Napunk

Napunk newsfilter: Fico előadta a saját verzióját a Kuciak-gyilkosságról és megmutatta, mire számíthatunk, ha visszatér

Robert Fico egy nőnapi eseményen márciusban. Fotó N - Tomáš Benedikovič
Robert Fico egy nőnapi eseményen márciusban. Fotó N – Tomáš Benedikovič

1. Fico beállt Kočner mögé. 2. Az Ódor által ígért nyugalom a szlovák–magyar kapcsolatokban biztosan meglesz. 3. A magyar kormány a pénzügyminiszterrel nyugtatgatja a piacokat és a közvéleményt.

Eleged van a propagandából, és több igazi hírt olvasnál? Támogasd a Napunk.sk-t, ahol csak valós híreket közlünk, és a hírek hátterét is feltárjuk. 2024-es költségvetésünkből legalább 30 ezer euró hiányzik, kérjük, adományoddal járulj hozzá, hogy változatlanul végezhessük a munkánkat jövőre is. Köszönjük, hogy a független újságírás oldalán állsz!

 

A híreket válogatta és kommentálta Renczes Ágoston

1. Fico beállt Kočner mögé

Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolásával 2018-ben új időszámítás kezdődött Szlovákiában, és ma sor került az azóta történt legszürreálisabb, legijesztőbb, egyben leggusztustalanabb közéleti eseményre.

Sajtótájékoztatót tartott Robert Fico, aki a gyilkosság idején miniszterelnök volt, Robert Kaliňák, aki akkor belügyminiszter volt és jelenleg eljárás folyik ellene, ott volt velük Tibor Gašpar akkori rendőrfőkapitány, aki ellen 2020 óta eljárás folyik, és Marek Para, aki egyebek mellett a gyilkosság megrendelésével vádolt, és e vád alól múlt héten felmentett Marian Kočner ügyvédje. Ez a felállás nem ritka, tartottak már ők így sajtótájékoztatót, amelyeken általában a nagy korrupciós ügyekben folyó eljárásokat próbálják hitelteleníteni. A mai mégis más volt.

Fico ugyanis a gyilkosság óta először nyilvánosan kiállt Kočner mellett. És előadott egy durva összeesküvés-elméletet, aminek nagyjából az a lényege, hogy Ján Kuciakot valójában az azóta a rendőrséggel együttműködő „bűnbánó” tanúk ölették meg, akiket Fico szerint Daniel Lipšic specializált ügyész irányít.

A keretet az adhatja, hogy Kočnert múlt héten felmentették a Kuciak-gyilkosság és a három ügyész elleni tervezett gyilkosságok megrendelése alól, illetve hogy a bíróság nem látta bizonyítottnak, hogy Lipšicet is meg akarták volna gyilkolni. A másik két ügyész, Maroš Žilinka és Peter Šufliarský elleni gyilkosság előkészítésében viszont bűnösnek találták Alena Zsuzsovát, ahogy a Kuciak-gyilkosság megrendelésében is.

Fico tehát előhúzott egy 2018-as kompromatot Lipšicről, mely szerint Lipšic 2012-ben csetelt és találkozott is Zsuzsovával, amire nincs semmi bizonyíték – Lipšic Facebookját akkoriban többször is feltörték, ami miatt feljelentést tett a rendőrségen.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Infláció

Ján Kuciak

Külpolitika

Napunk newsfilter

Ódor-kabinet

Orbán Viktor

Robert Fico

Robert Kaliňák

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak