Napunk

Egy amerikai tábornok attól tart, hogy Putyin atomfegyvereket vethet be, ha Ukrajna megtámadja a Krímet

Szergej Sojgu, Vlagyimir Putyin és Valerij Gerasimov. Fotó – TASR/AP
Szergej Sojgu, Vlagyimir Putyin és Valerij Gerasimov. Fotó – TASR/AP

Kevin Ryan nyugalmazott amerikai tábornok szerint Moszkva azért vet majd be nukleáris fegyvereket Ukrajnában, mert az orosz hadsereg gyenge és képtelen teljesíteni a Kreml céljait. Michal Onderčo szlovák szakértő szerint Oroszország semmit sem érne el a nukleáris fegyverekkel.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A cikk eredeti megjelenése óta Szergej Sojgu orosz és Viktar Hrenyin belarusz védelmi miniszter aláírta azokat a dokumentumokat, amelyek „meghatározzák az orosz nem hadászati nukleáris fegyverek belarusz területen történő tárolásának rendjét”.

Bombáztak már városokat, villamoserőműveket, társasházakat és kórházakat is. Elfoglalták a zaporizzsjai atomerőművet és katasztrófával fenyegettek. Elrendelték a részleges mozgósítást, szabadon engedtek több ezer foglyot, és a frontvonalra küldték őket.

Az oroszok már többször próbálták megtörni az ukránokat, és kudarcot vallottak. Ehelyett az ukrán hadsereg ellentámadásra készül, melynek célja, hogy minél több elfoglalt területet szerezzenek vissza.

Ez Kevin Ryan nyugalmazott amerikai tábornok szerint végül ahhoz vezethet, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök úgy dönt, a háborúban az atomfegyvereket is beveti.

„Az orosz muníció fogyóban van. Vlagyimir Putyin elnök bombázós kampányai nem törték meg Ukrajnát. Véleményem szerint kezd világossá válni, hogy az egyetlen mód arra, hogy fokozza az eszkalációt, az az atomfegyverek bevetése” – írta Ryan.

A nyugalmazott dandártábornok a Russia Matters portálon közzétett terjedelmes írásában bemutat néhány érvet, miért lehetséges, hogy Moszkva az atomfegyverek bevetése mellett dönt Ukrajnában.

Putyin már több beszédében és interjújában említette azt, hogy Oroszország léte veszélyben van, és ez a helyzet az orosz doktrína alapján megköveteli az atomfegyverek bevetését.

„Ennek megfelelően lecserélte a hadsereg vezetőségét, a »különleges katonai hadműveletének« vezetésével pedig három olyan tábornokot bízott meg, akik a taktikai atomfegyverek használatáért felelősek” – írja Ryan.

„Az atomfegyverek bevetésére taktikai okai is vannak: az orosz katonák életeinek megmentése, a háború lerövidítése, az ukrán erők elpusztítása. De  ugyanígy stratégiai okai is: az atomfegyvereinek elrettentő hatásának visszaállítása és annak bizonyítása, hogy nem blöfföl.”

De vajon atomfegyverek Oroszországnak szüksége van-e atomfegyverek bevetésére, hogy demonstrálja erejét? Michal Onderčo, a nemzetközi kapcsolatok professzora és atomfegyver-szakértő nem így gondolja.

„Csak akkor, ha azzal számolnának, hogy az atomfegyverek bevetése javítana a helyzeten. Ezt pedig nem tudom elképzelni” – magyarázza a Denník N-nek, megjegyezve, hogy Oroszország egyik atomraktára a belgorodi területen van, amelyre a hét elején félkatonai ukránbarát csoportok támadást mértek.

Sebezhető Ukrajna

Kevin Ryan, aki az Egyesült Államok moszkvai nagykövetségén katonai attaséként is szolgált, állításait a jelenlegi harctéri helyzettel, valamint a Kijevet katonailag támogató államok nyilatkozataival próbálja alátámasztani.

Ellentétben az Egyesült Államokkal és több NATO-tagállammal, Ukrajna nem rendelkezik atomfegyverekkel. Ezek az államok ugyanakkor kijelentették, hogy nem fogják használni nukleáris arzenáljukat Ukrajna védelmére.

„Ennek következtében Ukrajna különösen sebezhető az atomtámadással szemben” – írja Ryan.

Kevin Ryan

Nyugalmazott dandártábornok és a Harvard Kennedy School Belfer Center for Science and International Affairs vezető munkatársa. Katonai attaséként szolgált Moszkvában, és több kiküldetésen vett részt Európában és Irakban.

Ryan szerint Moszkva taktikai atomfegyvereket is bevethet, amelyeket rövidebb távolságból is kilőhetnek, hogy eltalálják Ukrajnát.

A taktikai atomfegyvereket az ellenséges erők megtámadására és a harctéren lévő fegyverek megsemmisítésére tervezték. A stratégiai atomfegyverekhez képestviszonylag rövid hatótávolsággal és alacsony hatékonysággal rendelkeznek.

Oroszország stratégiai atomfegyverekkel is rendelkezik, amelyek erősebbek, mint a taktikaiak, és egész városokat is képesek elpusztítani. Mivel az USA és több nyugati ország is rendelkezik ilyen fegyverekkel, egyfajta elrettentő hatásuk van, ami azt jelenti, hogy Oroszország nem fogja bevetni őket ellenük, mert ellenkező esetben ellentámadással nézne szembe.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Amerikai Egyesült Államok

Atomfegyverek

Belarusz

Kreml

NATO

Orosz–ukrán háború

Oroszország

Vlagyimir Putyin

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak