Napunk

Az OTP ukrán listázása inkább csak szimbolikus ügy, ami miatt Magyarország akadályozza az új szankciós listát és az ukrán segélycsomagot

Szijjártó Péter Brüsszelben 2023. május 22-én. Fotó - Szijjártó Péter / Facebook
Szijjártó Péter Brüsszelben 2023. május 22-én. Fotó – Szijjártó Péter / Facebook

Ukrajna szerint az OTP a háború szponzora, Magyarország addig blokkol, amíg Kijev le nem veszi a listáról a magyar bankot.

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

Összeszólalkozott Szijjártó Péter magyar és Annalena Baerbock német külügyminiszter az EU külügyminisztereinek zárt ajtók mögötti hétfői találkozóján – írja a Politico névtelenséget kérő forrására hivatkozva. A vita a lap szerint kulturált keretben folyt, és az OTP Bank oroszországi működéséről szólt.

Magyarország ugyanis arra hivatkozva nem hagyja jóvá az Oroszország elleni következő szankciós csomagot és 500 millió euró kifizetését Ukrajnának az Európai Békekeretből, hogy az ukrán Nemzeti Korrupció-megelőzési Ügynökség (NAZK) a terrorizmus nemzetközi támogatójának, a háború szponzorának nyilvánította az OTP-t. Szijjártó elmondása szerint addig nem is hagyják jóvá a szankciós és a segélycsomagot, amíg Kijev nem törli a magyar bankot a listáról.

Miért listázták az ukránok az OTP-t?

Ukrajna szerint mivel az OTP tovább folytatja ténykedését Oroszországban, szponzorálja a háborút. Szerintük a magyar bank elismeri a Luhanszki és a Donyecki Népköztársaságot, mivel betartja azt a hitelezési törvényt, amelynek előírásai szerint az oroszok finanszírozhatják a két szakadár, Oroszország által önkényesen annektált régiót. A NAZK azt is állítja, hogy az OTP kedvezményes hitelnyújtási feltételeket biztosít az orosz hadsereg tagjainak.

A Politico szerint a magyar és német külügyminiszter közötti vitában Baerbock is azzal érvelt közelebbről meg nem nevezett jelentésekre hivatkozva, hogy az OTP a nemzetközi joggal szembemenve elismeri a Luhanszki és a Donyecki Népköztársaságot, és hitelt nyújt az orosz katonáknak. Ezt Szijjártó visszautasította.

Mit csinál az OTP?

A bank két közleményt is kiadott az üggyel kapcsolatban. Az elsőben

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Orosz–ukrán háború

OTP

Szankciók

Szijjártó Péter

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

Egy 67 éves férfi vesztette életét abban a lakástűzben, ami ma délelőtt ütött ki Kassán, a két sérültet, egy 28 és egy 60 éves férfit eszméletlenül szállítottak kórházba. (tasr)

Juraj Krúpa (korábban OĽaNO, most SaS) szerint a gyerekek után járó 200 eurós támogatás ötletével először Anna Remiášová állt elő. Krúpa azt állítja, hogy amikor Remiášovával közösen bemutatták a tervet Igor Matovičnak, a pártelnök elküldte őket, mondván, hogy egy ilyen intézkedés tönkretenné a költségvetést. „Öt hónappal később maga Matovič állt elő a javaslattal“ – mondta Krúpa. (markíza)

Michal Šipoš, az OĽaNO frakcióvezetője védelmébe vette a párt feltételeit, amelyeket az Ódor-kabinetnek szabtak a támogatásért cserébe. Šipoš szerint nem igaz, hogy szándékosan teljesíthetetlennek tűnő feltételeket szabtak volt, például, hogy a miniszterelnök elérje a választópolgároknak szánt 500 eurós támogatás bevezetését, vagy a szülőknek a gyerekek után járó 200 eurós juttatás megtartását. A frakcióvezető szerint az OĽaNO tisztességes feltételeket szabott. (markíza)

Egy ember életét vesztette, két személyt pedig eszméletlenül szállítottak kórházba egy kassai lakástűz után. A két sérült állapotáról egyelőre nincs bővebb információ, a holttestre a lakásban bukkantak rá a mentőegységek. A lángok vasárnap délelőtt csaptak fel egy földszinti lakásban a Szabadság utcán (Ulica Slobody). A tűzoltóknak már sikerült megfékezniük a lángokat. (tasr)

A Smer június 20-a körül mutatja be jelöltlistáját, mondta Robert Fico pártelnök. A párt elsősorban az áremelkedések megállításának témájával vág neki a kampányidőszaknak, emellett prioritás lesz a jelzáloghitelek rögzítésének megváltoztatása is, amit a Smer a kamatok állami támogatásával akar megoldani. (ta3)

Az SaS számára az egészségügy, az oktatás és az energetika a legfontosabb témakörök, mondta Richard Sulík pártelnök. Szavai szerint a párt további két speciális szakértői csoportot kíván bemutatni a kampányidőszakban. Sulík elmondta, hogy a kampányprogramot keddtől kezdődően szeretnék bemutatni. (ta3)

Két orosz rakéta csapódott be a közép-ukrajnai Kropivnickij város mellett található repülőtéren az éjszaka. Az oroszok összesen hat rakétával és öt drónnal támadtak. „Sajnos nem sikerült minden rakétát megsemmisítenünk“ – mondta Jurij Ihnat, az ukrán légierő munkatársa. (afp, tasr)