Napunk

Napunk newsfilter: Még fel sem támadt, máris búcsúzhatunk a mérsékelt jobbközéptől

Fotó - TASR
Fotó – TASR

1. Hegerrel még a törpepártok sem akarnak összeállni. 2. A Magyarországon szabadon engedett embercsempészek ügye két dologra is rávilágít. 3. A közvetlen államfőválasztás is tétje az előrehozott parlamenti választásnak?

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

https://open.spotify.com/episode/1LKzMZZd8YJK92jWi3CUrS

 

A híreket válogatta és kommentálta Renczes Ágoston

1. Hegerrel még a törpepártok sem akarnak összeállni

Visszatérhet a mérsékelt jobbközép politika Szlovákiába – írtuk január közepén annak kapcsán, hogy beindultak a tárgyalások a különféle jobbközép és jobboldali pártok és pártocskák között, és konkrét formát öltött Mikuláš Dzurinda régóta pedzegetett visszatérése is, hogy aztán az mégsem úgy történjen. A Spolun alapuló Demokrati Dzurinda nélkül indult el, aki végül mégis összerakta a saját projektjét, a felméréseken azóta is láthatatlan Modrít. A Demokrati húzóneve Eduard Heger lett, aki a kormánya bukása után az ügyvivő kormány élén is elbukott, a pártja pedig szépen becsúszott a bejutási küszöb alá.

A jobboldali térfélen – a szélsőségeket nem számítva – a legpotensebb pártok az OĽaNO és a KDH, a bejutási küszöb alatt pedig a Demokrati, a kicsi jobboldali pártok feléjük próbálnak gravitálni, de a tárgyalások nem nagyon hoznak látható eredményt.

Simon Zsolt Magyar Fóruma szlovák törpepártokkal szövetkezett, ez a formáció tárgyalt a hétvégén sikertelenül a Demokratival. Hegerék Dzurindával is egyeztettek, ugyanúgy sikertelenül. A szomorú fejlemény annyi, hogy hétfőn Simonék és Hegerék is tartottak egy-egy sajtótájékoztatót arról, hogy miért nem tudtak megegyezni. Simon szerint a Demokrati ajánlata olyan kaotikus volt, mint Heger kormányzása. A Demokrati szerint az ő ajánlatuk fair volt, a többiek önzése a hibás.

A múlt héten újjáalakult Híd egyből összebútorozott Dzurindával, de erősen kétséges, hogy ez a társulás ebben a formában bármire elég lenne. A Dzurinda-brandről már bebizonyosodott, hogy nem igazán izgatja a választókat, a Híd 2023-ról ez hamarosan ki fog derülni. Mindenesetre Simon Zsolt velük sem társul.

A helyzet tehát ez: a jobbközép mérsékeltebb részén a Demokrati a legerősebb párt, aminek a húzóneve, Eduard Heger egyben a ballasztja is. A jobbközép törpepártoknak a Hegerékkel való társulás jelentené a legnagyobb esélyt a parlamentbe jutásra, de – lássuk be – elég érthető módon nem nagyon akaródzik nekik a többszörösen bukott exkormányfővel közösködni.

A vonalasabb jobbközép pártok esetében annyi a különbség, hogy kettő is van köztük, amelynek jó esélye van a parlamentbe jutásra: ezek a KDH és az inkább populista OĽaNO.

Az OĽaNO a Kresťanská únia, Nova és Za ľudí minipártokkal tárgyal. A KDH pedig korábban a Demokratival tárgyalt, de végül úgy döntött: egyedül vág neki a megmérettetésnek. Az okok hasonlók lehettek, mint Simonék esetében, ráadásul a KDH sokkal kevésbé van rászorulva, hogy társuljon bárkivel. A Szövetség számára – ami a szakadás előtt nagyjából a Demokratival volt egy súlyban – szintén ezen a térfélen teremhet babér, ha hajlandó összeállni Matovičcsal vagy vele hajlandó lenne összeállni a KDH – de ilyesmiről eddig nem volt szó.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Demokrati

Eduard Heger

KDH

Magyar Fórum

Magyar Szövetség

Mikuláš Dzurinda

Napunk newsfilter

Novák Katalin

OĽaNO

Orbán Viktor

Robert Fico

Simon Zsolt

Zuzana Čaputová

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak