Napunk

Napunk newsfilter: Kočner felmentése akár Ficóék őszi visszatérésének az apokaliptikus előszele is lehet

Fotó N – Tomáš Benedikovič
Fotó N – Tomáš Benedikovič

1. Zsuzsová 25 évet kapott, Kočner nem bűnös. 2. A Szövetség jobban áll, de az újjáalakult Hídnak nagyobb a mozgástere a szakítás után. 3. Az ország legkiválóbb – és magyar – közgazdászai rakhatják rendbe az államháztartást, ha a parlament hagyja nekik.

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

 

A híreket válogatta és kommentálta Renczes Ágoston

1. Zsuzsová 25 évet kapott, Kočner nem bűnös

Péntek délután ítéletet hirdetett a Specializált Büntetőbíróság a Kuciak-gyilkosság ügyében. Alena Zsuzsovát bűnösnek találták a Kuciak-gyilkosság megrendelésében, valamit a Maroš Žilinka és Peter Šufliarský ügyészek ellen tervezett gyilkosságok előkészítésében is. Zsuzsová összesen 25 évet kapott.

Marian Kočnert azonban felmentették ezen vádak alól. A bíróság nem látta bizonyítottnak, hogy Kočner rendelte volna meg ezeket a gyilkosságokat.

Botrány. Nem azért, mert nem az az ítélet született, amit mi, újságírók, Szlovákia jelentős része vagy Ján Kuciak és Martina Kušnírová családja várt. Hanem azért, mert ez így sehogy nem áll össze.

A bíróság szerint Zsuzsová rendelte meg a gyilkosságokat, de az teljesen nyilvánvaló, hogy neki magának nem fűződött érdeke Kuciak meggyilkolásához és az ügyészek likvidálásához sem. Kuciak nem róla írt oknyomozó anyagokat, az eddigi információk szerint az ügyészek látókörében sem volt benne. Zsuzsová egy elintéző ember volt szerteágazó kapcsolatokkal. A gyilkosságot közvetlenül ő rendelte meg az elkövetőktől, de ő is csak megrendelést teljesített. Az ítélet így nyitva hagyja a kérdést, hogy akkor ki a megrendelő.

2020-ban egyszer már felmentette a Specializált Büntetőbíróság a Kuciak-gyilkosság megrendelésének vádja alól Kočnert és akkor Zsuzsovát is. Azt az ítéletet azonban a Legfelsőbb Bíróság megsemmisítette és az ügy újratárgyalására kötelezte a Specializált Büntetőbíróságot.

Az ítélet akkor sokkolta és felháborította Szlovákiát, és nincs ez másképp ma sem. Kočner más bűncselekmények miatt rács mögött marad, de a felmentése azt jelenti, továbbra sem kerül közvetlenül pont Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolásának ügyére.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Híd

Horváth Mihály

Kuciak-ügy

Marian Kočner

MKP

Napunk newsfilter

Ódor-kabinet

Szövetség

Választások 2023

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

Két orosz rakéta csapódott be a közép-ukrajnai Kropivnickij város mellett található repülőtéren az éjszaka. Az oroszok összesen hat rakétával és öt drónnal támadtak. „Sajnos nem sikerült minden rakétát megsemmisítenünk“ – mondta Jurij Ihnat, az ukrán légierő munkatársa. (afp, tasr)

A vasárnapi politikai vitaműsorok vendégei:

  • V politike (TA3): Robert Fico (Smer), Richard Sulík (SaS)
  • O 5 minút 12 (RTVS): Juraj Blanár (Smer), Tomáš Valášek (PS)
  • Na telo (Markíza): Michal Šipoš (OĽaNO), Juraj Krúpa (SaS), Erik Tomáš (Hlas)

Várható események:

  • a Markíza közzéteszi a Focus felmérését a pártpreferenciákról
  • a lengyel ellenzék a lex Tusk nevet viselő törvény ellen tüntet
  • Hongkongban gyertyás felvonulást terveznek a pekingi Tienanmen téri vérengzés évfordulójának alkalmából