiát.

A felmérés megerősített egy régóta sejtett tényt is, miszerint Szlovákia a régióban is vezet, ha oroszpárti véleményekről van szó. Még Magyarországon is, ahol Orbán Viktor régóta egyértelműen oroszbarát politikát folytat, a megkérdezettek 54 százaléka gondolja, hogy Oroszország felelős a háborúért, és „mindössze” 35 százalék hibáztatja a nyugatot és az ukránokat. A cseh és lengyel számoktól pedig messze elmaradunk.

A közösségi háló a trolloké. A Denník N cikke, mely a Globsec felmérését elemzi, két fő okban jelöli meg az oroszpárti támogatás növekedését. Az egyik okot abban látják, hogy Szlovákiában, Csehországgal szemben, befolyásos politikusok is átveszik a Kreml-párti propagandát, és a közösségi hálón terjesztik azt.

A Denník N áprilisban készült felmérése már korábban megmutatta, hogy a szlovákiai Facebookot Tomáš Špaček, Robert Fico, Milan Uhrík és Milan Mazurek uralják, akik mindannyian erősen dolgoznak azon, hogy elkenjék Oroszország felelősségét, valamint az USA-t és a Nyugatot támadják. Ezzel az elmélettel csak az a probléma, hogy nem magyarázza meg, miért teljesített rosszabbul Szlovákia, mint Magyarország, ahol ugyanez a szerecsenmosdatás kormányzati szinten zajlik.

Itt jön képbe a másik ok, ami

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Dezinformáció

Globsec

Grendel Gábor

Igor Matovič

Napunk newsfilter

OĽaNO

Orosz–ukrán háború

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

Robert Fico ma délután találkozik Ódor Lajos miniszterelnökkel. „A találkozó után fogjuk értelmezni, milyennek érzékeltük“ – mondta a Smer elnöke.

Elhunyt Gizela Dvončová, a legidősebb szlovák nő. „106 évesen örökre itt hagyott minket a város és a Szlovák Köztársaság legidősebb asszonya“ – közölte Jozef Božik, Simony (Partizánske) polgármestere. (tasr)

Második próbálkozásra sem sikerült megnyitni a parlament rendkívüli ülését, amelyet az OĽaNO kezdeményezett, a képviselők kedden 9:00-kor ismét megpróbálják megnyitni azt. Az ülés megnyitásánál 68 képviselő volt jelen az OĽaNO, a Sme rodina, a Demokrati és az ĽSNS soraiból. A Smer, a Hlas, a Republika és az SaS képviselői távol maradtak.

Igor Matovič (OĽaNO) még nem egyezett meg Ódor Lajos miniszterelnökkel, hogy mikor találkoznak, de a pártelnök megerősítette, hogy részt vesz a tárgyaláson. Arra a kérdésre, hogy jelen lesz-e a szakértői kormányról szóló parlamenti szavazáson, nem adott egyértelmű választ.

Nem vette kezdetét 10 órakor a parlament rendkívüli ülése, amelyet az OĽaNO-frakciója azt követően kezdeményezett, hogy az előzőre vonatkozó javaslatot visszavonta. A plénum nem volt határozatképes, a 150 képviselő közül 70 vett részt az ülésen, amelynek megnyitásához minősített többségre van szükség. Boris Kollár (Sme rodina) házelnök szerint 10:30-kor újra megpróbálhatják megnyitni az ülést, ha nem sikerül, kedden 9:00-kor próbálkoznak ismét.