Napunk

A képviselők megtámogatták Sulík belső égésű motorok megmentésére irányuló próbálkozását. Tények és tévhitek a parlamenti vitából

Az SaS plakátja. Fotó – N
Az SaS plakátja. Fotó – N

A képviselők múlt csütörtökön elfogadták azt a határozatot, mely a kormány számára előírja az uniós szinten való lobbizást a belső égésű motoros autókért. A kormánynak például olyan javaslatok ellen kellene szavaznia, amelyek a hagyományos autókat diszkriminálnák vagy drágábbá tennék. A 2035 utáni értékesítésük tilalma azonban már elfogadásra került, ezen pedig nem lehet változtatni. Megvizsgáltuk azokat a tévhiteket és tényeket, amelyek elhangzottak a parlamenti vita során. 

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Sulík kampánytémája, melyben az új belső égésű motoros autók árusítását betiltó európai határozatot kritizálja, az országszerte elhelyezett plakátok mellett a múlt heti parlamenti ülésen is a fókuszba került.

Az SaS beterjesztett egy olyan javaslatot, melynek elfogadásával a parlament arra kötelezné a kormányt, hogy az Európai Unióban a belső égésű motoros autók védelmébe lépjen fel.

Az új szabályzat logikáját olyan képviselők is kétségbe vonták, mint az SaS-es Marián Viskupič vagy a republikás Milan Mazurek.

Néhány aggályuk megalapozott, például Európa túlzott függősége Kínától, ahonnan az elektromos autók gyártásához szükséges számos kulcsfontosságú anyag érkezik.

Azt is meg kell hagyni, hogy a belső égésű motorok vége jelentős kihívást jelent majd az autóipar számára, amely a világban nálunk a legkoncentráltabb.

A parlamenti vitában elhangzott más felvetések pedig inkább kétségbeesett segélykérésre emlékeztettek: egyebek mellett az is, hogy Szlovákia segíthet az uniós tilalom visszafordításában, ami nem reális.

Összeszedtük a képviselők új, uniós szabályokat illető legjelentősebb aggodalmait és megpróbáltuk őket helyesen értelmezni.

Egy rövid áttekintés:

A belső égésű motoros autók árusításának tilalmával az Európai Unió gyakorlatilag az autók birtoklását tiltja be, mert az embereknek nem lesz rá pénzük. Igaz ez? – Valószínűleg nem.

Az európai közlekedésben elhanyagolhatóak a kibocsátások, egész Európában kisebb a kibocsátás, mint Kínában, a mi hatásunk a globális kibocsátásra ezért elenyésző. Igaz ez? – Nem, Európa még mindig jelentős kibocsátó.

Nincs elég töltő és a jövőben az áram is hiánycikk lesz – Igen, de ezt meg lehet oldani.

Az Oroszországtól való függőségből a Kínára váltunk – Igen, de ez változhat.

Tönkretesszük azokat az ipari adottságokat, amelyekben Európa kiemelkedő, és azáltal, hogy egy technológiához ragaszkodunk, megfosztjuk magunkat a hidrogén vagy a szintetikus benzin által nyújtott előnyöktől – Nem.

Ez az egész nem más, mint egy zöld képmutatás”, az elektromos autók gyártása ugyanis sok nyersanyagot emészt fel – Nem, az elektromos autók ökológiai előnyei meghaladják ezt.

A belső égésű motorok betiltását még vissza lehet fordítani, ugyanúgy, mint az új Euro 7 szabványt – Igen és nem – a belső égésű motorok tiltása marad, az emissziós norma még változhat.

Fotó N – Tomáš Hrivňák

A belső égésű motoros autók árusításának tiltásával az Európai Unió gyakorlatilag az autók birtoklását tiltja be, mert az embereknek nem lesz pénzük rájuk. Igaz ez?

A Szlovák Autószövetség vezetői szerint egyes globális becslések szerint az elektromos és a fosszilis üzemanyaggal működő autók ára három éven belül kiegyenlítődik. Az új, környezetbarátabb szabványok ugyanis fokozatosan emelik a belső égésű motorok árát, az elektromos autók gyártásának további fejlesztése pedig az árak fokozatos csökkenéséhez vezethet.

Az elektromos autók esetében az első kiadás nagyobb, de az üzemanyagon és szervizelésen a megtakarítás 100 ezer megtett kilométernél minimum 10 ezer euró.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Elektromos autó

Energiaválság

Európai Unió

Gépjárműipar

Globális felmelegedés

Hibrid autó

Kína

Kőolaj

Környezetvédelem

Közlekedés

Richard Sulík

SaS

Választások 2023

Volvo

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak