Napunk

Napunk newsfilter: Osztogattak és fosztogattak ma a parlamentben

Fotó N - Tomáš Benedikovič
Fotó N – Tomáš Benedikovič

1. Már júliustól emelkednek a nyugdíjak. 2. Az ukránok nagyon bíznak az érkező F–16-os vadászgépekben. 3. Az OTP miatt blokkolják Orbánék a következő szankciós csomagot.

Eleged van a propagandából, és több igazi hírt olvasnál? Támogasd a Napunk.sk-t, ahol csak valós híreket közlünk, és a hírek hátterét is feltárjuk. 2024-es költségvetésünkből legalább 30 ezer euró hiányzik, kérjük, adományoddal járulj hozzá, hogy változatlanul végezhessük a munkánkat jövőre is. Köszönjük, hogy a független újságírás oldalán állsz!

 

A híreket válogatta és kommentálta Sánta Szilárd

1. Már júliustól emelkednek a nyugdíjak

A parlamentben ma osztogató kedvük volt a képviselőknek. A szavazás után rögtön minden parlamenti párt a magáénak tudta egy kicsit, hogy több társadalmi csoportnak is segített a parlamenti választások előtt. Ne feledje a választópolgár az urnánál, kire lehet számítani a bajban, szólt a burkolt üzenet.

Az államháztartás a szakemberek és a szakértői kormány szerint is katasztrofális helyzetben van, de a parlamentben a képviselők ma olyan javaslatokról döntöttek, amelyek több száz millió eurót vesznek ki az államkasszából. Természetesen szükség van az infláció sújtotta csoportok megsegítésére, de az egyes javaslatokat nem előzte meg komolyabb szakmai vita, sőt, az eredeti valorizációról szóló javaslat hibás volt, és több száz millió eurós lyukat ütött volna az államkasszán.

Az egyik legnagyobb változás, hogy a nyugdíjak valorizálására nem januárban, hanem már júliusban sor kerül, mégpedig a nyugdíjas inflációnak megfelelő mértékben, 10,6 százalékkal.

Jövőre várhatóan nem lesz ilyen magas az infláció, és a nyugdíjak korrekciója, a szokásnak megfelelően, az év elején, januárban történhet meg. A soron kívüli, évközi emelés miatt a januári ezért mérsékeltebb lesz, de hát akkor nem leszünk választások előtt.

A Szociális Biztosítónak most a megugrott kiadások mellett – csak a valorizáció több mint félmilliárd euróba kerül – a megnövekedett adminisztráció miatt főhet a feje, hiszen nem marad sok ideje a változtatásokra.

Emellett már augusztustól emelkedik a gyermekgondozási segély, a javaslat ugyancsak a Sme rodina párt képviselőjétől jött, viszont az előrehozott emelés miatt januárban már nem nő a segély összege. 473,30 euróra jogosult az a szülő, aki korábban dolgozott, a nem dolgozó pedig 345,20 euróra.

Jön az elektronikus számla. Egy régóta várt változás is jön, amelyre a Szociális Biztosítónak ugyancsak fel kell készülnie, az ügyfeleknek

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Napunk newsfilter

Nyugdíj

Orbán Viktor

OTP

Parlament

Szankciók

Szociális Biztosító

Ukrajna

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak