Napunk

Amitől félünk: gyönyörű pokoljárás arról, hogyan nevelj a gyerekedből mindentől rettegő, szeretetéhes, kétségbeesett felnőttet

Fotó – A24
Fotó – A24

Joaquin Phoenix alakítása ezúttal is lélegzetelállító, Ari Aster harmadik filmje azonban próbára teszi a nézőt. Az Amitől félünk egyszerre elsőosztályú moziélmény és önismereti katasztrófaturizmus.

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

Ha érzetél már megmagyarázhatatlan szorongást teljesen hétköznapi dolgok miatt vagy helyzetekben, ez a te filmed, hogy lásd: nem vagy egyedül – és hogy lehetne sokkal rosszabb is. Ha felháborodtál már azon, hogy hallottál valakit, ahogy nyomasztja a gyerekét, ez a te filmed, hogy lásd: mennyire igazad volt. Ha már megtörtént, hogy csúnyán beszéltél a gyerekeddel, és utána cudarul érezted magad, ez a te filmed, hogy még cudarabbul érezd magad, és hogy soha többé ne beszélj csúnyán a gyerekeddel.

Ilyen gondolatok kavarogtak a fejemben, miközben Ari Aster harmadik filmjét, az Amitől félünket (Beau Is Afraid) néztem.

Fotó – A24

Ari Aster amerikai filmrendező debütálása, az Örökség (Hereditary) című horrorfilm 2018 egyik zavarba ejtő filmje volt, mert bár klasszikus horror alaphelyzettel dolgozott, messze nem az ijesztgetésre helyezte a hangsúlyt, hanem a feszültség lassú fokozására, a fojtogató atmoszféra megteremtésére és horrorklisék kiforgatására. A horror Asternek csak ürügy a családtagok közötti fura viszonyok, eltemetett sérelmek és az ezekből táplálkozó feszültségek bemutatására.

Aster az Örökséggel egyből kultikus státuszba emelkedett, amit csak fokozott a következő filmje, a Fehér éjszakák (Midsommar), amiben szintén egy családi tragédia volt az alaphelyzet, na meg egy toxikus párkapcsolat. A Midsommar tulajdonképpen egy ilyen kapcsolatból való kilépés szélsőséges módját meséli el szemkápráztatóan gyönyörű vizuális körítéssel, ugyancsak ijesztgetés nélkül, de hátborzongatóan hatásosan.

Nincs történet, csak kétségbeesés

Azonban amíg az Örökségnek és a Fehér éjszakáknak bármennyi rétege is van, a felszínt mindkét film esetében egy érthetően elmondott történet adja, addig az Amitől félünk esetében egy pillanatig sem lehetünk biztosak abban, hogy amit látunk, az csak a Joaquin Phoenix által játszott főhős, a középkorú Beau fejében történik-e, sőt még abban sem, hogy van-e egyáltalán bármi, ami nem Beau fejében történik.

Fotó – A24

A történet

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Film

Kultúra

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

A vasárnapi politikai vitaműsorok vendégei:

  • V politike (TA3): Robert Fico (Smer), Richard Sulík (SaS)
  • O 5 minút 12 (RTVS): Juraj Blanár (Smer), Tomáš Valášek (PS)
  • Na telo (Markíza): Michal Šipoš (OĽaNO), Juraj Krúpa (SaS), Erik Tomáš (Hlas)

Várható események:

  • a Markíza közzéteszi a Focus felmérését a pártpreferenciákról
  • a lengyel ellenzék a lex Tusk nevet viselő törvény ellen tüntet
  • Hongkongban gyertyás felvonulást terveznek a pekingi Tienanmen téri vérengzés évfordulójának alkalmából