Napunk

Sólymos vezetésével újjáalakult a Híd, összefogtak Dzurindával, és hívják Simont és Hegert is

Fotó - Napunk
Fotó – Napunk

Két nappal azután, hogy a Híd-platform egy része kilépett a Szövetségből, a távozók már megalapították a Most–Híd 2023 nevű új pártot, és bejelentették, hogy Mikuláš Dzurindával szövetségben vágnak neki az előrehozott választásnak.

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

A Most–Híd 2023 nevű párt elnöke Sólymos László lett, aki az első sajtótájékoztatón bejelentette, tegnap megegyeztek Mikuláš Dzurinda Modrí nevű pártjával, hogy közös listán indulnak a szeptemberi előrehozott választáson. Egyúttal tárgyalni fognak a következő napokban Simon Zsolttal és Eduard Hegerrel is, hogy a Magyar Fórum és a Demokrati is csatlakozzon hozzájuk.

Miért távoztak a Szövetségből

Sólymos elmondta, azért hagyták ott a Szövetséget, mert az MKP-platform és Forró Krisztián pártelnök nem tartotta tiszteletben a megállapodásaikat. „Visszaéltek a jogköreikkel, és a szövetségeseik legyőzésére akarták használni őket” – mondta Sólymos. Emellett pedig az MKP-platform egy olyan politikust hozott be a Szövetségbe, aki „régóta olyan politikát képvisel, amely abszolút ellentétes az értékeinkkel és a világlátásunkkal” – utalt Sólymos Gyimesi Györgyre. Gyimesi a matoviči politikai stílust hozta be a pártba, és a párt arcává kezdett válni, amivel a hidasok nem értettek egyet, tette hozzá. Sólymos szerint ráadásul Gyimesit a Szövetség alapszabályával ellentétesen hozták be a párt választási listájára.

Kik vannak a vezetőségben

A Szövetség azért nem lett sikeres, mert a platformok között hiányzott a kölcsönös bizalom és tisztelet, mondta Sólymos azzal, hogy nem kívánnak többet a múlttal foglalkozni, ezért nem fognak reagálni a támadásokra.

Sólymos szerint nekik nincs felelősségük a Szövetség szakadása miatt, mert őket kiszorították a pártból. „Nekünk nem volt erőnk arra, hogy bárkit kiszorítsunk a Szövetségből, de valakinek volt ereje arra, hogy bennünket kiszorítson. A Szövetség ezért esett szét.”

A Híd a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség átnevezésével jött létre – Sólymos azt elutasította, hogy megvásárolták volna a pártot, szerinte annak eddigi vezetése nem akarta folytatni a politizálást.

Sólymos felsorolta, mik lesznek a régi-új Híd fő alapelvei: a demokrácia és a jogállam, az emberi és kisebbségi jogok, az EU- és a NATO-tagság, valamint az euroatlanti irányultság.

A párt elnökségében ott van

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Berényi József

Forró Krisztián

Gyimesi György

Híd

Rigó Konrád

Sólymos László

Szövetség

Választások 2023

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

Az SaS számára az egészségügy, az oktatás és az energetika a legfontosabb témakörök, mondta Richard Sulík pártelnök. Szavai szerint a párt további két speciális szakértői csoportot kíván bemutatni a kampányidőszakban. Sulík elmondta, hogy a kampányprogramot keddtől kezdődően szeretnék bemutatni. (ta3)

Két orosz rakéta csapódott be a közép-ukrajnai Kropivnickij város mellett található repülőtéren az éjszaka. Az oroszok összesen hat rakétával és öt drónnal támadtak. „Sajnos nem sikerült minden rakétát megsemmisítenünk“ – mondta Jurij Ihnat, az ukrán légierő munkatársa. (afp, tasr)

A vasárnapi politikai vitaműsorok vendégei:

  • V politike (TA3): Robert Fico (Smer), Richard Sulík (SaS)
  • O 5 minút 12 (RTVS): Juraj Blanár (Smer), Tomáš Valášek (PS)
  • Na telo (Markíza): Michal Šipoš (OĽaNO), Juraj Krúpa (SaS), Erik Tomáš (Hlas)

Várható események:

  • a Markíza közzéteszi a Focus felmérését a pártpreferenciákról
  • a lengyel ellenzék a lex Tusk nevet viselő törvény ellen tüntet
  • Hongkongban gyertyás felvonulást terveznek a pekingi Tienanmen téri vérengzés évfordulójának alkalmából