Napunk

Eldőlt: otthagyja a Híd-platform a Szövetséget

A Híd-platform választási csapata május 11-én. Ők már nem lesznek rajta a Szövetség listáján. Fotó - Rigó Konrád / Facebook
A Híd-platform választási csapata május 11-én. Ők már nem lesznek rajta a Szövetség listáján. Fotó – Rigó Konrád / Facebook

Nem fogadják el Gyimesi indítását a Szövetség listáján.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A Híd legfelsőbb döntéshozó szerve elfogadta a határozatot, ami kimondja, hogy a Híd-platform elhagyja a Szövetséget – írja közleményében a Híd. Az Új Szó forrásai szerint a határozatot ellenszavazat nélkül, 37 igen és 5 tartózkodás mellett fogadták el, hárman nem szavaztak.

Ahogy az várható volt, a Híd-platform otthagyja a Szövetséget. A Híd közleménye szerint sajnálattal konstatálták, hogy az MKP platform kompromisszummentesen ragaszkodik Gyimesi György indításához a Szövetség listáján akár azon az áron is, hogy ezzel kiszorítják a pártból a Híd-platformot.

„A politika vulgarizációja és az a politikai stílus, amit képvisel az OĽaNO volt képviselője, veszélyezteti a Szövetség eredeti értékrendjét, ezért nem maradhatunk a pártban” – idézi a közlemény Rigó Konrádot.

„Elhagyjuk a Szövetséget, de nem hagyjuk ott a politikát. A Híd története folytatódik csütörtökön a párt alakuló közgyűlésével” – fogalmaz Sólymos László a közleményében.

Napközben egy anonim feladó körbeküldött a szerkesztőségeknek egy dokumentumot, ami a Híd-platform határozatának szövegét tartalmazza – ennek valódiságát Rigó Konrád, a Híd-platform elnöke megerősítette az Új Szónak, és a szöveg részben meg is egyezik a platform később kiadott közleményével.

A határozat szerint a platform nevét „3. platform”-ra cserélik, felmondják az összes belső megállapodást, azt is, milyen arányban kell az egyes pártszervekben helyeket kapnia a Híd-platformnak. A platform tagjai lemondanak a pártszervekben betöltött tisztségekről, így a Szövetség Országos Tanácsának elnöki posztjáról is, amit Sólymos László lát el. Emellett a platform lemond azokról a listás helyekről is, amiket a parlamenti és EP-választás listáin kaptak.

Az MKP-platform még decemberben kezdett tárgyalni Gyimesivel az esetleges együttműködésről és arról, hogy helyet kaphat a Szövetség listáján. Ez azonban a Híd-platform számára nem volt elfogadható. A platform a csütörtöki országos találkozóján úgy határozott, kilépnek a pártból, ha az Gyimesi Györgyöt is indítja a listáján.

Szombaton az MKP országos tanácsa megszavazta Gyimesi György indítását a Szövetség listájának 150. helyén. A listaállítást egyhangúan jóvá kell hagynia a Szövetség egyik vezető szervének, a grémiumnak is, amiben mindhárom platformot 2-2 tag képviseli. A grémium hétfő este ülésezett, nem született egyezség.

Kedden napközben az MKP-platform

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Gyimesi György

Híd

Magyar Szövetség

MKP

Rigó Konrád

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak