Napunk

Dunaszerdahelyre jön a Fidesz eurószázmilliókkal kitömött elitképzője, a Ma7 újságírója vezetésével

Orbán Balázs, az MCC kuratóriumának elnöke az MCC ótátrafüredi téli táborában 2023 februárjában. Fotó - FB/MCC
Orbán Balázs, az MCC kuratóriumának elnöke az MCC ótátrafüredi téli táborában 2023 februárjában. Fotó – FB/MCC

Erdély és Kárpátalja után Szlovákiában is képzést indít a Mathias Corvinus Collegium nevű tehetséggondozó akadémia, amelyet a Fidesz-kormányok hatalmas összegekkel támogattak meg az elmúlt években.

Szlovákiában folytatja terjeszkedését a Mathias Corvinus Collegium (MCC), amelyet a leggyakrabban csak a Fidesz elitképzőjeként emlegetnek. Az MCC egy olyan tehetséggondozó intézmény, amely az oktatást kiegészítő képzéseket nyújt különböző korú fiataloknak, az általános iskolásoktól az egyetemistákig.

A dunaszerdahelyi központ mellett országszerte jelen lesz az intézmény különböző rendezvényekkel. A személyi állomány még nincs teljesen feltöltve, de ambiciózus tervekkel érkezik Szlovákiába az MCC.

Mi az az MCC, és hogyan nőtt nagyra?

A magyar kormány 2020–2021-ben hizlalta fel jelentősen az MCC-t működtető alapítványt (Tihanyi Alapítvány, majd 2020 óta Mathias Corvinus Collegium Alapítvány), amely megkapta a Richter és a Mol vállalatok részvényeinek 10–10 százalékát, kb. 280 milliárd forint értékben (kb. 750 millió euró), amelyek évente kétmillió euró körüli hasznot hoznak, a gazdaságvédelmi alapból is kaptak százmilliárd forintot (kb. 260 millió euró), valamint hét ingatlan is az alapítvány tulajdonába került különböző magyarországi városokban.

Az MCC Alapítvány „közérdekű vagyonkezelő alapítvány” lett – ezekbe az intézményekbe hatalmas mennyiségű állami vagyont helyeztek át Orbánék az elmúlt években, miközben az alapítványok általában közvetlen fideszes befolyás alatt állnak. Ezeknek az alapítványoknak a státuszát ráadásul az alkotmányban is rögzítette a hatalom, így kétharmados parlamenti többség kellene ahhoz, hogy a helyzetükön bárki változtatni tudjon.

Az MCC esetében a fideszes kötődést egyáltalán nem titkolják – az alapítvány kuratóriumi elnöke Orbán Balázs, a miniszterelnök „politikai igazgatója”.  Az intézményt az a Tombor András nevű Fidesz-közeli üzletember alapította, aki Orbán biztonságpolitikai főtanácsadója volt az első fideszes kormány idején, később Habony Árpád hitelezőjeként vált ismertté, majd felmerült a neve a cseh Aero Vodochody repülőgépgyár megvásárlásánál is.

Az MCC dinamikusan növekszik az elmúlt években Magyarországon kívül is. Néhány hónapja Brüsszelben nyitottak irodát, idén májusban pedig egy osztrák magánegyetemet vásároltak meg. Az MCC egy ideje már jelen van Erdélyben, ahol nyolc helyszínen, hét központban 1796 diákot képeznek. 2018-tól Kárpátalján is tartanak MCC-képzéseket.

Gubík László és Orosz Örs az MCC téli táborában Ótátrafüreden 2023 februárjában. Fotó – FB/MCC

Mennyire fideszes a képzés?

Habár az MCC kötődése a Fideszhez cáfolhatatlan, és ahogy írtuk, ezt különösebben nem is igyekeznek leplezni, eltérnek a vélemények arról, mennyire tekinthető ideologikusnak a képzés az intézményben. A 24.hu két évvel ezelőtti oknyomozó cikke rámutatott, hogy az MCC diákjai közül nem mindenki tartja ideológiailag elfogultnak a képzést, általában inkább magas színvonalúként írják le az intézmény kurzusait.

Vannak viszont anomáliák: ilyen például a Migrációkutató Intézet, amely egyszer csak megjelent az MCC-ben, és történetesen Orbán Viktor kulcsfontosságú politikai témájára összpontosít.

Ilyen anomália az is, hogy az MCC oktatói között aránytalanul sokan vannak fideszes politikusok vagy más tisztségviselők.

Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója szerint ideológiai kérdésekben nem foglalnak állást, ezért nem adtak ki szolidaritási nyilatkozatot a CEU Magyarországról való kiűzése idején sem.

„Ahol minőségi oktatás folyik, ott kooperálunk, de ideológiai témák szcientifikálása, például a genderideológia nem fér bele” – mondta a 24.hu-nak a főigazgató.

A hallgatók egy része ezeket a fejleményeket úgy élte meg, hogy az MCC egyre inkább a kormányzati ideológia irányába sodródik.

A közpénzekből felhizlalt intézmény több saját céget is alapított, illetve bevásárolta magát a Libri–Bookline könyvkiadói és könyvesbolthálózatba is. A Telex járt utána tavaly, hogy amióta a Libri résztulajdonosa az MCC, a hálózat boltjaiban elterjedtek azok a könyvek, amelyek például a gender témájában a kormány ideológiáját támogatják.

Mit fognak csinálni Dunaszerdahelyen?

Dunaszerdahelyen szeptemberben kezdődnek az MCC képzései, 25 ötödikes alapiskolás és 100 középiskolás fiatal számára. Előbbiek június 18-ig, utóbbiak június 30-ig jelentkezhetnek a programokra. A tehetséggondozás mellett

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Dunaszerdahely

Fidesz

Magyarország

Oktatás

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak