Napunk

Napunk newsfilter: Osztogattak és fosztogattak ma a parlamentben

Fotó N - Tomáš Benedikovič
Fotó N – Tomáš Benedikovič

1. Már júliustól emelkednek a nyugdíjak. 2. Az ukránok nagyon bíznak az érkező F–16-os vadászgépekben. 3. Az OTP miatt blokkolják Orbánék a következő szankciós csomagot.

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

 

A híreket válogatta és kommentálta Sánta Szilárd

1. Már júliustól emelkednek a nyugdíjak

A parlamentben ma osztogató kedvük volt a képviselőknek. A szavazás után rögtön minden parlamenti párt a magáénak tudta egy kicsit, hogy több társadalmi csoportnak is segített a parlamenti választások előtt. Ne feledje a választópolgár az urnánál, kire lehet számítani a bajban, szólt a burkolt üzenet.

Az államháztartás a szakemberek és a szakértői kormány szerint is katasztrofális helyzetben van, de a parlamentben a képviselők ma olyan javaslatokról döntöttek, amelyek több száz millió eurót vesznek ki az államkasszából. Természetesen szükség van az infláció sújtotta csoportok megsegítésére, de az egyes javaslatokat nem előzte meg komolyabb szakmai vita, sőt, az eredeti valorizációról szóló javaslat hibás volt, és több száz millió eurós lyukat ütött volna az államkasszán.

Az egyik legnagyobb változás, hogy a nyugdíjak valorizálására nem januárban, hanem már júliusban sor kerül, mégpedig a nyugdíjas inflációnak megfelelő mértékben, 10,6 százalékkal.

Jövőre várhatóan nem lesz ilyen magas az infláció, és a nyugdíjak korrekciója, a szokásnak megfelelően, az év elején, januárban történhet meg. A soron kívüli, évközi emelés miatt a januári ezért mérsékeltebb lesz, de hát akkor nem leszünk választások előtt.

A Szociális Biztosítónak most a megugrott kiadások mellett – csak a valorizáció több mint félmilliárd euróba kerül – a megnövekedett adminisztráció miatt főhet a feje, hiszen nem marad sok ideje a változtatásokra.

Emellett már augusztustól emelkedik a gyermekgondozási segély, a javaslat ugyancsak a Sme rodina párt képviselőjétől jött, viszont az előrehozott emelés miatt januárban már nem nő a segély összege. 473,30 euróra jogosult az a szülő, aki korábban dolgozott, a nem dolgozó pedig 345,20 euróra.

Jön az elektronikus számla. Egy régóta várt változás is jön, amelyre a Szociális Biztosítónak ugyancsak fel kell készülnie, az ügyfeleknek

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Napunk newsfilter

Nyugdíj

Orbán Viktor

OTP

Parlament

Szankciók

Ukrajna

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

Egy 67 éves férfi vesztette életét abban a lakástűzben, ami ma délelőtt ütött ki Kassán, a két sérültet, egy 28 és egy 60 éves férfit eszméletlenül szállítottak kórházba. (tasr)

Juraj Krúpa (korábban OĽaNO, most SaS) szerint a gyerekek után járó 200 eurós támogatás ötletével először Anna Remiášová állt elő. Krúpa azt állítja, hogy amikor Remiášovával közösen bemutatták a tervet Igor Matovičnak, a pártelnök elküldte őket, mondván, hogy egy ilyen intézkedés tönkretenné a költségvetést. „Öt hónappal később maga Matovič állt elő a javaslattal“ – mondta Krúpa. (markíza)

Michal Šipoš, az OĽaNO frakcióvezetője védelmébe vette a párt feltételeit, amelyeket az Ódor-kabinetnek szabtak a támogatásért cserébe. Šipoš szerint nem igaz, hogy szándékosan teljesíthetetlennek tűnő feltételeket szabtak volt, például, hogy a miniszterelnök elérje a választópolgároknak szánt 500 eurós támogatás bevezetését, vagy a szülőknek a gyerekek után járó 200 eurós juttatás megtartását. A frakcióvezető szerint az OĽaNO tisztességes feltételeket szabott. (markíza)

Egy ember életét vesztette, két személyt pedig eszméletlenül szállítottak kórházba egy kassai lakástűz után. A két sérült állapotáról egyelőre nincs bővebb információ, a holttestre a lakásban bukkantak rá a mentőegységek. A lángok vasárnap délelőtt csaptak fel egy földszinti lakásban a Szabadság utcán (Ulica Slobody). A tűzoltóknak már sikerült megfékezniük a lángokat. (tasr)

A Smer június 20-a körül mutatja be jelöltlistáját, mondta Robert Fico pártelnök. A párt elsősorban az áremelkedések megállításának témájával vág neki a kampányidőszaknak, emellett prioritás lesz a jelzáloghitelek rögzítésének megváltoztatása is, amit a Smer a kamatok állami támogatásával akar megoldani. (ta3)

Az SaS számára az egészségügy, az oktatás és az energetika a legfontosabb témakörök, mondta Richard Sulík pártelnök. Szavai szerint a párt további két speciális szakértői csoportot kíván bemutatni a kampányidőszakban. Sulík elmondta, hogy a kampányprogramot keddtől kezdődően szeretnék bemutatni. (ta3)

Két orosz rakéta csapódott be a közép-ukrajnai Kropivnickij város mellett található repülőtéren az éjszaka. Az oroszok összesen hat rakétával és öt drónnal támadtak. „Sajnos nem sikerült minden rakétát megsemmisítenünk“ – mondta Jurij Ihnat, az ukrán légierő munkatársa. (afp, tasr)