Napunk

Ipsos: Nőtt a Čaputová iránti bizalom a szakértői kormány kinevezése után, Ódor a negyedik legmegbízhatóbb politikus

Fotó N - Tomáš Benedikovič
Fotó N – Tomáš Benedikovič

Pellegrini még mindig a második, de csökken a megbízhatósága, Fico népszerűségének növekedése megállt.

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

Már egy ideje csökkent Zuzana Čaputová népszerűsége, azonban a szakértői kormány kinevezésével nőtt iránta a lakossági bizalom – derül ki az Ipsos és a Denník N közös felméréséből. Míg áprilisban a megkérdezettek 40,4 százaléka tartotta megbízhatónak az államfőt, májusban már 44 százalékuk.

A felmérésben először szerepelt Ódor Lajos kormányfő, ő a negyedik legmegbízhatóbb politikus a megkérdezettek szerint úgy, hogy a 46 százalékuk vagy egyáltalán nem is ismeri őt, vagy nem tudta értékelni a megbízhatóságát. A második helyen Peter Pellegrini, a harmadikon Robert Fico áll.

A Denník N szerint Čaputová megbízhatóságának növekedése mögött az állhat, hogy az emberek pozitívan értékelték a kormányválsághoz való viszonyulását és a szakértői kormány kinevezését. Utóbbi konkrét lépést a megkérdezettek 59 százaléka tartja pozitívnak és mindössze 24 százalékuk negatívnak.

Bár Peter Pellegrini továbbra is a második legmegbízhatóbb politikus a felmérés szerint, népszerűsége folyamatosan csökkent az utóbbi hónapokban, ahogy a pártja, a Hlas népszerűsége is.

Robert Fico népszerűsége viszont hónapokon keresztül nőtt, ez a növekedés azonban mostanra láthatóan megállt, áprilishoz képest egy kicsit csökkent is. Pártja, a Smer szintén látványos növekedést tud maga mögött, de Fico népszerűségéhez hasonlóan a párt népszerűségének növekedés is megállt.

Ódor Lajos negyedik helye meglepetés:

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Felmérés

Ódor Lajos

Peter Pellegrini

Robert Fico

Zuzana Čaputová

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

Egy 67 éves férfi vesztette életét abban a lakástűzben, ami ma délelőtt ütött ki Kassán, a két sérültet, egy 28 és egy 60 éves férfit eszméletlenül szállítottak kórházba. (tasr)

Juraj Krúpa (korábban OĽaNO, most SaS) szerint a gyerekek után járó 200 eurós támogatás ötletével először Anna Remiášová állt elő. Krúpa azt állítja, hogy amikor Remiášovával közösen bemutatták a tervet Igor Matovičnak, a pártelnök elküldte őket, mondván, hogy egy ilyen intézkedés tönkretenné a költségvetést. „Öt hónappal később maga Matovič állt elő a javaslattal“ – mondta Krúpa. (markíza)

Michal Šipoš, az OĽaNO frakcióvezetője védelmébe vette a párt feltételeit, amelyeket az Ódor-kabinetnek szabtak a támogatásért cserébe. Šipoš szerint nem igaz, hogy szándékosan teljesíthetetlennek tűnő feltételeket szabtak volt, például, hogy a miniszterelnök elérje a választópolgároknak szánt 500 eurós támogatás bevezetését, vagy a szülőknek a gyerekek után járó 200 eurós juttatás megtartását. A frakcióvezető szerint az OĽaNO tisztességes feltételeket szabott. (markíza)

Egy ember életét vesztette, két személyt pedig eszméletlenül szállítottak kórházba egy kassai lakástűz után. A két sérült állapotáról egyelőre nincs bővebb információ, a holttestre a lakásban bukkantak rá a mentőegységek. A lángok vasárnap délelőtt csaptak fel egy földszinti lakásban a Szabadság utcán (Ulica Slobody). A tűzoltóknak már sikerült megfékezniük a lángokat. (tasr)

A Smer június 20-a körül mutatja be jelöltlistáját, mondta Robert Fico pártelnök. A párt elsősorban az áremelkedések megállításának témájával vág neki a kampányidőszaknak, emellett prioritás lesz a jelzáloghitelek rögzítésének megváltoztatása is, amit a Smer a kamatok állami támogatásával akar megoldani. (ta3)

Az SaS számára az egészségügy, az oktatás és az energetika a legfontosabb témakörök, mondta Richard Sulík pártelnök. Szavai szerint a párt további két speciális szakértői csoportot kíván bemutatni a kampányidőszakban. Sulík elmondta, hogy a kampányprogramot keddtől kezdődően szeretnék bemutatni. (ta3)

Két orosz rakéta csapódott be a közép-ukrajnai Kropivnickij város mellett található repülőtéren az éjszaka. Az oroszok összesen hat rakétával és öt drónnal támadtak. „Sajnos nem sikerült minden rakétát megsemmisítenünk“ – mondta Jurij Ihnat, az ukrán légierő munkatársa. (afp, tasr)