Napunk

Világi és Babišék számára is konkurenciát jelenthet a Csallóközben terjeszkedő Martin Fedor

Martin Fedor. Fotó N - Tomáš Benedikovič
Martin Fedor. Fotó N – Tomáš Benedikovič
  • Martin Fedor, a J&T volt társtulajdonosa már nemcsak gazdaságokat vásárol fel, hanem megszerezte első vetőmag-, műtrágya- és vegyszerkereskedését is.
  • A Sanagro csoportnak ez az első Dunaszerdahely környéki gazdasága, eddig az Erdőháttól Turócig terjedő régiókban tevékenykedett. 

Martin Fedor, a J&T korábbi társtulajdonosának Sanagro nevű csoportja régóta az ország egyik legnagyobb farmtulajdonosa. Az Erdőháttól Turócig terjedő régiókban 19 ezer hektár föld van a tulajdonában. Most azonban az ország legtermékenyebb részén, a Csallóközben is terjeszkedik.

Portfólióját egy új agrárvállalkozással bővíti. Míg eddig csak a saját gazdaságaiból származó gabonával és olajos magvakkal kereskedett, mostantól más gazdák terményeivel is kereskedni fog, valamint vetőmagokkal, műtrágyával és vegyszerekkel is el fogja őket látni.

Fedor így olyan, országos szinten tevékenykedő nagyvállalatok versenytársává válik, mint például az Interagros, az Agropodnik Trnava vagy a más befolyásos üzletemberek kezében lévő ACHP Levice. Ebbe a körbe tartozik Ján Sabol pozsonyi vállalkozó, Világi Oszkár, a Slovnaft tulajdonosa és Andrej Babiš volt cseh miniszterelnök családja.

A Sanagro két, Dunaszerdahelyhez közeli vállalat megvásárlásával vetette meg a lábát a Csallóközben és a gazdaságok ellátására fókuszáló üzletágban. A csoport első új vállalata, az Agrosid éppen az agrártermékekkel való kereskedéssel és mezőgazdasági inputanyagokkal foglalkozik. A második, a Jahodná mezőgazdasági szövetkezet pedig magával a termesztéssel.

A tranzakciót május közepén már a versenyhivatal is jóváhagyta.

Hogyan zajlott le a vásárlás

  • Mindkét dunaszerdahelyi vállalkozást

    Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Andrej Babiš

Csallóköz

Dunaszerdahely

Gazdaság

Mezőgazdaság

Világi Oszkár

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak