Napunk

Orosz ellenőrzés a frontvonalon túl

Szevasztopol lakói Vlagyimir Putyin beszédét hallgatják a négy megszállt ukrajnai terület Oroszországhoz való csatolásáról. Fotó - TASR/AP
Szevasztopol lakói Vlagyimir Putyin beszédét hallgatják a négy megszállt ukrajnai terület Oroszországhoz való csatolásáról. Fotó – TASR/AP

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A szerző Nagy-Britannia szlovákiai nagykövete

Oroszország szereti azt állítani, hogy „felszabadítja” Ukrajnát. Miközben a nemzetközi figyelem az ukrajnai harcterekre összpontosul, ugyanolyan fontos, hogy mit tesz Oroszország a frontvonalak mögött. Nyilvánvaló, hogy milyen hozzáállással igyekszik megszilárdítani hatalmát az ottani területek fölött. Ebből pedig semmi nem emlékeztet arra a „felszabadításra”, amiről Putyin beszél. A tények azt mutatják, hogy egy illegális hódító háború (sikertelen) kísérletével állunk szemben, amelynek elsődleges áldozatai az ukrán civilek.

Bár Oroszország már 2014 óta – a Krím illegális annektálása óta – megszállva tartja Ukrajna egyes részeit, 2022-től az az alapvető elmozdulás történt, hogy az oroszok akadályozzák a belső menekültek mozgását az ukrán ellenőrzés alatt álló területekre. Dél- és Kelet-Ukrajna 2022 februárja óta tartó szinte teljes elszigetelése lehetővé tette Oroszország számára, hogy finomítsa megszállási módszereit. Ennek pedig brutális következményei voltak.

Elnyomás

Az orosz megközelítés alapja az ukránbarát érzelmek felszámolása. Herszon felszabadítása során bizonyítékokat találtak az ukrán aktivisták elleni támadásokra, és legalább húsz dokumentált helyszínt, ahol őrizetbe vették és megkínozták azokat, akik másként merészeltek vélekedni. A még mindig megszállt területekről érkező jelentések szerint ezek a praktikák gyakoriak, az eltűnésekkel, gyilkosságokkal és a tüntetések erőszakos elfojtásával együtt.

A megszállás idején az orosz hatóságok az ukrán közigazgatás szisztematikus lecserélésére törekedtek. A helyi tisztviselők a hadseregük célpontjai lettek – sokan közülük eltűntek vagy fogságban vannak, és különösen aktívan üldözik a magas rangú vezetőket, mint például Ihor Kolihajevet, Herszon polgármesterét. Az önkormányzati alkalmazottakat oroszokra és helyi kollaboránsokra cserélték. Az együttműködést megtagadó ukrán tisztviselőket megölik, letartóztatják vagy menekülésre kényszerítik.

Az oroszbarát lakosság dominanciájának megerősítése érdekében az oroszok szándékosan megváltoztatták a megszállt területek demográfiai összetételét.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Nagy-Britannia

Orosz–ukrán háború

Oroszország

Ukrajna

Volodimir Zelenszkij

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak