Napunk

Világi és Babišék számára is konkurenciát jelenthet a Csallóközben terjeszkedő Martin Fedor

Martin Fedor. Fotó N - Tomáš Benedikovič
Martin Fedor. Fotó N – Tomáš Benedikovič
  • Martin Fedor, a J&T volt társtulajdonosa már nemcsak gazdaságokat vásárol fel, hanem megszerezte első vetőmag-, műtrágya- és vegyszerkereskedését is.
  • A Sanagro csoportnak ez az első Dunaszerdahely környéki gazdasága, eddig az Erdőháttól Turócig terjedő régiókban tevékenykedett. 

Martin Fedor, a J&T korábbi társtulajdonosának Sanagro nevű csoportja régóta az ország egyik legnagyobb farmtulajdonosa. Az Erdőháttól Turócig terjedő régiókban 19 ezer hektár föld van a tulajdonában. Most azonban az ország legtermékenyebb részén, a Csallóközben is terjeszkedik.

Portfólióját egy új agrárvállalkozással bővíti. Míg eddig csak a saját gazdaságaiból származó gabonával és olajos magvakkal kereskedett, mostantól más gazdák terményeivel is kereskedni fog, valamint vetőmagokkal, műtrágyával és vegyszerekkel is el fogja őket látni.

Fedor így olyan, országos szinten tevékenykedő nagyvállalatok versenytársává válik, mint például az Interagros, az Agropodnik Trnava vagy a más befolyásos üzletemberek kezében lévő ACHP Levice. Ebbe a körbe tartozik Ján Sabol pozsonyi vállalkozó, Világi Oszkár, a Slovnaft tulajdonosa és Andrej Babiš volt cseh miniszterelnök családja.

A Sanagro két, Dunaszerdahelyhez közeli vállalat megvásárlásával vetette meg a lábát a Csallóközben és a gazdaságok ellátására fókuszáló üzletágban. A csoport első új vállalata, az Agrosid éppen az agrártermékekkel való kereskedéssel és mezőgazdasági inputanyagokkal foglalkozik. A második, a Jahodná mezőgazdasági szövetkezet pedig magával a termesztéssel.

A tranzakciót május közepén már a versenyhivatal is jóváhagyta.

Hogyan zajlott le a vásárlás

  • Mindkét dunaszerdahelyi vállalkozást

    Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Andrej Babiš

Csallóköz

Dunaszerdahely

Gazdaság

Mezőgazdaság

Világi Oszkár

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

Egy 67 éves férfi vesztette életét abban a lakástűzben, ami ma délelőtt ütött ki Kassán, a két sérültet, egy 28 és egy 60 éves férfit eszméletlenül szállítottak kórházba. (tasr)

Juraj Krúpa (korábban OĽaNO, most SaS) szerint a gyerekek után járó 200 eurós támogatás ötletével először Anna Remiášová állt elő. Krúpa azt állítja, hogy amikor Remiášovával közösen bemutatták a tervet Igor Matovičnak, a pártelnök elküldte őket, mondván, hogy egy ilyen intézkedés tönkretenné a költségvetést. „Öt hónappal később maga Matovič állt elő a javaslattal“ – mondta Krúpa. (markíza)

Michal Šipoš, az OĽaNO frakcióvezetője védelmébe vette a párt feltételeit, amelyeket az Ódor-kabinetnek szabtak a támogatásért cserébe. Šipoš szerint nem igaz, hogy szándékosan teljesíthetetlennek tűnő feltételeket szabtak volt, például, hogy a miniszterelnök elérje a választópolgároknak szánt 500 eurós támogatás bevezetését, vagy a szülőknek a gyerekek után járó 200 eurós juttatás megtartását. A frakcióvezető szerint az OĽaNO tisztességes feltételeket szabott. (markíza)

Egy ember életét vesztette, két személyt pedig eszméletlenül szállítottak kórházba egy kassai lakástűz után. A két sérült állapotáról egyelőre nincs bővebb információ, a holttestre a lakásban bukkantak rá a mentőegységek. A lángok vasárnap délelőtt csaptak fel egy földszinti lakásban a Szabadság utcán (Ulica Slobody). A tűzoltóknak már sikerült megfékezniük a lángokat. (tasr)

A Smer június 20-a körül mutatja be jelöltlistáját, mondta Robert Fico pártelnök. A párt elsősorban az áremelkedések megállításának témájával vág neki a kampányidőszaknak, emellett prioritás lesz a jelzáloghitelek rögzítésének megváltoztatása is, amit a Smer a kamatok állami támogatásával akar megoldani. (ta3)

Az SaS számára az egészségügy, az oktatás és az energetika a legfontosabb témakörök, mondta Richard Sulík pártelnök. Szavai szerint a párt további két speciális szakértői csoportot kíván bemutatni a kampányidőszakban. Sulík elmondta, hogy a kampányprogramot keddtől kezdődően szeretnék bemutatni. (ta3)

Két orosz rakéta csapódott be a közép-ukrajnai Kropivnickij város mellett található repülőtéren az éjszaka. Az oroszok összesen hat rakétával és öt drónnal támadtak. „Sajnos nem sikerült minden rakétát megsemmisítenünk“ – mondta Jurij Ihnat, az ukrán légierő munkatársa. (afp, tasr)