Napunk

Napunk newsfilter: Még fel sem támadt, máris búcsúzhatunk a mérsékelt jobbközéptől

Fotó - TASR
Fotó – TASR

1. Hegerrel még a törpepártok sem akarnak összeállni. 2. A Magyarországon szabadon engedett embercsempészek ügye két dologra is rávilágít. 3. A közvetlen államfőválasztás is tétje az előrehozott parlamenti választásnak?

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

 

A híreket válogatta és kommentálta Renczes Ágoston

1. Hegerrel még a törpepártok sem akarnak összeállni

Visszatérhet a mérsékelt jobbközép politika Szlovákiába – írtuk január közepén annak kapcsán, hogy beindultak a tárgyalások a különféle jobbközép és jobboldali pártok és pártocskák között, és konkrét formát öltött Mikuláš Dzurinda régóta pedzegetett visszatérése is, hogy aztán az mégsem úgy történjen. A Spolun alapuló Demokrati Dzurinda nélkül indult el, aki végül mégis összerakta a saját projektjét, a felméréseken azóta is láthatatlan Modrít. A Demokrati húzóneve Eduard Heger lett, aki a kormánya bukása után az ügyvivő kormány élén is elbukott, a pártja pedig szépen becsúszott a bejutási küszöb alá.

A jobboldali térfélen – a szélsőségeket nem számítva – a legpotensebb pártok az OĽaNO és a KDH, a bejutási küszöb alatt pedig a Demokrati, a kicsi jobboldali pártok feléjük próbálnak gravitálni, de a tárgyalások nem nagyon hoznak látható eredményt.

Simon Zsolt Magyar Fóruma szlovák törpepártokkal szövetkezett, ez a formáció tárgyalt a hétvégén sikertelenül a Demokratival. Hegerék Dzurindával is egyeztettek, ugyanúgy sikertelenül. A szomorú fejlemény annyi, hogy hétfőn Simonék és Hegerék is tartottak egy-egy sajtótájékoztatót arról, hogy miért nem tudtak megegyezni. Simon szerint a Demokrati ajánlata olyan kaotikus volt, mint Heger kormányzása. A Demokrati szerint az ő ajánlatuk fair volt, a többiek önzése a hibás.

A múlt héten újjáalakult Híd egyből összebútorozott Dzurindával, de erősen kétséges, hogy ez a társulás ebben a formában bármire elég lenne. A Dzurinda-brandről már bebizonyosodott, hogy nem igazán izgatja a választókat, a Híd 2023-ról ez hamarosan ki fog derülni. Mindenesetre Simon Zsolt velük sem társul.

A helyzet tehát ez: a jobbközép mérsékeltebb részén a Demokrati a legerősebb párt, aminek a húzóneve, Eduard Heger egyben a ballasztja is. A jobbközép törpepártoknak a Hegerékkel való társulás jelentené a legnagyobb esélyt a parlamentbe jutásra, de – lássuk be – elég érthető módon nem nagyon akaródzik nekik a többszörösen bukott exkormányfővel közösködni.

A vonalasabb jobbközép pártok esetében annyi a különbség, hogy kettő is van köztük, amelynek jó esélye van a parlamentbe jutásra: ezek a KDH és az inkább populista OĽaNO.

Az OĽaNO a Kresťanská únia, Nova és Za ľudí minipártokkal tárgyal. A KDH pedig korábban a Demokratival tárgyalt, de végül úgy döntött: egyedül vág neki a megmérettetésnek. Az okok hasonlók lehettek, mint Simonék esetében, ráadásul a KDH sokkal kevésbé van rászorulva, hogy társuljon bárkivel. A Szövetség számára – ami a szakadás előtt nagyjából a Demokratival volt egy súlyban – szintén ezen a térfélen teremhet babér, ha hajlandó összeállni Matovičcsal vagy vele hajlandó lenne összeállni a KDH – de ilyesmiről eddig nem volt szó.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Demokrati

Eduard Heger

Magyar Fórum

Mikuláš Dzurinda

Napunk newsfilter

Novák Katalin

OĽaNO

Orbán Viktor

Robert Fico

Simon Zsolt

Szövetség

Zuzana Čaputová

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

Svédország még a júliusi csúcstalálkozó előtt csatlakozhat a NATO-hoz, mondta Jens Stoltenberg főtitkár, miután találkozott Recep Tayyip Erdogan török elnökkel. A következő találkozó Svédország, Ankara és a NATO között egy hét valósul meg. (reuters)

Egy 67 éves férfi vesztette életét abban a lakástűzben, ami ma délelőtt ütött ki Kassán, a két sérültet, egy 28 és egy 60 éves férfit eszméletlenül szállítottak kórházba. (tasr)

Juraj Krúpa (korábban OĽaNO, most SaS) szerint a gyerekek után járó 200 eurós támogatás ötletével először Anna Remiášová állt elő. Krúpa azt állítja, hogy amikor Remiášovával közösen bemutatták a tervet Igor Matovičnak, a pártelnök elküldte őket, mondván, hogy egy ilyen intézkedés tönkretenné a költségvetést. „Öt hónappal később maga Matovič állt elő a javaslattal“ – mondta Krúpa. (markíza)

Michal Šipoš, az OĽaNO frakcióvezetője védelmébe vette a párt feltételeit, amelyeket az Ódor-kabinetnek szabtak a támogatásért cserébe. Šipoš szerint nem igaz, hogy szándékosan teljesíthetetlennek tűnő feltételeket szabtak volt, például, hogy a miniszterelnök elérje a választópolgároknak szánt 500 eurós támogatás bevezetését, vagy a szülőknek a gyerekek után járó 200 eurós juttatás megtartását. A frakcióvezető szerint az OĽaNO tisztességes feltételeket szabott. (markíza)

Egy ember életét vesztette, két személyt pedig eszméletlenül szállítottak kórházba egy kassai lakástűz után. A két sérült állapotáról egyelőre nincs bővebb információ, a holttestre a lakásban bukkantak rá a mentőegységek. A lángok vasárnap délelőtt csaptak fel egy földszinti lakásban a Szabadság utcán (Ulica Slobody). A tűzoltóknak már sikerült megfékezniük a lángokat. (tasr)

A Smer június 20-a körül mutatja be jelöltlistáját, mondta Robert Fico pártelnök. A párt elsősorban az áremelkedések megállításának témájával vág neki a kampányidőszaknak, emellett prioritás lesz a jelzáloghitelek rögzítésének megváltoztatása is, amit a Smer a kamatok állami támogatásával akar megoldani. (ta3)

Az SaS számára az egészségügy, az oktatás és az energetika a legfontosabb témakörök, mondta Richard Sulík pártelnök. Szavai szerint a párt további két speciális szakértői csoportot kíván bemutatni a kampányidőszakban. Sulík elmondta, hogy a kampányprogramot keddtől kezdődően szeretnék bemutatni. (ta3)