Napunk

Az OTP ukrán listázása inkább csak szimbolikus ügy, ami miatt Magyarország akadályozza az új szankciós listát és az ukrán segélycsomagot

Szijjártó Péter Brüsszelben 2023. május 22-én. Fotó - Szijjártó Péter / Facebook
Szijjártó Péter Brüsszelben 2023. május 22-én. Fotó – Szijjártó Péter / Facebook

Ukrajna szerint az OTP a háború szponzora, Magyarország addig blokkol, amíg Kijev le nem veszi a listáról a magyar bankot.

Eleged van a propagandából, és több igazi hírt olvasnál? Támogasd a Napunk.sk-t, ahol csak valós híreket közlünk, és a hírek hátterét is feltárjuk. 2024-es költségvetésünkből legalább 30 ezer euró hiányzik, kérjük, adományoddal járulj hozzá, hogy változatlanul végezhessük a munkánkat jövőre is. Köszönjük, hogy a független újságírás oldalán állsz!

Összeszólalkozott Szijjártó Péter magyar és Annalena Baerbock német külügyminiszter az EU külügyminisztereinek zárt ajtók mögötti hétfői találkozóján – írja a Politico névtelenséget kérő forrására hivatkozva. A vita a lap szerint kulturált keretben folyt, és az OTP Bank oroszországi működéséről szólt.

Magyarország ugyanis arra hivatkozva nem hagyja jóvá az Oroszország elleni következő szankciós csomagot és 500 millió euró kifizetését Ukrajnának az Európai Békekeretből, hogy az ukrán Nemzeti Korrupció-megelőzési Ügynökség (NAZK) a terrorizmus nemzetközi támogatójának, a háború szponzorának nyilvánította az OTP-t. Szijjártó elmondása szerint addig nem is hagyják jóvá a szankciós és a segélycsomagot, amíg Kijev nem törli a magyar bankot a listáról.

Miért listázták az ukránok az OTP-t?

Ukrajna szerint mivel az OTP tovább folytatja ténykedését Oroszországban, szponzorálja a háborút. Szerintük a magyar bank elismeri a Luhanszki és a Donyecki Népköztársaságot, mivel betartja azt a hitelezési törvényt, amelynek előírásai szerint az oroszok finanszírozhatják a két szakadár, Oroszország által önkényesen annektált régiót. A NAZK azt is állítja, hogy az OTP kedvezményes hitelnyújtási feltételeket biztosít az orosz hadsereg tagjainak.

A Politico szerint a magyar és német külügyminiszter közötti vitában Baerbock is azzal érvelt közelebbről meg nem nevezett jelentésekre hivatkozva, hogy az OTP a nemzetközi joggal szembemenve elismeri a Luhanszki és a Donyecki Népköztársaságot, és hitelt nyújt az orosz katonáknak. Ezt Szijjártó visszautasította.

Mit csinál az OTP?

A bank két közleményt is kiadott az üggyel kapcsolatban. Az elsőben

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Orosz–ukrán háború

OTP

Szankciók

Szijjártó Péter

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak