Napunk

Míg az oroszok Bahmut bevételéről beszélnek, az ukránok az F–16-osokkal kapcsolatos áttörést ünneplik

Joe Biden és Volodimir Zelenszkij a hirosimai csúcson. Fotó - TASR/AP
Joe Biden és Volodimir Zelenszkij a hirosimai csúcson. Fotó – TASR/AP

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Joe Biden elnök még januárban is tagadta, hogy az Egyesült Államok megengedné a szövetségeseinek, hogy F–16-os vadászgépeket szállítsanak Kijevnek. Néhány hónap elteltével az amerikaiak meggondolták magukat, és még azt is megígérték, hogy segítenek az ukrán pilóták kiképzésében.

Volodimir Zelenszkij elnök „történelmi jelentőségűnek” nevezte döntésüket. Az alku részleteit Bidennel és más vezetőkkel a hirosimai G7-csúcstalálkozón vitatta meg, amelyen hetek óta tartó találgatások után személyesen vett részt.

A csúcstalálkozón az amerikai elnök az F–16-osok ígérete mellett egy újabb, több mint 345 millió eurós katonai segélycsomagot is bejelentett, amely tüzérségi lőszert és páncélozott járműveket is tartalmaz.

A sajtótájékoztatón Biden megígérte, hogy a G7-országok továbbra is támogatni fogják Ukrajnát anélkül, hogy területi engedményekre kényszerítenék.

Zelenszkij Bahmutról szóló kijelentése keltette a legnagyobb figyelmet

Zelenszkij azonban még Bidennél is nagyobb figyelmet keltett. A tárgyalásokról szóló hírek mellett a Donyecki területen található Bahmut városának helyzetéről is kérdezték.

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-zsoldoscsoport vezetője szombaton elmondta, hogy csapatai elfoglalták a város délnyugati részén lévő utolsó többemeletes házat is (amely korábban egy megsemmisült MiG–17-es emlékműről volt ismert), és az oroszok az invázió kezdete óta vívott leghosszabb és legvéresebb csatában teljes ellenőrzésük alá vonták a várost. Aznap este az orosz védelmi minisztérium ezt megismételve jelentette, hogy felszabadították „Artyomovszkot”, ahogy Bahmutot a szovjet időkben hívták.

A Wagner-csoport zsoldosainak Vlagyimir Putyin elnök is gratulált.

Vasárnap reggel úgy tűnt, az ukrán elnök megerősítette az orosz verziót, mondván, hogy Bahmut már „csak a szívünkben él”. Egy idő után azonban Zelenszkij csapata közölte, hogy szavait kiragadták a kontextusból, és a városért még mindig harcolnak. A sajtótájékoztatón maga az elnök tagadta, hogy az oroszok elfoglalták volna a várost, és hangsúlyozta, hogy az ukrán hadsereg „rendkívül fontos küldetést hajt végre” ott.

De mit jelentene, ha az ukránok valóban elvesztették volna Bahmutot? Michael Horowitz katonai elemző azt írta a Twitteren, a kulcskérdés az, hogy Oroszország kihasználja-e a helyzetet, hogy lendületet kapjon.

„Ha sikerül az eddiginél gyorsabb tempóban haladniuk, akkor Bahmutot győzelemként könyvelhetik el. De ha nem sikerül nekik – márpedig szerintem így lesz –, akkor ez a csata nem lesz fordulópont a hónapokig tartó küzdelem ellenére sem” – mondta.

Hozzátette azt is, hogy Bahmut elvesztése fokozhatja a nyomást Ukrajnán a tervezett ellentámadás megindítása érdekében. „Kulcsfontosságú lesz, hogy ennek az időzítését kézben tartsák” – tette hozzá.

A Háborús Tanulmányok Intézetének (ISW) elemzői szerint még ha Prigozsin verziója igaz lenne is, a bahmuti orosz győzelem „pusztán szimbolikus”. A romvárosban elért területi nyereségek szerintük „sem taktikai, sem műveleti szempontból nem jelentősek”, a város elfoglalása nem segíti az oroszokat a támadó műveletek végrehajtásában, és nem ad nekik „különösen erős pozíciót egy esetleges ukrán ellentámadás elleni védekezéshez sem”.

Az Economist magazin néhány hete azt írta, hogy ha az oroszok sikerrel járnak Bahmutban, az a hatalmas veszteségek miatt pirruszi győzelem lesz. A Fehér Ház május elején azt közölte, hogy az elmúlt öt hónapban legalább 20 ezer orosz katona esett el, a legtöbbjük Bahmutban. Hirosimai sajtótájékoztatóján Biden azt mondta, hogy Oroszország százezer katonát is veszíthetett Bahmutnál (nemcsak a halottakat, hanem a sebesülteket és a foglyokat is beleszámítva).

Mint Ilja Ponomarenko ukrán újságíró megjegyezte, Oroszországnak egy év alatt mintegy 30 kilométert sikerült előrehaladnia Bahmut térségében. „Ezzel a tempóval negyven év alatt hódítanák meg egész Ukrajnát” – írta.

Az ISW azt írja, hogy az ukrán erők egyelőre folytatják az előrenyomulást a város északi és déli peremén is.

A vadászgépeknél kulcsfontosságúak lesznek a részletek

Miközben az orosz fél több mint 290 napos heves harcok után az ukránok által meg nem erősített győzelmet ünnepelte Bahmutban, Zelenszkij folytatta az intenzív tárgyalásokat a külföldi partnereivel. Brit diplomaták szerint az ötlet, hogy Zelenszkij személyesen jöjjön el a G7-csúcstalálkozóra, Rishi Sunak brit miniszterelnöktől származott.

Nem sokkal Zelenszkij Japánba érkezése előtt amerikai tisztviselők hivatalosan megerősítették, hogy engedélyezik a szövetségeseknek, hogy F–16-os vadászgépeket szállítsanak Ukrajnának. Kijev már több mint egy éve kérte ezeket, de a Biden-kormányzat eddig elutasította a kérést.

Ukrajna eddig csak szovjet gyártmányú vadászgépekkel rendelkezett: légterét Szu–27-esek, illetve szlovák és lengyel MiG–29-esek védik. Mikola Bjeljaskov ukrán elemző még áprilisban a Denník N-nek adott interjújában azt állította, hogy a szlovákiai vadászgépek átadása csupán „idővásárlás az F–16-osokkal kapcsolatos végleges döntésig”.

A kulcskérdés most az,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Dél-Korea

Emmanuel Macron

G7

India

Japán

Kína

Orosz–ukrán háború

Ukrajna

Volodimir Zelenszkij

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak