Napunk

Napunk newsfilter: A Szövetség szerint most már vannak jó és rossz hidasok is

Fotó - Napunk
Fotó – Napunk

1. Újraalakult a Híd, de a Szövetség is igényt tart a névre. 2. Sulík a világ ellen vezeti Szlovákiát. 3. Ha politikusok nem is, a rendőrség legalább felveszi a harcot az orosz trollok ellen.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

https://open.spotify.com/episode/1DFR2wm2YAuvzFxWk8hWxo

 

A híreket válogatta és kommentálta Hegedűs Norbert

1. Újraalakult a Híd

Miután a Híd-platform kedden úgy döntött, hogy távozik a Szövetségből, Sólymos Lászlóék ma délután már be is jelentették az új pártjuk megalakulását, melynek neve Híd 2023 lesz. Mindeközben a Szövetség is ragaszkodik a saját hidasaihoz és azt állítják, hogy a platform nem szűnt meg, a távozókat pedig a szlovákiai magyarság megosztásával vádolják.

Ha ezután a bekezdés után úgy dönt, hogy kikapcsolja a laptopját/telefonját, és soha többé nem fog politikai híreket olvasni, senki nem fogja hibáztatni.

Vissza a gyökerekhez. A sajtótájékoztatón nem hangzottak el bombameglepetések, Sólymos László régi-új pártelnök közölte, hogy a Híd eredeti értékeit akarják tovább vinni, politikai nyilatkozatukban pedig kiálltak a demokrácia, az európai értékek és a sokszínűség mellett. A régi-új elnök hangsúlyozta, hogy a párt rendelkezik a megfelelő szakértőkkel ahhoz, hogy válaszokat nyújtson Szlovákia jelenlegi problémáira.

Kicsit olyan volt az egész, mintha az elmúlt három év meg sem történt volna, és ugyanott szeretnék folytatni, ahol abbahagyták. Nagy visszatérők nem lesznek, Bugár Béla már nem kíván aktívan politizálni és egyelőre a korábbi listavezető, Érsek Árpád sem csatlakozott, bár az alakuló gyűlésen ott volt.

Más hangnem. A Híd mai sajtótájékoztatója egy viszonylag rövid, klasszikus, az információkra koncentráló aktus volt. A hidasok láthatóan nem bánkódnak a Szövetség után, a csapat olyan benyomást keltett, mint akik tudják, mit akarnak és azt is, hogyan akarják azt elérni.

Sólymos közölte, hogy már megegyeztek Mikuláš Dzurinda Modrí nevű pártjával a választásokon történő együttműködésről, de további tárgyalások jönnek Simon Zsolt Magyar Fórumával és Eduard Heger pártjával is.

Ami igazán üdítő volt, hogy nem hangzottak el támadások a Szövetség irányában, ez pedig éles ellentétben áll az „anyapárt” vezetőinek kommunikációjával, akik – és a holdudvarukba tartozó sajtó – ijesztő gyorsasággal izzították újra az árulózást.

Kik lesznek az OG hidasok? Megtörtén az, amire soha nem számítottunk: az MKP-platform harcba indult a hidasokért. Természetesen csak azokért, akik a Szövetségben maradtak. A párt láthatóan azt a narratívát próbálja lenyomni az emberek torkán, hogy az „igazi” hidasok maradtak, csak egy lázongó kisebbség távozott. A valóság ennél persze bonyolultabb, de

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Híd

Magyar Szövetség

Napunk newsfilter

Rendőrség

Richard Sulík

SaS

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak