Napunk

Napunk newsfilter: A Szövetség szerint most már vannak jó és rossz hidasok is

Fotó - Napunk
Fotó – Napunk

1. Újraalakult a Híd, de a Szövetség is igényt tart a névre. 2. Sulík a világ ellen vezeti Szlovákiát. 3. Ha politikusok nem is, a rendőrség legalább felveszi a harcot az orosz trollok ellen.

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

 

A híreket válogatta és kommentálta Hegedűs Norbert

1. Újraalakult a Híd

Miután a Híd-platform kedden úgy döntött, hogy távozik a Szövetségből, Sólymos Lászlóék ma délután már be is jelentették az új pártjuk megalakulását, melynek neve Híd 2023 lesz. Mindeközben a Szövetség is ragaszkodik a saját hidasaihoz és azt állítják, hogy a platform nem szűnt meg, a távozókat pedig a szlovákiai magyarság megosztásával vádolják.

Ha ezután a bekezdés után úgy dönt, hogy kikapcsolja a laptopját/telefonját, és soha többé nem fog politikai híreket olvasni, senki nem fogja hibáztatni.

Vissza a gyökerekhez. A sajtótájékoztatón nem hangzottak el bombameglepetések, Sólymos László régi-új pártelnök közölte, hogy a Híd eredeti értékeit akarják tovább vinni, politikai nyilatkozatukban pedig kiálltak a demokrácia, az európai értékek és a sokszínűség mellett. A régi-új elnök hangsúlyozta, hogy a párt rendelkezik a megfelelő szakértőkkel ahhoz, hogy válaszokat nyújtson Szlovákia jelenlegi problémáira.

Kicsit olyan volt az egész, mintha az elmúlt három év meg sem történt volna, és ugyanott szeretnék folytatni, ahol abbahagyták. Nagy visszatérők nem lesznek, Bugár Béla már nem kíván aktívan politizálni és egyelőre a korábbi listavezető, Érsek Árpád sem csatlakozott, bár az alakuló gyűlésen ott volt.

Más hangnem. A Híd mai sajtótájékoztatója egy viszonylag rövid, klasszikus, az információkra koncentráló aktus volt. A hidasok láthatóan nem bánkódnak a Szövetség után, a csapat olyan benyomást keltett, mint akik tudják, mit akarnak és azt is, hogyan akarják azt elérni.

Sólymos közölte, hogy már megegyeztek Mikuláš Dzurinda Modrí nevű pártjával a választásokon történő együttműködésről, de további tárgyalások jönnek Simon Zsolt Magyar Fórumával és Eduard Heger pártjával is.

Ami igazán üdítő volt, hogy nem hangzottak el támadások a Szövetség irányában, ez pedig éles ellentétben áll az „anyapárt” vezetőinek kommunikációjával, akik – és a holdudvarukba tartozó sajtó – ijesztő gyorsasággal izzították újra az árulózást.

Kik lesznek az OG hidasok? Megtörtén az, amire soha nem számítottunk: az MKP-platform harcba indult a hidasokért. Természetesen csak azokért, akik a Szövetségben maradtak. A párt láthatóan azt a narratívát próbálja lenyomni az emberek torkán, hogy az „igazi” hidasok maradtak, csak egy lázongó kisebbség távozott. A valóság ennél persze bonyolultabb, de

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Híd

Napunk newsfilter

Rendőrség

Richard Sulík

SaS

Szövetség

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

Egy 67 éves férfi vesztette életét abban a lakástűzben, ami ma délelőtt ütött ki Kassán, a két sérültet, egy 28 és egy 60 éves férfit eszméletlenül szállítottak kórházba. (tasr)

Juraj Krúpa (korábban OĽaNO, most SaS) szerint a gyerekek után járó 200 eurós támogatás ötletével először Anna Remiášová állt elő. Krúpa azt állítja, hogy amikor Remiášovával közösen bemutatták a tervet Igor Matovičnak, a pártelnök elküldte őket, mondván, hogy egy ilyen intézkedés tönkretenné a költségvetést. „Öt hónappal később maga Matovič állt elő a javaslattal“ – mondta Krúpa. (markíza)

Michal Šipoš, az OĽaNO frakcióvezetője védelmébe vette a párt feltételeit, amelyeket az Ódor-kabinetnek szabtak a támogatásért cserébe. Šipoš szerint nem igaz, hogy szándékosan teljesíthetetlennek tűnő feltételeket szabtak volt, például, hogy a miniszterelnök elérje a választópolgároknak szánt 500 eurós támogatás bevezetését, vagy a szülőknek a gyerekek után járó 200 eurós juttatás megtartását. A frakcióvezető szerint az OĽaNO tisztességes feltételeket szabott. (markíza)

Egy ember életét vesztette, két személyt pedig eszméletlenül szállítottak kórházba egy kassai lakástűz után. A két sérült állapotáról egyelőre nincs bővebb információ, a holttestre a lakásban bukkantak rá a mentőegységek. A lángok vasárnap délelőtt csaptak fel egy földszinti lakásban a Szabadság utcán (Ulica Slobody). A tűzoltóknak már sikerült megfékezniük a lángokat. (tasr)

A Smer június 20-a körül mutatja be jelöltlistáját, mondta Robert Fico pártelnök. A párt elsősorban az áremelkedések megállításának témájával vág neki a kampányidőszaknak, emellett prioritás lesz a jelzáloghitelek rögzítésének megváltoztatása is, amit a Smer a kamatok állami támogatásával akar megoldani. (ta3)

Az SaS számára az egészségügy, az oktatás és az energetika a legfontosabb témakörök, mondta Richard Sulík pártelnök. Szavai szerint a párt további két speciális szakértői csoportot kíván bemutatni a kampányidőszakban. Sulík elmondta, hogy a kampányprogramot keddtől kezdődően szeretnék bemutatni. (ta3)

Két orosz rakéta csapódott be a közép-ukrajnai Kropivnickij város mellett található repülőtéren az éjszaka. Az oroszok összesen hat rakétával és öt drónnal támadtak. „Sajnos nem sikerült minden rakétát megsemmisítenünk“ – mondta Jurij Ihnat, az ukrán légierő munkatársa. (afp, tasr)